Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Virágóra helyett Országzászló?

A győri Baross híd lábánál, nagyjából a mostani virágóra helyén állt a két világháború között az Országzászló emlékmű.
A győri Baross híd lábánál, nagyjából a mostani virágóra helyén állt a két világháború között az Országzászló emlékmű. Egy civil szervezet ennek újjáépítéséért nyújtott be petíciót a város polgármesteréhez.

A hajdani Országzászló emlékmű újjáépítése érdekében 6295 győri polgár aláírásával támogatva petíciót adott át tegnap reggel Balogh József polgármesternek a „NE-felejcs" Polgári Egyesület nevében Fehérné Markó Kamilla elnök. A petícióban azt kéri a civil szervezet, hogy a jövő év végéig, de legkésőbb 2007. június 4-ig újra állítsák fel eredeti formájában az Országzászló emlékművet.

Az emlékművek annak idején az első világháború után Trianon okán készültek sokfelé, szimbolizálva az anyaországokban és az elszakított részekben élő magyarok nemzeti egységét. Jelentős ünnepi események, megemlékezések színhelyei voltak.

A győri Országzászló emlékmű a Baross híd belvárosi lábánál, nagyjából a mostani virágóra helyén állt. Győr lakossága például 1936-ban itt fogadta a Berlinbe tartó olimpiai lángot. A második világháború után ezek az emlékművek, köztük a győri is, eltűntek. Az Országzászlót, illetve az egyéb Trianon-emlékműveket a rendszerváltás után az ország sok helyén (megyénkben például Sopronban és Kapuváron is) visszaállították. A „NE-felejcs" egyesület úgy véli, az újraépítendő hajdani Országzászló megemlékezések színhelye lehetne. Az úgynevezett virágóra már évek óta amúgy sem működik óraként, hiszen óriási mutatóit mindig letörték.

A petíciót a város polgármestere azzal vette át, hogy legkésőbb január végéig konkrét választ ad. Kérdésére, hogy az emlékmű felállításához a civil szervezet mit tenne hozzá anyagilag (hiszen több millió forintos költségről van szó), Fehérné Markó Kamilla jelezte, hogy összefogás szervezésével, jótékony célú rendezvényekkel az egyesület mindenképpen hozzájárul, ám nélkülözhetetlen az önkormányzat segítsége. Egy másik kérdésre reagálva, hogy az Országzászló mellé odakerülhetne az Európai Unió zászlaja is, a szervezet elnöke elmondta, ezt nem tudják elképzelni, hiszen ezek az emlékművek csakis a magyarságot jelképezik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pro Urbe: áldozni kell az utakra

A Pro Urbe Egyesület módosító indítványt nyújt be Győr 2006-os költségvetési koncepciójához. Tovább olvasom