Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Visszakérjük a vasárnapot?

Győr-Moson-Sopron - „A keresztények vasárnapi ünnepséghez való jogát akkor is biztosítani kellene, ha egy kisebbségben lévő társadalmi közösség kéri most ezt” – mondta szombaton Pápai Lajos megyés püspök a KDNP erről szóló konferenciáján. Az emberek véleménye, láthatjuk, megoszlik.


A Kereszténydemokrata Néppárt Győri Szervezete szombaton a megyeszékhelyen tartotta a „Szabad Vasárnap Charta" konferenciát, olyan neves előadókkal, mint Pápai Lajos megyés püspök, Harrach Péter, a párt országos alelnöke, valamint Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke. Ismert tény, hogy a KDNP élharcosa a szabad vasárnap visszaállításának: korábban demonstrációval, most pedig törvénymódosításokkal szeretnék mindezt elérni.

Hirdetés: A Szabad Vasárnap Charta kezdeményezői szerint korlátozni kell a „mindennapok
Hirdetés: A Szabad Vasárnap Charta kezdeményezői szerint korlátozni kell a „mindennapok" számát. Fotóillusztráció


Az előadások ismertetése előtt röviden a módosítás lényegéről: A munka törvénykönyvében jelentősen szűkítenék a rendes munkaidőben vasárnapokra kötelezően elrendelhető munkavégzést; emellett az 50 százalékos vasárnapi pótlékban részesülők körét kibővítenék azzal, hogy a jelenlegi kivételeket leszűkítenék. A kereskedelmi törvényt is módosítanák: a jelenlegi szabályozás teljes mértékben a kereskedőkre bízza, hogy mikor nyitnak ki.

A KDNP és szövetségesei a vasárnapi nyitva tartást évi 12 vasárnapra szűkítenék, de a kereskedő maga dönthetné el, mely hétvégék lennének azok – a Balatonnál nyilván ezek nyárra esnének, a városokban a karácsonyi időszakra. Egyébként vasárnaponként csak vendéglátó és kereskedelmi szálláshely, virág- és édességüzlet, valamint üzemanyagtöltő állomás; illetve az az üzlet tarthatna nyitva, amelynél az üzemeltetés nem jár munkavállaló foglalkoztatásával (családi vállalkozás például).

A konferencia valamennyi felszólalója alapvetőnek tekintette, hogy az emberek alkotmányos jogai között szerepel a vasárnapi ünneplés és pihenés joga. Különböző számok hangoztak el, hogy ebben hány családot, illetve édesanyát gátolnak a zömében multinacionális cégek, amelyek vasárnapi nyitva tartással működnek: Ottófi Rudolf győri alpolgármester szerint 3 millió embert érint valamilyen formában; párttársa, Lanczendorfer Erzsébet országgyűlési képviselő 100 ezer édesanyát említett, akik vasárnaponként dolgozni kényszerülnek.
Pápai Lajos megyés püspök is hangsúlyozta: a családok szempontjából is létfontosságú a pihenőnap, hiszen a család az élet kultúrájának a helye. A keresztények vasárnapi ünnepséghez való jogát akkor is biztosítani kellene, ha egy kisebbségben lévő társadalmi közösség kéri most ezt – szemben a nagyobb erővel. „Merjünk nem konformisták lenni, de nem kell ehhez gettóba vonulni. A nehéz egyensúlyt kell megtalálni, s adja az Isten, hogy a szabad vasárnapért küzdelem eredményes legyen" – mondta a megyés püspök.

Harrach Péter megértő módosításnak nevezte a törvénymódosítás tervezetét, hiszen tudomásul veszik, hogy a rendeltetésük folytán vasárnap is munkára kényszerülő vállalkozások (biztonsági vagy szolgáltató cégek) nem tarthatnak pihenőnapot. Azt is elismerte ugyanakkor a politikus, hogy az öt parlamenti párt meglehetősen megosztott ebben a kérdésben: a KDNP az egyetlen, amely egyöntetűen kiáll a törvénymódosítás mellett, a Fideszben is vannak ellenvélemények, az MSZP-ben még inkább, az SZDSZ pedig a KDNP-vel szemben álló másik véglet. „A társadalmi nyomást kellene bizonyítanunk ahhoz, hogy a pártok fejet hajtsanak" – mondta Harrach.

Hirdetés: A Szabad Vasárnap Charta kezdeményezői szerint korlátozni kell a „mindennapok
Hirdetés: A Szabad Vasárnap Charta kezdeményezői szerint korlátozni kell a „mindennapok" számát. Fotóillusztráció


Itt kell megjegyeznünk: a szombati konferencián, amelyet a győri Richter Teremben tartottak, alig félszázan vettek részt: köztük volt a KDNP vezérkara, politikusai és meghívott vendégei. Érdeklődő kevés akadt. Magyarán az emberek támogatásának elnyerése e kérdésben valóban kardinális kérdés.

