Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Visszaállítanák Újváros régi fényét - Tovább szépül a Kossuth utca

Újváros alkonya a múlt század ötvenes éveiben kezdődött. Az önkormányzat a segélyek mellett közmunkával, szociális és oktatási programmal próbál segíteni az ott élőknek abban, hogy nehéz helyzetükből kiutat keressenek. (Cikksorozatunk befejező része.)

Nem is olyan régen az újvárosi Kossuth utca a nagypolgárok főutcája volt, amelyen paloták, patinás parasztbarokk házak sorakoztak. Az elődök különleges épített örökséget hagytak az utókorra.

– A nagy változást az ötvenes évek jelentették, amikor a városszéli cigánytelepekről folyamatosan beköltöztették az ott élőket az újvárosi házakba. Ez a törekvés később is folytatódott. Az épületek állapota egyre romlott. Részben azért, mert nem költött rájuk a tanács, majd az önkormányzat, illetve a lakók teljesen lelakták az ingatlanokat. Kilenc évvel ezelőtt történtek meg az első lépések, hogy saját és uniós forrásból Újváros régi fényét vissza tudjuk állítani – nyilatkozta lapunknak Fekete Dávid.

Az alpolgármester, aki emellett a városrész képviselője is, hangsúlyozta, hogy az önkormányzat a nehéz helyzetben élő újvárosiakat lehetőségeihez mérten rendszeresen segíti.

– Ez természetesen elsősorban nem pénzügyi támogatást jelent, hanem például közmunkát. Tehát ha valaki úgy érzi, hogy dolgozni akar és megfelel a szükséges feltételeknek, akkor előtte nyitva az ajtó. Tudom, hogy ez csak negyvennyolcezer forintot jelent, de még mindig több, mintha csak segélyből próbálna megélni. Egy másik fontos dolog, hogy a rendkívül rossz állapotban lévő újvárosi ingatlanokat a szolgáltató szinte jelképes áron adja bérbe a lakóknak. Ennek ellenére az évtizedek alatt nyomasztó, nagyon súlyos szociális probléma alakult ki a városrészben.

Fekete Dávid megemlítette, hogy a rehabilitációs projektben az építészeti rész mellett teljesen új szociális, egészségügyi, oktatási és nevelési program is szerepel. Például többek kaptak a városrészben olyan képzést, amellyel könnyebben tudnak valahol elhelyezkedni.

– A rehabilitáció tovább folytatódik. Erre következetesen készültünk, hiszen azoknak a lakóknak a helyére, akiknek megszűnt a bérleti jogviszonyuk, vagy elhaláloztak, a szolgáltató nem jelölt ki új bérlőket. Azért is falaztattuk be ezeket a lakásokat, nehogy illegális házfoglalók költözzenek oda. A következő felújítási ütem elsősorban a Kossuth utca páros oldalát, a harminckettőtől a Kossuth-szoborig terjedő részt érinti. Ezt jó eséllyel legkésőbb kétezer-tizennyolcra be tudjuk fejezni – hangsúlyozta az alpolgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drámai történetek az örökbefogadáskor - ˝Csak azt kérem, szeresd a gyermekem!˝

Az ország legnagyobb, nyílt örökbefogadást közvetítő szervezeténél, a Gólyahírnél jelenleg 400 pár áll sorba, tudva, hogy átlagosan 4 év a várakozási idő. Tovább olvasom