Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett -3°C | 6°C Még több cikk.

Visszapillantó: Pfilf Éva fetőművész életmű kiállítása

Az élet szerzője, a Teremtő ott van a minket körülvevő természet, az emberi lélek mélyén. Köze van mindenhez, úgy, ahogy a cselekvő ember benne van cselekedeteiben, ahogy a művész a műveiben, a festő a képeiben.


Visszapillantó. Azzal a jóleső érzéssel, ahogy a parasztember visszatekintett az addig learatott gabonára, amikor délidőben megpihenni tér. Visszatekint, rábólint, nyugszik kicsit, erőt gyűjt, s aztán folytatja napestig.

Életmű kiállítás

Egy élet alkotása, amelynek középpontjában az élet tisztelete áll. Tudomásul veszi, hogy világot olyannak fogadja el, amilyen. Iszonyatos és gyönyörű: rejtély. De e rejtélyből – ahogy Albert Schweitzertől tanultuk – nem az következik, hogy tanácstalanok legyünk, hanem az, hogy alkotó, cselekvő módon vegyünk részt a világ, pontosabban a mi szűkebb világunk, önmagunk és környezetünk jobbításában. Teremtőként, újjáteremtőként a magunk helyén.

Amikor megállunk e képek előtt, s elmélkedünk magunkról, a minket körülölelő világról, az élet tisztelete és igenlése sugárzik ránk. Ahogy Éva vallja: „Egyetlen bogárban, virágban, hópehelyben, Teremtőnk végtelen szeretetét, jóságát látom. Csak nyitott szívvel látnunk kéne azt, kusza, zavarodott értékrendű világunkban."

Galéria! Fotók: Szük Ödön


A kőtábláit kézében tartó Mózes átható tekintete, a funtinelli boszorkány igéző szemei, Ádám és Éva pajkos bűnbeesése, vagy az Angyal a város felett egyszerre idézi a reneszánsz korból átmentett életigenlést, meg M. Chagall látható és láthatatlan valóság között lebegő angyalait, alakjait, a gyönyörű és meseszerű fantáziavilágot.

Egy képről külön is szólni szeretnék: AZ ORSZÁGÉPÍTŐ-ről. Nem Istvánról, az uralkodóról, hanem Istvánról, a teremtőről. Az országalkotóról, országépítőről. Tekintete – ahogy a kép szerkezete is – két világot fog össze: múltat és jövőt. Rovásokat és keresztet. A korona (ötvözve eleink vándorláskori fejfedőjét és az elmúlt ezer évet összefogó Szent Koronát) lefelé függő csüngői és a koronából életfaszerűen kinövő kereszt a földet az éggel kötik össze. Mögötte arany háttér, amely az ikonfestészetben – mert AZ ORSZÁGÉPÍTŐ is ikon – az isteni jelenlét kifejezője. Az építő, az alkotó ember, a művész nemcsak a Teremtés részese, hanem maga is teremtő.

Olvasóink írták

  • 1. Catherina 2010. december 03. 18:48
    „még igen sok erőben, egészségben, alkotó gazdagságban teli éveket kívánok Neked, Éva!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vinyei megálló a Mikulással

A Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség partnereivel együtt idén is felejthetetlen Mikulás-napi… Tovább olvasom