Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Visszakérik Cserjés kifizetett szabadságpénzét

Győrújfalu korábbi polgármestere 2006-ban, mandátuma lejárta előtt kérte, hogy a négy év alatt ki nem vett, 148 napnyi szabadsága utáni összeget fizesse ki neki az önkormányzat.

A megyei bíróság másodfokú döntése után kapott is 1,2 millió forintot. A Legfelsőbb Bíróság most hatályon kívül helyezte az ítéletet, az önkormányzat kamatostul kérné vissza a pénzt.

A történet egészen 2002-ig nyúlik vissza: Cserjés László, Győrújfalu addig társadalmi megbízatású polgármestere ekkortól foglalkoztatási jogviszonyban lett a település vezetője. 2006 szeptemberében, az önkormányzati választások előtt képviselő-testületétől azt kérte: határozzanak a tisztsége betöltése alatt ki nem vett szabadsága ˝pénzbeli megváltásáról˝. Mivel ezt a testület megtagadta, Cserjés munkaügyi bírósághoz fordult. ˝Megváltásként˝ 2 millió 908 ezer forintot kért, mivel állítása szerint tisztsége alatt 148 nap szabadságát nem tudta kivenni.

Szerinte A munka törvénykönyve alapján utolsó munkanapján az önkormányzatnak ezt kötelessége lett volna kifizetni. Az időközben polgármesternek választott Bognár Józsefék (mint az alperes önkormányzat) többek közt egy, a megyei közigazgatási hivatal vezetője által az önkormányzatoknak eljuttatott levélre hivatkoztak. Ebben az áll: ˝főszabályként a szabadságot abban az évben kell kiadni, amelyre az jár˝.

Kifogásolták, hogy ezt a tájékoztató levelet Cserjés nem ismertette időben a képviselő-testülettel.

Ítélet – Bognár József győrújfalui polgármester az önkormányzat és a volt településvezető közötti perben a Legfelsőbb Bíróság által hozott határozatot mutatja. Fotó: Bertleff András
Ítélet – Bognár József győrújfalui polgármester az önkormányzat és a volt településvezető közötti perben a Legfelsőbb Bíróság által hozott határozatot mutatja. Fotó: Bertleff András


Cserjés a per során pontosította a keresetét: eszerint csak 2004 májusától kérte szabadságmegváltását, több mint 1,27 millió forintot. Ezt a Győri Munkaügyi Bíróság megítélte neki, mondván, a testületnek mint munkáltatónak a közigazgatási hivatal levelétől függetlenül kötelezettsége volt a szabadság kiadása, ezért a jogszabály ˝nem tudására nem hivatkozhatnak˝. A megyei bíróság az ítéletet másodfokon helybenhagyta. A győrújfalui önkormányzat így kifizette az összeget, ám felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Legfelsőbb Bírósághoz.

Ott a jogerős ítéletet nemrégiben hatályon kívül helyezték. Az indoklás szerint a képviselő-testület tagjai tettek lépéseket a munkáltatói jogkö-
rükkel kapcsolatos feladatok megismerése érdekében. ˝Erre figyelemmel a testület tájékoztatása a polgármester részéről különös jelentőséggel bírt. Tény, hogy a körlevelet a képviselő-testület elől elhallgatta, annak megismertetését a tisztség betöltésének utolsó hónapjaira tartogatta.˝

Hozzátették: Cserjés a körlevél ismertetésének elmaradásával szándékosan akadályozta a testületet munkáltatói jogai gyakorlásában. ˝Ezért saját súlyos mulasztásával szemben a testület mulasztására nem hivatkozhat.˝

Így az ítélet indoklása szerint az önkormányzat megalapozottan hivatkozott arra, hogy ˝saját felróható magatartása miatt előnyök szerzésére senki sem hivatkozhat˝. Az önkormányzat most azt tervezi, hogy a kifizetett összeget kamatostul kéri vissza Cserjéstől. A volt polgármester megkeresésünkre elmondta: ő még nem kapta meg a Legfelsőbb Bíróság ítéletét.


Jogerősen 75 ezer

Bár első fokon csak megrovást kapott, hivatalos személy elleni erőszak bűntettében még tavalyelőtt jogerősen 75 ezer forint pénzbüntetést kellett fizetnie Bognár József győrújfalui polgármesternek, aki 2006 tavaszán elődjét, Cserjés Lászlót szidalmazta és falhoz lökte.


