Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Visszamenőleges nyugdíjigény

"1950. szeptember 3-án születtem, ez év szeptember 3-án betöltöttem 57. évemet, innentől kezdve nyugdíjjogosult vagyok. "

Olvasói kérdés
„1950. szeptember 3-án születtem, ez év szeptember 3-án betöltöttem 57. évemet, innentől kezdve nyugdíjjogosult vagyok. A vállalat, ahol dolgoztam, szeptember 17-től december 31-ig felmondatott velem, a kollektív szerződés alapján fizetik havonta a bérem. A nyugdíjkérelem esetében azt tanácsolták, hogy majd  januárban indítják el visszamenőlegesen, 2007. szeptember 3-tól. Miért nem ebben az évben? – erre nem volt határozott válaszuk. Miért nem kérhetem   a nyugdíj-megállapításomat szeptembertől? Mi a hátrányom ebből? Félek a jövő évi kérelemtől, mert értesüléseim szerint nyolc százalékkal kevesebb lesz a megállapítás. Nem szeretnék csalódni."

 

 

 

 

 


Horváth Imrénének, a Nyugat-dunántúli Regionális Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság igazgatóhelyettesének válasza: „Aki 2007-ben jogosultságot szerzett előrehozott öregségi nyugdíjra, tehát ha nő, az 57., ha férfi, a 60. életévét betöltötte, és rendelkezett 38 év elismert szolgálati idővel, az igényérvényesítés szabályait figyelembe véve az igényét érvényesítheti visszamenőlegesen hat hónapra. Ez annyit jelent, hogy az igénybejelentés benyújtását megelőző hatodik hónap első napjától kérheti a megállapítást – ha ez 2007-re esik és ekkor rendelkezett az említett feltételekkel. 2007-ben még a nyugellátás megállapításának nem volt feltétele a társadalombiztosítás ellátásaira és magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény 5. paragrafusa szerinti biztosítással járó jogviszony megszűnése.

Az olvasónak tehát annak ellenére, hogy a munkaviszonya fennáll és a felmentését tölti, semmi hátránya nem következik abból, ha az igénybejelentést legkésőbb 2008. március 31-ig előterjeszti az illetékes nyugdíj-biztosítási igazgatóságnál. Ekkor még az előrehozott öregségi nyugdíj 2007. szeptember 3-tól megállapítható lesz számára. A nyugdíj alapjául szolgáló átlagkereset kiszámítására és a nyugellátás összegének megállapítására minden esetben a folyósítás kezdő időpontjában hatályos és érvényes szabályok vonatkoznak."

Olvasóink írták

  • 1. Cseter János 2008. február 06. 11:54
    „A Társadalom Biztosító! Szerintem évtizedek óta egy alantas "tolvaj banda"! Ugyan is vanvak köztük olyan egyének, amelyek képes önbíráskodni,visszaélni a hivatali hatalommal! Valamint a bíróságok egyes tagjait az orruknál fogva vezetni a döntéshozataluknál.
    Önhatalmulag képesek résztevnni a közokírat hamis adataik miatt megváltoztatni a nyugdíj jogállást!Természetesen tudatosan élve vissza a hatalommal, csupán kéjből! Tehát a fenti állításhoz képest megtették, hogy a kollegtív szerződés szerint kettő hónapi felmondási bér utólagos kifizetése miatt megváltoztatták a nyugdíj jogosúltság kezdetét! Így e kettő hónap miatt megvonták az egyszeri és az éves nyugdíj emelést! Ezzel mára milliós károkat okozva a jogosúltnak!
    Természetesen ez nem bűncselekmény Magyarországon e rendszerben!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négymilliárdot rótt ki az APEH

Győr-Moson-Sopron - Az APEH az elmúlt évben 742 vagyonosodási vizsgálatot indított Győr-Moson-Sopron… Tovább olvasom