De szokásos körkérdésünkben is olvashatnak arról, minderről nem egybehangzó az utca embereinek véleménye, bár abban valószínűleg mindenki kiegyezne: vasárnap pihenni jó.
A Tesco Hipermarket parkolója magáért beszél, ezt akkor néztük meg, amikor még tartott a vasárnapi tízórai mise. Fél tizenegykor mindössze kétszer két szélső sáv volt úgymond „szellős", a többiben az autósoknak küzdeni kellett a helyekért.

Nyilvánvaló, hogy a multicégek üzletpolitikájának a vasárnap már szerves része, de nemcsak a „nagyoknak", hanem a bevásárlóközpontok kis üzleteinek is komoly érvágás lenne a tilalom.

A győri Árkád üzletközpont egyik butikosa szerint bezárhatná a boltot. Mint mondja, korábban a belvárosban volt üzlete, addig nem is érte meg nyitva tartani a hetedik napon, itt viszont a forgalmat kizárólag a péntek-szombat-vasárnap hozza. „Én is szívesen pihennék, ha mondjuk tizedére csökkenne a bérleti díj, de ilyen magas kiadások mellett a vasárnapi munkaszünettel halálra ítélnék a boltomat" – reagál a bérlő.

 

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. Imcsi 2008. november 28. 12:37
  „Csak éppen a kereskedelemben nem kellene vasárnap is dolgozni! A többi felsoroltban igen!”
 • 31. todoer 2008. november 26. 13:26
  „A kereskedelmen kívül van még jó pár ágazat ahol szintén dolgoznak vasárnap is . Nem csak az egészségügyre , közlekedésre gondolok de pl áram,gáz , víz szolgáltatók ,rendőrség , mozi , színház és a rabokat is őrzik hétvégén is . Az itt dolgozó családanyák , családapák vasárnapjával mi a helyzet ? Aki a kereskedelemben dolgozik , tudja mit vállalt .”
 • 30. Imcsi 2008. november 26. 10:48
  „22.! Inkább hétközben keressünk annyit, hogy ne kelljen hétvégén dolgozni!
  Egyébként nem tudom, hogy sajnáljam-e azokat, akik csak vasárnap tudnak elmenni vásárolni! Majd még eldöntöm!”
 • 29. joco 2008. november 26. 09:25
  „Goldmund 2008.11.26. 08:33 tudod az árak, a minöség és a mennyiség a meghatározo.Ha a "kisvállalkozo" megveszi az "árut" 100 ft.-ért és Neked 700.ft.-ért adja "tovább", ne várd, hogy tölük vásároljunk.De javaslom Neked és "bigott" vallásos embereknek, hogy vasárnap és multiknál ne vásároljatok.Ehhez jogotok van, de ne már Te és a "csuhások" döntsék el, hogy mikor és hol vásárolok.
  Tudod a csuhás jelzöt a fidesztöl "loptam"+”
 • 28. Goldmund 2008. november 26. 08:33
  „Amikor a Plaza és később az Árkád megnyitott, ki kérdezte meg a belvárosi vagy lakótelepi kis boltok üzemeltetőit, hogy ezután hogy fognak talpon maradni? Sokan csődbe is mentek, mások kénytelenek voltak a fenti helyeken méregdrágán üzletet bérelni. Az átlagmagyar kisvállalkozó/kiskereskedő inkább jól járna azzal, ha vasárnap nem lehetne plázázni, teszkózni és hétköznap délután az ő boltjába térne be a vendég.
  Akik itt vesztesek lennének, azok a nagy multik, minthogy jelenleg ők a nagy nyertesei a vasárnapi nyitvatartásnak. Majd hullajtok értük néhány krokodilkönnyet. :-)”
 • 27. knifemaster 2008. november 26. 07:31
  „#24
  :D
  Kibicnek semmi sem drága? :D”
 • 26. joco 2008. november 26. 06:12
  „pancser 2008.11.25. 22:17: az egyház nagyon "jártas" az üzletelésbe, minden "szolgáltatásáért" pénzt kér, volt mikor a "bünbánatot" is meg lehetett váltani pénzért. Vagy most ha "fel akarom venni" a kereszténységet nagyon sokat kellene fizetnem.Miért?”
 • 25. pancser 2008. november 25. 22:17
  „Egyházi ünnepnapokon, mindig ment az üzletelés, még a középkorban is. Legegyszerűbb a falusi búcsúkra gondolni, egy valamirevaló búcsú tele van árusokkal! Az egyház mindig eltűrte az üzletelest még a legnagyobb ünnepein is, a középkori katedrálisok környéke tele volt számtalan bolttal, sokszor nem csak keresztényekkel, hanem izrealita felekezethez tartozókkal is. A családanyákat és családjukat én is sajnálom, de mindennyian tudták mire vállalkoznak. Ettől még lehetnek igen rendes családszerető édesanyák.”
