Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Visszaszámlálás múzeumnyitás előtt

Sietve végzik a múlt értékeit ápoló szorgos kezű tétiek az utolsó simításokat múzeumukban. Már majdnem minden a helyére került, hiszen finisébe érkezett a helytörténeti gyűjtemény átadása: 15-én épp 15 órakor avatják fel.
Az utolsó simításokat végzik.
Több mint két éve döntötte el Tét képviselő-testülete: a régi orvosi szolgálati lakásból múzeum lesz. A Fő utca 125-ös szám alatti önkormányzati ingatlan felújításához, berendezéséhez támogatást is szerzett a város a Regionális Fejlesztési Tanácstól. Ezért a március 15-én 15 órakor kezdődő átadóünnepségen ennek a szervezetnek a soros elnöke, Kis Bódog Zoltán vágja át a nemzetiszín szalagot. A pályázati pénz, a 13 és fél millió forint épphogy elég volt az 1920-as évek végén épült ház rekonstrukciójára.

A tárlat kialakítása, a belső elrendezés a helybeli önkéntesekre maradt. A Tét várossá avatása után nem sokkal megalakult hagyományőrző egyesület, amely a település történelmi hagyományainak ápolását tűzte ki célul, készült erre a feladatra. Tagjai tudták, hogy a leendő múzeum megtöltésével is foglalkozniuk kell, ezért gyűjtötték a közös kincsnek számító értékeket. Mivel tavaly novemberben a kivitelezéss el végeztek a szakemberek, elkezdődhetett az épület megtöltése.

A helyi óvoda vezetője, Langné Balázs Ilona is a szorgos kezűek közé számít, akik még a napokban is rendezgetik a jelenben felértékelődött, a múltban hétköznapokon használt tárgyi emlékeket. Helyet keresnek az ekének és a turkálónak, azaz a kapálásra alkalmas eszköznek, a kávédarálónak és a hurkatöltőnek, a tejesköcsögnek és a vajköpülő edénynek, a szitának és a szakajtónak, a fából faragott bölcsőnek.

Az összes, vagyis mind az öt helyiség megtelt, de nem mindegyikben az elődök által hagyott örökségé a főszerep. Szabó Ferenc polgármestertől megtudtuk, hogy a most alkotók, a kézművesek munkái is láthatóak lesznek a megnyitó utáni időszakban. A tervek szerint az első két hétben folyamatos nyitva tartást biztosít az önkormányzat, hogy a helybeliek megnézhessék a gyűjteményt. Utána pedig előzetes egyeztetés alapján lehet látogatni azt. Ebben az érdeklődőknek az általános művelődési központ dolgozói segítenek.

Akárcsak egy nagyvárosban, a fokozatosan fejlesztendő állandó kiállítás mellett időszakos kiállításokat is szervezni akarnak a tétiek a gyűjteményben. Mindig más újdonsággal akarják a látogatóközönséget odacsalogatni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parkolási gondok Marcalvárosban

Parkolási rendelet megalkotását szorgalmazza a marcalvárosi önkormányzati képviselő, aki a szerinte… Tovább olvasom