Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Visszaadták a diákok az úton talált pénzt

Hatvan szelet és 15 tábla csokit, valamint fejenként 5 ezer forintot kapott jutalmul az a négy győri kamasz fiú, akik a tornaórai futás közben talált 114 ezer forintot visszajuttatták jogos tulajdonosának.
A győri Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ négy diákja, Horváth Ferenc, Gülch Ábris, Keglovich Marcell és Bende Tamás, 13 évesek. Ízig-vérig belevaló, jó értelemben vett eleven kamasz fiúk.
– Minden második pénteken futással töltjük a tornaórát. Akkor pénteken is a Rába vasúti töltéséig futottunk, majd vissza – emlékezett vissza Bende Tamás.

– Amint Feri az úttesten átszaladt – folytatta Ábris –, felkiáltott: „Nézzétek, mit találtam!" Addigra már mi is ott voltunk, s megláttuk a köteg pénzt. Egymásba voltak hajtva a bankjegyek, mi átszámoltuk, mennyi.

A fiúk a 114 ezer forint között találtak egy cetlit is.
– Telefonszámok voltak rajta, meg az, hogy a cédulán szereplők felé mennyi a tartozás. Az első telefonszámot Ábris felhívta mindjárt, de ő azt mondta, bármilyen jó lenne, nem az övé. Így aztán elindultunk az iskolába, s leadtuk a pénzt az igazgató néninek – mondta Keglovich Marcell.

A srácok nem titkolták: először megfordult a fejükben, hogy elosztják egymás közt. Jutott volna belőle számítógép-alkatrészre, programra, kismotorvizsgára, bringára, bármire.

– Végül elvetettük a pénz megtartását, mert legalább segítettünk valakinek. A cetlin is az volt, hogy tartozásra van a pénz, akkor meg különösen fontos volt annak, aki elveszítette. Végül egyik este jelentkezett az a férfi, akit először felhívtam, s akkor mondta, hogy már tudja, kié lehet a pénz – mondta el Ábris.

– Végül mi is jól jártunk, hiszen a bácsi, akié a pénz volt, bejött az iskolába, megköszönte, hogy visszaadtuk a pénzt és kaptunk tőle egy táskányi – tizenöt tábla és hatvan szelet – csokit, meg fejenként ötezer forintot – tudtuk meg Horváth Feritől.

A fiúk mindenáron szerettek volna ott lenni, amikor igazgatójukat kérdeztük a történtekről. Nem kis büszkeséggel hallgatták az iskola vezetőjét. Még azt is, amikor Hallgatóné Hajnal Judit azt mondta:
– Sokszor látták már az irodát ezek az eleven fiúk, de mindig kellemes emlékkel mentek ki.

– Be már nem annyira – jegyezte meg halkan Ábris.
– Nagyon büszke vagyok rájuk. Úgy érzem, amit tettek, azt bizonyítja, hogy mind a családi környezet, mind pedig az iskola együttes nevelési törekvései beérni látszanak. Ismerve a gyerekeket, ha nem így döntenek, sok álmatlan éjszakájuk lett volna. De így felejthetetlen marad nekik, és saját gyerekeiknek is büszkén elmesélhetik. Amikor a fiúk meghozták döntésüket, fentről is segítséget kaptak – hangsúlyozta Hallgatóné Hajnal Judit.

Amikor még a tulajdonos kilétét nem ismerték, az igazgató értesítette a rendőrséget. A fiúkat az iskolában felkereső rendőr már akkor megdicsérte a srácokat: „Ez igen, nagyon jól csináltátok!" A Győri Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője, Szollinger János alezredes megerősítette az ifjú kollégája által elmondottakat.
– Ezek azok a fiúk, akikért érdemes mindent megtenni. Nagyon szép dolog volt, olyan erkölcsi kötelességet teljesítettek, ami mindenkivel szemben elvárható lenne. Sajnos nem minden esetben van ez így – mondta az alezredes.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri éremözön a tánc-vb-n

Nagy sikerrel rendezték meg Győrött a Magvassy-sportcsarnokban az International Dance Federation… Tovább olvasom