Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Visszatekerte a ''jobb'' jeleneteket

Akkor és most: a filmet Szentjánosról hozták, és legalább 16 nézőnek kellett jegyet vennie.

„Ősz színű ugyan, de hetykén áll a szája felett a bajusz; fiatalos, jókedélyű ember" – írta a bőnyrétalapi mozigépészről, Ország Józsefről Pió Márta a Kisalföld 1982. március 25-i számában. A családias, falusi mozi ’84-ben megszűnt. A Kisalföld most megint megkereste Ország Józsefet.

Ami azt illeti, annak is tizenhat éve, hogy Bőny és Rétalap különvált, a mozira pedig már csak azok emlékeznek, akik ma legalább harmincévesek. A mozigépészt most is „Ország Jóskaként" ismerik Bőny-szerte, de a fiatalabbak már hozzáteszik a „bácsit", ahogy huszonöt éve a gyerekek, akik csak „mozis bácsiként" emlegették. A hetvenes éveiben járó úr feleségével él Béke utcai házában, az asszony ilyenkor a kertben keres elfoglaltságot, a férfi pedig a csakis e célra használt számítógépén sakkozik.

Ezek huszonöt éves dolgok: hétfőn és pénteken délután volt előadás, csak nyáron kezdődött hétkor, hiszen faluról lévén szó, az emberek később végeztek a földeken. Bőny „Ország Jóskája" benne volt az országos hálózatban, s így a kópiák megszerzésénél nem szenvedett hátrányt a falu, sőt, olykor a bőnyiek előbb láttak egy filmet, mint a győri Vörös Csillag látogatói.

Jóska bácsi maga járt el saját kis Zaporozsecén Nagyszentjánosra a tekercsért, aminek elhozatala nem kis fizikai munkát jelentett: negyven kilót – sőt, egy kétrészes film 100 kilót – is nyomott. A filmhíradót természetesen különjárattal küldték a központból esetenként.

– Természetesen nem voltak még videotékák, így a régi magyar filmeknek is igen nagy keletje volt – meséli Jóska bácsi. – Ezek közül a legkedveltebbek voltak: az Állami Áruház, a Felmegyek a miniszterhez, a Kétszer kettő néha öt és a Gyöngyvirágtól lombhullásig. Ez utóbbit – máig a legjobb magyar természetfilm – főként az iskolák kérték, akiknek sokszor külön előadást tartottunk a kultúrházban.

„Állandó vendégkört jelentettek a téesz dolgozói, s mivel a tagok között sok volt az önkéntes tűzoltó, stílszerűen a Pokoli torony című katasztrófafilmet vetítettük nekik" – emlékszik a régi időkre Ország József, aki egyébként a ’84-es zárás óta nem járt moziban.

Ellentmondásos, hogy a mai multiplexekben egy-két ember kedvéért is levetítik a filmet, míg a kis, falusi filmszínház termében legalább tizenhat vendégnek kellett helyet foglalni az előadáshoz. Ezzel persze soha nem volt probléma: csak 1981-ben 8790 volt a látogatók száma.

Mégis megmaradt a hely családias jellege, a későn érkezőt, ha előre szólt, megvárták a kezdéssel. Sőt, ami miatt egy városi csak irigykedhetett volna: egyes filmeknél a meztelen jeleneteket visszatekertették Jóska bácsival, aki értette a tréfát.

Persze ez nem szabályos, s ha minket kérdeznek, meg sem történt – akár ez a rég letűnt világ: tán igaz se volt.

Laczó Balázs

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázat nincs, Forgács irányít

Még nincs teljesen kész forgatókönyve a győri önkormányzatnak azután, hogy a fegyelmi tanácsként működő rendkívüli közgyűlés csütörtökön este – elsősorban gazdálkodási hibák miatt – úgy döntött, Korcsmáros György színidirektor megszegte közalkalmazotti kötelezettségét, így fegyelmi vétséget követett el, s emiatt elbocsátással sújtotta. Tovább olvasom