 • 24. Goldmund 2008. november 25. 18:38
  „21.hsz-ra
  Pl. az Árkádból kiköltözik és bérel egy helyiséget Marcalvárosban. Valószínűleg jóval kevesebbért.”
 • 23. PrettyWoman 2008. november 25. 15:47
  „Gab2000! Hol dolgozol? Van ott felvétel? Engem érdekelne.”
 • 22. joco 2008. november 25. 15:02
  „"csuhások"- fidesz után szabadon- tán azért illene küzdeni, hogy a hétvégi munka meg legyen fizetve.”
 • 21. knifemaster 2008. november 25. 12:34
  „#19
  Én erre arészletre reagáltam :"a vasárnapi munkaszünettel halálra ítélnék a boltomat"
  De akkor mond el annak aki ezt mondta,hogy nincs semmi baj,igaz hogy máshová vitték a pénzt de legalább az a boltos jól járt...fogja őt érdekleni gyanítom.”
 • 20. Imcsi 2008. november 25. 10:31
  „Volt régen valami vicc is, amiben panaszkodik a boltos és az utolsó mondata valami ilyesmi: ha vasárnap nem lennék zárva, már régen tönkrementem volna!”
 • 19. Goldmund 2008. november 25. 10:26
  „17.hsz-ra:
  Ha máshol veszi meg, akkor rosszabbul jár az egyik boltos és jobban jár a másik. Az Árkádban levőknek pl. valószínű rosszabb lesz, de aki mondjuk Marcalvárosban üzemeltet egy kis üzletet, az valószínűleg nagyon jól járna ezzel.”
 • 18. Poltergeist 2008. november 25. 09:54
  „Nem tudom mit kell agyonbonyolítani ezt is mint mindent akkor nem csodálkozott szerintetek senki amikor megundult a tömeges vasárnapi munkavégzés????most meg azon csodálkoztok ha tegyük fel újra nem lenne vasárnap munka????Emlékszem régen még kiscsikó koromban amikor hétfőn még tv műsor sem volt csak a hangyás képernyő ilyenkor együtt halgatta a család este a rádiót és igen jól éreztük magunkat.Most el tudjátok képzelni mi lenne ha hétfőn se lenne megint műsor????Valószínű világválság mert az ember mindíg mindenért lázad csak nem mindenki a normális ésszerű irányba.”
 • 17. knifemaster 2008. november 25. 07:54
  „#15
  Imcsi benne van a pakliban az is,hogy a vasánapi nyitvatartás a bevétel növelésének esélye.
  Ha adott bolt zárva van,akkor hétfőn lehet,hogy már nem nála vásárolnak,mert pl.hazafele megveszi máshol,ez meg profit kiesés.”
 • 16. joco 2008. november 25. 05:56
  „Igazuk van a "csuhásoknak" -fidesz után szabadon-,ha a csuhások "pártján" állo egy nagyon"kisebbségben lévő társadalmi közösség kéri " teljesiteni kell a "vasárnapi ünnepséghez való jogát"- NEKIK. Tehát akkor ne legyen semmi melo tisztelt csuhások, Nálatok.Na de ez alapján ha a szintén nagyon"kisebbségben lévő társadalmi közösség kéri " a mássághoz"-homosexualitáshoz- valo jogát azt miért nem támogatjátok? Megj: nem vagyok egyik pártján sem, tehát sem bigott vallásos, sem homokos.”
 • 15. Imcsi 2008. november 25. 01:57
  „Nem nagyon értem a boltosokat, hogy:" a vasárnapi munkaszünettel halálra ítélnék a boltomat"
  Ha valaki nadrágot, ruhát, cipőt, vegyi árut vagy élelmiszert akar venni, és vasárnap erre nincs módja, mert nincsenek nyitva a boltok, akkor inkább lemond a vásárlásról, vagy megveszi hétfőtől szombatig valamelyik napon!”
 • 14. arany 2008. november 24. 22:18
  „dzsonibravo

  belöled az "illem" nagy kultusza szólalt meg, habár én nem kívánok neked semmi takarodásra való felszólítást!
  Csodálatos egyébként a hozzászólásod. Másrészt ha tudnád még nem lehet netezni egyik padsorból sem és valszínű késöbb sem. harmadrészt mi közöd honnan netezek?”
 • 13. dzsonibravo 2008. november 24. 22:12
  „arany
  Miért nem takarodsz el misére??
  Vagy most onnan netezel a 3. padsorból?
  Jézussal egyeztettél, megengedte???”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakadt a cső, elszaladt a hő

Győr - Billenőplatója részben a levegőben volt annak a Kamaz teherautónak, amelyik leszakította a… Tovább olvasom