Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Villany nélkül a Föld óráján

Több tucat amerikai város, köztük New York, Washington, Chicago, Los Angeles, Dallas, Miami és Las Vegas vett részt, illetve zárta szombaton a Föld órája nevű globális akciót, amely hivatalosan Sydney-ben kezdődött, közép-európai idő szerint szombaton reggel fél tízkor.


A Broadway színházaitól az Empire State Building-ig New Yorkban sok helyen kapcsolták le egy órára a villanyt szombaton a klímaváltozás elleni küzdelem gesztusaként. Még a gigantikus reklámfények, mint a Coca-Cola-jé, a Chase bankcsoporté vagy Nasdaq elektronikus tőzsdéé is elsötétültek a Times Square-en abban a városban, amely jelmondata szerint sohasem alszik. Bekapcsolódott az akcióba természetesen az ENSZ is, amelynek épülete az East riverre, a Keleti folyóra néz Manhattanben. "Ez az akció jó emlékeztető mindenkinek, hogy felelősek vagyunk a sorsunk alakításáért"- állt a többszörös milliárdos polgármester, Michael Bloomberg közleményében.

"A fények eloltásával a new yorkiak a Föld jövőjének támogatására szavaztak"- közölte a Vadvédelmi Világalap, (WWF) elnöke, aki szerint az amerikai városok csatlakozása a WWF által kezdeményezett akcióhoz azt mutatja, hogy az Egyesült Államok kész arra, hogy élére álljon annak az erőfeszítésnek, amelynek meg kell oldania bolygónk egyik legsúlyosabb problémáját, a klímaváltozást. A WWF kezdeményezésére indult akció, a globális környezetvédelmi projekt nem hivatalosan a Chatham-szigeteken kezdődött szombaton. Az Új-Zélandtól mintegy 800 kilométerre, délkeletre található szigetcsoport legnagyobb szigetén helyi idő szerint este fél kilenckor - azaz közép-európai idő szerint reggel 6 óra 45 perckor - kapcsolták le egy órára az áramellátást biztosító dízelgenerátorokat. Az energia-megtakarítási maraton azonban hivatalosan Sydneyben kezdődött, közép-európai idő szerint reggel fél tízkor, a város egyik szimbóluma, a kikötőben álló Operaház fényeinek lekapcsolásával. A "Föld órája" projekt egyébként éppen Sydneyben született meg két évvel azelőtt, amikor a város 2,2 millió lakója válaszolt a környezetvédők felhívására, és egy órára lekapcsolta otthonában a világítást. Az akció mára világméretű mozgalommá szélesedett, amelyben a szervezők szerint idén 84 ország 3929 települése vesz részt.

A szervezők tájékoztatása szerint a 24 órás világkörüli akcióban a világ majdnem négyszáz nevezetessége sötétült el, köztük a Vatikán épületegyüttese, a Niagara-vízesés, a párizsi Eiffel-torony, az athéni Akropolisz , a pekingi olimpiai stadion, a Madárfészek és Egyiptom részéről a Gizai piramis.

Korábban:

Világ - A Föld órája a világ legnagyobb klímavédelmi akciója. Március 28-án este fél kilenckor közel egy milliárd ember kapcsolja le a villanyt világszerte, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozás veszélyeire. Győrben kialszanak városháza fényei, s lekapcsoljuk a villanyt a Kisalföld Sajtóházában is.

A Föld órája kezdeményezés Ausztráliából, Sydneyből indult 2007-ben. Akkor 2,2 millióan, egy év múlva világszerte már 50 millióan kapcsolták le a villanyt egy órára. A WWF világszervezet akciójához közel kétezer település csatlakozott. Elsötétül többek között Párizs, Rio de Janeiro, London, Róma, Moszkva, Los Angeles, Dubai, Athén, Isztambul, Las Vegas, Brüsszel és Helsinki, s kialszik az ENSZ New York-i épületének világításával együtt a győri városházára boruló fényáradat is. A megyeszékhely polgármesteri hivatala tegnap tárgyalt az E.On és a belváros díszkivilágítását karbantartó Villkor szakembereivel. A megegyezés szerint lekapcsolják a Székesegyház, a Káptalandomb, a Rába-parton a várfal, a Kossuth-híd és a Széchenyi tér díszkivilágítását is.

