Kisalföld logö

2017. 03. 29. szerda - Auguszta Még több cikk.

Vince-napi metszési bulik a pannonhalmi szőlőkben

A tavalyihoz hasonló csodás évjárat reményében kérnek áldást idén is Szent Vince ünnepén a szőlőre a Pannonhalmi borvidék borászai.

Vendégeket is várnak ilyenkor a dűlőkbe, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek a metszés fogásaival.

A hagyomány szerint a szőlősgazdák hosszú ideje Vince napjának időjárásából jósolják meg a szüret minőségét, miközben pincéről pincére járnak, újborokat kóstolnak és a dűlőkben Isten áldását kérik a tőkékre. A borosgazdák több évszázados megfigyelései, tapasztalatai alapján alakult ki az a mondás is, miszerint „ha megcsordul Vince, tele lesz a pince", azaz ha napsugár örvendeztet e napon, akkor bő termés várható.

Pannonhalmán az apátsági pincészet munkatársainak maroknyi csapata két éve felélesztette ezt a szép szokást, tavaly pedig már vendégek is velük tarthattak és a dűlőket járva a Szent János-napon megáldott újborral hintették meg az ültetvények szőlőit.

A látogatók támogatásának eredményességét az elmúlt évtized legszebb évjárata bizonyítja, amelynek 2012-es ismétléséhez január 21-én, szombaton újfent várják a borkészítés iránt érdeklődőket. Délután fél kettőkor indul a túra a dűlőbe és az eseményen a résztvevőket pálinkával, pogácsával, forralt borral kínálják. A zsoltáréneklést követően a Széldombon Hortobágyi T. Cirill perjel mond áldást.

A borvidék másik két pincészete is hasonló programmal várja január 21-én a bor- és természetkedvelőket. A győrújbaráti Deé Családi Pincészetből délelőtt kilenc órakor és délután fél kettőkor indul túra a Báró-dűlőben lévő olaszrizling-ültetvénybe.

A résztvevők bepillantást nyernek a szőlőmunkák egyik legfontosabbikába: a metszés művészetébe. A munka végeztével pedig Vince-vesszőt kapnak, amit hazavihetnek és vízbe téve megpróbálkozhatnak a termés minőségének megjóslásával. Akárcsak a pázmándfalui Huszár Pincészetben, ugyancsak ezen a napon délután fél kettőtől.

Mindhárom pincészet Vince-napi programjára előzetesen kell jelentkezni, többek közt azért, mert étkezéseket, szállást is tudnak biztosítani.
Akit a részletes program is érdekel, annak is érdemes felhívnia a 96/570-222-es, a 20/380-1806-os és a 70/603-6100-ás telefonszámot.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Téliesítik a romokat a Dunakapu téren

Elkezdték a Dunakapu téren feltárt várfalak téliesítését. A cél, hogy megvédjék őket a fagytól. Tovább olvasom