Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Vissza a jövőbe: nincs akadálya az időutazásnak Győrben! - videó, fotók

Az okostelefon-tulajdonosok könnyedén visszautazhatnak az időben a kisalföldi megyeszékhelyen. A MemoPont alkalmazást egy győri szoftverfejlesztő cég valósította meg.

"Győr belvárosáról a múlt század elején nagyon sok fénykép készült, amelyek mind a városlakóinak, mind a turistáknak számára korhűen mutatják be az akkori életet a városban.

Ezeket a fényképeket, korabeli képeslapokat a turistáknak eddig csak a múzeumokban, levéltárakban volt lehetőségük megtekinteni.

Ám mostantól az okostelefon-tulajdonosok könnyedén visszautazhatnak az időben" - kezdte portálunknak Birtha Ákos, a mobilalkalmazást fejlesztő, Presztízs-díjas győri Attrecto Zrt. műszaki igazgatója.


Videó: Cseh Róbert


"Így tárul a szemünk elé az 1900-ban felavatott Városháza"

A világviszonylatban is egyedülálló alkalmazással, a MemoPonttal Győr 19 történelmi pontján lehetőség nyílik az épületek régi fényképeit a kamera képére vetítve megtekinteni.

"Így tárul a szemünk elé az 1900-ban felavatott Városháza, a Kettős híd régi változata, a Rába Hotel (korábban Royal Hotel) épülete vagy a Baross út egykori utcaképe.

Az alkalmazásban megjelenített régi képeket és képeslapokat Németh Vilmos győri gyűjtő bocsátotta rendelkezésre, míg az alkalmazás ötletgazdája, Bátay Attila volt, aki tavaly el is készítette a weboldal első verzióját. Ezt az alapötletet karolta fel az Attrecto Zrt., s építette rá a kiterjesztett valóságot alkalmazó okostelefonos alkalmazást" - tette hozzá Birtha Ákos.


Birtha Ákos táblagépen mutatja a 20. század elején készült fényképet a Püspökvárról. Fotók: Cseh Róbert.
A "kiterjesztett valóság", mint élményelem


Nézzük, hogyan működik a gyakorlatban a MemoPont. A program Győr XX. század elején készült térképének megjelenítésével indul, amelyen a felhasználó GPS-koordináták segítségével a saját helyzetét is látja.

A térképen jelölt pontok mindegyike egy nevezetes épület vagy utcarész megtekintésére hív pár régi képből álló galéria és rövid szöveges bemutató kíséretében. Innen indítható a "kiterjesztett valóságnak" nevezett élményelem is.

"Utóbbi esetében nem kell mást tenni, mint a kamerát az adott épületre irányítani abból a szögből, ahonnan a fénykép készült.

Így az érdeklődő a mobilja segítségével a jelenkori környezetbe helyezve tudja megtekinteni azt a képet, amelyet száz évvel ezelőtt ugyanabból a pozícióról készített el az akkori neves győri fényképész.

Az összehasonlítás megkönnyítéséhez a régi fénykép átlátszósága is állítható" - magyarázta Birtha Ákos.

A kiterjesztett valóság a gyakorlatban: a győri Városháza 100 évvel ezelőtti fényképe a jelenben

Más városokban is időutazásra invitál a MemoPont?

Arra a kérdésünkre, hogy más magyar és/vagy külföldi városok esetében is el kívánják-e készíteni a MemoPontot, Birtha Ákos úgy válaszolt: "amennyiben sikerrel tudunk tárgyalni az ebben érdekeltekkel, terveink között szerepel további városok és turisztikai célpontok felé terjeszkedés.

Az is szóba került egyébként már, hogy az alkalmazás néhány változtatással GPS-alapú játékos, vetélkedős elemekkel továbbfejleszthető".Ingyenes letölthető a MemoPont Androidon és iOS-en is

Az alkalmazás Android és iOS alapú készülékeken működik. Mindkét platform esetében ingyenesen letölthető a hivatalos piactérről "MemoPont Győr" néven.

A Google Playről ide kattintva, míg az App Store-ban itt érhető el a MemoPont.

Olvasóink írták

  • 3. Hyppolit 2013. január 24. 23:51
    „Kultúrált és jó ötlet, gratula!”
  • 2. Tibsi1 2013. január 24. 18:58
    „Kár hogy közel 50MB,így sajnos nálam kimarad.Pedig biztos vagyok benne,hogy szép munka.”
  • 1. netro 2013. január 24. 10:37
    „Gratulálok, szép munka!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vince-járást tartottak Pannonhalmán - fotók

Évszázados hagyományt, a Vince-járást elevenítették fel szombaton Pannonhalmán. Tovább olvasom