 

Olvasóink írták

 • 9. vanessa 2010. március 11. 12:23
  „Cserjés sokat tett a faluért”
 • 8. miki777 2010. március 10. 19:51
  „A nyúli senkit sem érdekel!? Pedig érdekesebb mint Cserjés László, sok más miatt is!!!!”
 • 7. Sceptic 2010. március 10. 09:10
  „Bocs, meglett...”
 • 6. Sceptic 2010. március 10. 09:10
  „És hol az előző öt hozzászólás? Nem bírjuk a kritikát?”
 • 5. Sceptic 2010. március 09. 20:31
  „Csatlakoznék Révfalusi-szúnyoghoz. Bognár mester egyetlen célja az volt, hogy Cserjést kitúrja a helyéről, aztán amikor sikerült neki a dolog, akkor meglepődött, és azóta sem tudja, mit kell tennie egy polgármesternek. Hírlevelet fogalmazni meg szájkaratézni kicsit kevés. Cserjés legalább tenni is akart valamit a faluért, Bognár úr meg a mai napig csak a padlást meg a kukát túrja, hátha talál valamit, amit az orra alá dörgölhet bárkinek, aki egykor egyáltalán szóba állt Cserjéssel. Cserjés szabadságpénzét visszaköveteli - tegye, bár szerintem sem jogosan teszi - de jó volna tudni, hogy az eszement bosszúhadjárat közben mennyi pénztől esik el a falu a meg nem írt pályázatok, a Leader lehetőségeinek ki nem aknázása és egyéb "nagyvonalúságok miatt"?”
 • 4. miki777 2010. március 09. 20:22
  „Cserjés László? A Nyúli ex polgármester tudjátok mennyit vett fel? Lehet találgatni, de 5 milliót meghaladta!!! Milliárdok tűnnek el és ez a nagy baj!”
 • 3. Révfalusi-szúnyog 2010. március 09. 19:23
  „Én ismerem Lacit. Nagyon rendes gyerek és lógott a nyelve, annyit dolgozott <moderálva...> Csak ez ..... régen ki akarta túrni az állásából, még lökdösődött is emiatt, ahogyan ezt a cikk végén elmlítik is. Én is kifizetem a dolgozóim szabadságát, ha a cég munkái miatt nem tudták azt kivenni, ez így korrekt. Laci nyilván nem akarta menet közben, mert a község költségvetését is látta maga előtt és spórolt, -nekik is! Aztán a végén, amikor ez proli odakerült, úgy gondolta, kifizetteti. És jól gondolta. A bíróság pedig megítélte, akkor most miért vonja vissza? Még megérhetjük, hogy gyurcsány és tettstársai kötelét is majd utólag átminősíti háziörizetté. Megáll az ész!”
 • 2. tber 2010. március 09. 15:22
  „Nem az egyedüli polgármester aki jogtalanul kifizettette a ki nem vett szabadságát. A halandó válálkozásoknak meg kötelezően tárgyévben ki kell adni a szabadságot. Átvimmi nem lehet csak nagyon nagyon nagyon különleges esetekben. Különben a polgármester saját magának határozza meg a munkaidőbeosztását ezért különösképpen furcsa úgymond lenyúlásszagú a dolog. Csak a Hagyó meg ne hallja!
  Egyszerűen bicskanyitogató a dolog. Neki a bíróság meg is ítéli, neked meg a OMMF birságot tartalmazó csekket ítél oda ilyen miatt.”
 • 1. gyugyu1 2010. március 09. 10:10
  „Hurrá akkor vissza kell perelni hazánk nagyjaitól is a kinem vett szabi után kapott pénzt is ! Tőbb milliókat markoltak fel ,pedig jobban tették volna ha kiveszik a szabadságukat mert addig sem okoztak volna kárt az országnak ! Hol van egy "tökös" ügyvéd aki visszaperli az emberek pénzét ???!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyban hasonlít Győr és Bécs parkolási rendszere: csak a Császárváros olcsóbb

Bécs történelmi óvárosában jelenleg olcsóbban lehet parkolni az utcán, mint Győr centrumában. Igaz,… Tovább olvasom