Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Vince-járást tartottak Pannonhalmán - fotók

Évszázados hagyományt, a Vince-járást elevenítették fel szombaton Pannonhalmán.

Fotók az idei Vince-járásról

Vince-járást tartottak Pannonhalmán

Előzetes

Az Apátsági Pincészet munkatársai a zord idő ellenére szombaton körbejárják a dűlőket, korareggel indulva mintegy 30 kilométert tesznek meg.

Az élmény részesei lesznek a hagyomány iránt érdeklődő vendégek is, ők azonban egy jóval rövidebb, frissítő sétán, a program utolsó szakaszán élhetik át szombat délután a Vince-járás hangulatát - mondta Hortobágyi Cirill perjel az MTI-nek.

A dűlőket járva a borászok a Szent János-napon megáldott St. Martinus újborral hintik meg a szőlőültetvényeket, az egybegyűltek pedig imádságukkal Isten áldását kérik a tőkékre.

A programra érkezőket vendégül látják pogácsával, forralt borral, és a közös zsoltáréneklés is hozzájárul a közösségi élmény örömteli megvalósulásához - hangoztatta Hortobágyi Cirill.

A Vince-járás résztvevői a jó időjárásért és a jó termésért fohászkodnak. Ismert szólás, hogy "ha megcsordul Vince, tele lesz a pince" - a szőlősgazdák ugyanis Szent Vince napjának időjárásából jósolják meg az eljövendő szüret minőségét.

Évszázados tapasztalatuk szerint ha a nap kisüt január 22-én, akkor bő termés várható. A tavalyi Vince-járás népes táborának imája meghallgatásra talált, az Apátsági Pincészet kiváló termést takaríthatott be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tárlatvezetés az Emlékszobákban a Bezerédj-kastélyban

A Ménfőcsanaki Művelődési Ház - Bezerédj-kastély, február hónapban tartalmas kulturális programot… Tovább olvasom