Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Virágos kedvében a megyeszékhely

Másfél millió négyzetméternyi park és százhetvenhat játszótér vár a tavaszi megújulásra Győrött.
Idén rangos eseményre is készül a megyeszékhely, s ettől még „virágosabb kedvében" van a Komszol.
A tél hordalékának eltakarítása után (nagy munka volt) most már igazán a tavaszi munkákra összpontosít a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. A közterületeken megnyesték a bokrokat, a magasabb fákat most metszik emelőkosaras járműről. Közben pedig a tizenhét hektáros kertészetben a hagyományos városdíszítő futómuskátlikon kívül szépen nevelkedik legalább 300 ezer egynyári virágpalánta, kiültetésre várva – tudtuk meg Forgács Sándor sajtószóvivőtől.

Nemzetközi díjkiosztó

A győri közterületi virágosítás már évek óta nevezetes távolabbi vidékeken is. Idén azonban különleges jelentőséget ad, hogy szeptember 9–11. között Győrben tartják a Virágos Városok és Falvak Európai Versenye nemzetközi díjkiosztó ünnepségét. (Erről a napokban Budapesten tartanak sajtótájékoztatót, aminek részleteiről természetesen beszámolunk lapunkban.)

Annyit előzetesen is el tudunk mondani, hogy a virágosításban (a közterületeken kívül) számítanak minden lokálpatrióta győrire, az iskolások lelkesedésén túl például a kereskedők, vendéglátósok díszítési versengésére...

Játszóterek: még maradnak

Ha tavasz, akkor nemcsak a parkok, hanem a játszóterek is megélénkülnek. De hogy milyen körülmények között, ez már jóval fogósabb kérdés, mint a virágosítás. Győrben jelenleg 176 „bejegyzett" játszótér van, ám hogy ebből mennyi felel meg az európai uniós előírásoknak, azt becsülni is kár lenne (megoldás híján). Az előírás szerint 2008-ig évente „minőség-ellenőrzést" kell tartani a játszótereken, a meg nem felelő játékegységeket nem kell feltétlenül kiszanálni, egyelőre elég javítani, átalakítani. De megtörténhet, hogy pár év múlva az EU-normák miatt jó néhány játszóteret be kell zárni, mert a városnak nem lesz pénze az átalakításra.

Egy-egy játszótér „szabványos" átalakítása 10–20 millió forint közti összegbe kerül. (Győrben tavaly öt ilyen készült, a legnépszerűbb a műjégpálya melletti „kalózhajó".) Lehet számolni, mennyibe kerülne százhetven játszótér átépítése... Bár nem kell még kongatni a vészharangot, azért nem árt legalább megkondítani... A Komszol megteszi, amit megtehet, javítja, felújítja, átfesti a meglévő játszótéri berendezéseket. Az elhúzódó tél miatt iparkodni kell. Próbálkoztak olyan festékkel, ami a reklámja szerint akár fagyban is használható, ez azonban finoman szólva nem vált be a győri játszótereken.

Lomizás csak utcánként

A Komszol szeméttelepén és őrzött gyűjtőhelyeken (Bácsán a a Kalapács u. és a Szitásdomb sarkán, Szentivánon a Homoksori úton, Kismegyeren az Ötház utcában, Újvárosban a Nép utcában) 3 köbméterig ingyen fogadják a lakossági hulladékot, s ez lehet veszélyesnek számító is. Fuvarozók viszont  csak úgy vihetnek oda ingyen hulladékot, ha személyesen jelen van a fuvaroztató lakos is (a visszaélések elkerülése végett).

Az eddig városrészenként rendezett lomtalanítási akció tavalyi tapasztalatai alapján (amikor is egy-egy kerület több napra szeméthalmazzá vált a „lomizók" miatt) idén más módszert, utcánkénti gyűjtést vezettek be. A Komszol lakossági ügyfelei a februári számlával együtt megkapták a rájuk vonatkozó úgynevezett hulladéknaptárt, s benne azt, mikor ürítik a kukát, mikor lesz a lomtalanítás vagy mikor viszik el a kerti hulladékot. A módszer kedvező fogadtatásra talált.
J. F.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmilliót blicceltek el mostanáig

A Kisalföld Volán számításai bejöttek, a buszsofőrök fel- és leszálláskor szigorúbban ellenőrizték az utasokat, azóta kevesebb a bliccelő a győri buszokon. A hamis bérlettel vagy jegy nélkül utazók miatt a társaság az első negyedévben százmillió forintos veszteséget szenvedett el. A sofőröket már kevesebb atrocitás éri, de kell még vitatkozniuk az utasokkal. Tovább olvasom