Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

Virág Zsolt - lélekben már rég talpon

Győr - Ágyban fekve, félig lebénulva, mégis optimistán az érettségijére készül Virág Zsolt. A fiatal tornász ugyanolyan bizakodó, mint eddig, s bár a fő cél most az érettségi „túlélése", már van ereje gondolkodni a jövőjén is.

A banális, hétköznapi kérdés – „Hogy vagy?" – hirtelen különös súlyt kap Virág Zsolt szobájában. A fiatal, akkor 17 éves tehetség tavaly márciusban egy makói tornászversenyen szenvedett balesetet; olyan szerencsétlenül ért földet talajgyakorlata után, hogy az egyik csigolyája elmozdult és szinte teljesen lebénult. Mégis, köszöni, jól van, állítja, amikor magyartanárával az ágya mellett, kerekes asztalán Vörösmarty-tétellel fogad.

A fiatal tornász ugyanis hatalmas akaraterővel úgy döntött, újra „felveszi a fonalat", s másfél év kihagyás után, a Bercsényi-középiskola magántanulójaként nekivág a negyedik osztályos anyagnak és az érettséginek. Mindezt ágyban fekve, hiszen mozogni alig tud: válla és felkarja mozdul ugyan, de a csuklóját, ujjait nem tudja mozgatni, tricepsze nem működik, mellkastól lefelé pedig egyáltalán nem érzi a testét.   

– Régen nem tanultam ennyit, de jobban fog az agyam, mint korábban. Akkor mindennap edzésre jártam, s esténként már sem erőm, sem kedvem nem volt nekiállni az anyagnak, most azonban van elég energiám – mondja Zsolt, aki már legalább végig tud koncentrálni kétszer negyvenöt percet. Ennyi jut egy napra a „hivatalos" tanórákból, a bercsényis tantestület ugyanis melléállt, s a hét négy napján tanárai járnak ki a szabadhegyi lakótelepre, hogy felkészítsék az érettségire a négy kötelező és az egy választott tantárgyból. Utóbbi az informatika lesz, ami akár a jövőt is jelentheti Zsolt számára.

– Már tudok azon gondolkodni, mi lesz érettségi után, igaz, egyelőre az a fő cél, hogy ezen túl legyek. Ha a balesetem nem lett volna, már Egerben tanulnék a torna mellett, így az állapotomtól függ, merre indulok. Ha javul, beiratkoznék egy főiskolára vagy egyetemre, ehhez azonban az kell, még levelező tagozaton is, hogy legalább havonta és a vizsgákra be tudjak járni.

Vizsgára készülve: Biczó Beáta minden héten kijár Zsolthoz, hogy átvegyék a magyartételeket; főleg a nyelvtan a „mumus
Vizsgára készülve: Biczó Beáta minden héten kijár Zsolthoz, hogy átvegyék a magyartételeket; főleg a nyelvtan a „mumus

Virág Zsolt tornász, tanuló

Ha pedig nem lesz változás, akkor talán az informatika, a programozás felé indulok el – latolgatja Zsolt higgadtan, mondhatni derűsen. Mert ez nem hagyta el, állítja, a balesete óta egy percre sem.

– Rengetegen kérdezik, hogy tudtam feldolgozni lelkileg a történteket, pedig soha nem voltam igazán magam alatt. Anyuék sokat sírtak, én egyszer sem... Úgy fogom fel, hogy most így kell élnem, s innen már csak javulás lehet – mondja Zsolt. Talán azért is optimista, mert újra Kijevbe készül, ahhoz az orvoshoz, aki egyszer már megműtötte. A különleges beavatkozásról, amelyre készülnek, nem beszélhet – titoktartási nyilatkozatot is aláírattak vele a klinikán –, de reméli, hogy a kéthetes utazás végre javulást hoz. Akárcsak a heti háromszori gyógytorna, az idegpályákat stimuláló  mágneses kezelés vagy a speciális csepeli rehabilitáció, amelyre minden hónapban elutazik egy hétre, s ahol néhány másodpercre már meg tudott állni egy különleges járógépben. Most leginkább az alvászavar bántja: a korábban aktív életet élő – ahogy ő fogalmaz, rendszeresen „lefárasztott" – fiúban túlteng az energia, s van, hogy hajnalig nem jön álom a szemére.

– Ilyenkor kell nekiállni a magyartételeknek! – javasolja viccelődve Biczó Beáta, Zsolt magyartanára (azt nem tudni, hogy álmosság ellen, vagy éppen az alvás elősegítésére...), aki koncentráltan, a 20–20 érettségi tételre fókuszálva veszi át a negyedikes anyagot tanítványával. Írásbeli helyett Zsolt minden tárgyból csak szóbelizik – dupla tételt húzva –, a tanulásban laptop segíti. „Kemény lesz az érettségi napja, reggel bemegyek a szóbelire és este jövök ki az épületből..." – mondja némi drukkal a hangjában. Nem kétséges, hogy ezt az akadályt is sikerrel veszi, s ahogy a sporteredményekért, ezért a sikerért is keményen megküzd majd.

Olvasóink írták

 • 6. Judytka 2008. november 24. 15:57
  „Kedves Zsolt!
  Gratulálok a kitartásodhoz,az optimizmusodhoz!Nagyon sokan példát vehetnének rólad!
  Sok szerencsét,és erőt kívánok neked,hogy az álmaidat megvalósítsd!!
  Gratulálok a tanáraidnak,szüleidnek,akik ebben maximálisan segítenek!”
 • 5. MTT 2008. november 24. 13:58
  „Emberségből jeles a tanároknak, hajrá Zsolti, menni fog! Azért külön szurkolok, hogy a beavatkozás sikerüljön!”
 • 4. TakácsTamás 2008. november 23. 20:42
  „Hajrá Zsolti!

  Jocó, te tudsz úgy is hozzászólni valamihez, hogy nem a Fideszt mocskolod? Azt hittem, ezt a fórumot is felhasználod. Csodálkozom.”
 • 3. Magor 2008. november 22. 17:46
  „Zsolti!
  Példamutató vagy sok ember számára! Noha sokkal nagyobb problémákkal szembesülsz mint én és még velem együtt sokan, mégis irigylésre méltó vagy! Emberileg, erkölcsilag!
  Igen- igen sok sikert kívánok nem az érettségihez, hanem a diploma munkádhoz! Az is eljön!”
 • 2. joco 2008. november 22. 17:37
  „Remélem, hogy egyszer nem csak "lélekben " leszel Talpon.Tudod ha Neked ilyen nagy akarateröd és ennyi támogatod van biztos TE FOGSZ GYŐZNI.Hajrá”
 • 1. Stewe 2008. november 22. 16:08
  „Az érettségi menni fog ! És mielőbbi felépülést Zsoltnak !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisiklott és kigyulladt egy vonat Ménfőcsanaknál

A Győr és Pápa között közlekedő vonat gyulladt ki szombaton este Győr-Ménfőcsanak és Győrszemere… Tovább olvasom