Kisalföld logö

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 4°C | 13°C Még több cikk.

Visszalépés miatt Győrságon sem lesz kisebbségi önkormányzat

Az egyik győrsági képviselőjelölt visszalépése miatt nem lesz cigány kisebbségi képviselő-testülete a több mint ezerötszáz lelkes Győrságnak.
Pedig közösségben könnyebben pályáztak s értek el olyan eredményeket, mint az út- és a közvilágítás kiépítése.

A településen élő cigányokat váratlanul érte a lépés, hiszen egyúttal ez azt is jelenti, hogy négy év sikeres működést követően nem lesz kisebbségi képviselete a községnek. Orsós Sándor volt kisebbségi elnök nem kívánt indokokat elárulni. Kísértetiesen hasonló eset történt Ivánban is.

Többször is kerestük a visszalépett jelöltet, aki a választás előtti napon társainak egészségügyi okokkal indokolta döntését, ám telefonhívásainkra, üzeneteinkre nem reagált. A volt elnök most úgy véli, noha alaposan cserbenhagyta őket, azért a munka meg a teendők miatt képviselőséggel vagy anélkül is a faluban marad. Hetven évig sáros út vitt a majorságba, ezt rendbe tették, de a világításra még ráfér a korszerűsítés.

Majorság: Ha kicsinyenként is, de folytatnák a telepen élők a szalagházak rendbetételét, felújítását. Fotóillusztráció: H. Baranyai Edina
Majorság: Ha kicsinyenként is, de folytatnák a telepen élők a szalagházak rendbetételét, felújítását. Fotóillusztráció: H. Baranyai Edina

Ferenczi Zsolt, a település régi-új polgármestere szerint ezután is fontos az együttműködés, s a lehetőségeikhez mérten – ahogyan eddig is tették – minden támogatást megadnak a községben élő cigányoknak, így a telepen élőknek is.

A majorságban élők – kisebbségi önkormányzatként – könnyebben pályáztak, ám most ez a lehetőségük elúszott, mégis bíznak az őket eddig is segítőkben, illetve hogy a Lungo Drom tagszervezeteként, a Czinka Panna-egyesület támogatásával képviselhetik érdekeiket. Az Országos Választási Iroda (OVI) adatai szerint az ivánihoz és a győrságihoz hasonlóan 21 kisebbségi választás maradt el. (A települési kisebbségi választáson független jelöltek nem indulhattak, kizárólag jelölőszervezetek állíthattak – ezt a helyi választási bizottságoknál szeptember 3-án 16 óráig lehetett bejelenteni. A választás megtartásának feltétele volt, hogy legalább négy jelölt induljon.)

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajléktalanok Éjszakája: Műsorral, étellel várták Győrben a rászorulókat

A hagyományos Hajléktalanok Éjszakája több meglepetést is tartogatott: a meleg étel és a tea mellett… Tovább olvasom