Föld Órája: Budapest is "lekapcsolta a villanyt"

Budapest is csatlakozott a Föld Órája elnevezésű kezdeményezéshez, amelynek az a lényege, hogy egy órán keresztül - fél kilenc és fél tíz között - lekapcsolják a közkivilágítást.A magyar fővárosban Hagyó Miklós, Budapest főpolgármester-helyettese és a Természetvédelmi Világalap (WWF) Magyarország kommunikációs igazgatója, Csáki Roland együtt kapcsolták le Budapest díszkivilágítását, többek között a Lánchíd, a Parlament, a Széchenyi könyvtár és a Bazilika fényeit. Tavaly Budapest mellett mindössze négy magyarországi város, illetve falu csatlakozott a kezdeményezéshez, idén 67 - mondta a Független Hírügynökségnek az esemény egyik szervezője, Balogh Alexandra. Világszerte 88 országban és 4000 városban "kapcsolják le a villanyt" egy órára a Föld Órája keretein belül. A kezdeményezés 2007-ben Ausztráliából, Sydeneyből indult, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozás veszélyeire.


Megyénkből egyelőre csak a székhely jelezte részvételét, de a Kisalföld információi szerint más település is fontolgatja a szándékot. A WWF-től kapott információk alapján egyébként tegnap délig 43 magyar település, településrész csatlakozott az akcióhoz.

A Kisalföld Sajtóházában is kialszanak a fények, Albert Zsolt kiadóigazgató, akinek humán-ökológus a második diplomája, a cég elkötelezettségét hangsúlyozta földünk védelme mellett. – Minden ember és szervezet részvétele számít, hiszen csak közös összefogással tudjuk megmutatni, hogy igenis tehetünk az éghajlatváltozás csökkentése érdekében – mondta hozzátéve: a Föld Órájához a Lapcom cégcsoporthoz tartozó szegedi Délmagyarország sajtóházában dolgozó munkatársaink is csatlakoztak.

Arra, hogy sok kicsi milyen sokra mehet, jó példa a győri sajtóház, ahol egyetlen óra alatt átlagosan 30 kWh villamos energiát emészt fel a világítás. Egy hagyományos hőerőműben ennek a mennyiségnek az előállításához 15,7 kilogramm barnaszenet vagy 20,3 kilogramm fát kellene elégetni...

Küldjön képeslapot!
Azért, hogy a csatlakozók számát növelje, a biológiai sokféleség megőrzése, a környezeti szennyezések csökkentése és a természeti erőforrások hosszú távon fenntartható használatának elősegítése mellett elkötelezett WWF Magyarország elektronikus képeslapküldő oldalt alakított ki. A www.wwf.hu/foldoraja weboldalon mindenki személyre szóló Föld Órája képeslapokat küldhet ismerőseinek, barátainak jelezve elkötelezettségét a klímavédelemmel kapcsolatban.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. enzof 2009. március 29. 10:30
  „Sok barom löttyő,mi fizetjük a számláikat is!!!Ez tény!!”
 • 22. pancser 2009. március 29. 09:45
  „Nálunk a szél elvitte a közvilágítást, immár 17 éve óta minden nagyobb szélnél. Sokáig éljen a környezetvédő EON! Menjenek oda ahonnét kibújtak!”
 • 21. tibi-a 2009. március 28. 21:30
  „Nekem semmi bajom a föld melegedésével!

  A tudósok röhögnek a marhaságon!

  El nem tudom képzelni a legutóbbi felmelegedés, előtt hogyan csinálták a villanykapcsolósdit?”
 • 20. Muaddib 2009. március 28. 20:44
  „Tessék mondani a bankok is kikacsolják a villanyt?
  Ugyan itt egy estés vállalkozásra munkaerőt keresek!

  ,,csak vicc "”
 • 19. Macsesz 2009. március 28. 20:42
  „Jah persze,nekik nem kell mert azt is mi fiztjük ki.”
 • 18. Macsesz 2009. március 28. 20:40
  „Kiváncsi lennék h a politikusok is kikapcsolják-e a lámpáikat???????”
 • 17. Stewe 2009. március 28. 19:54
  „A Kis Erzsébet hídon is az elmult évek alatt vagyonokat spóroltak meg a világítás kiiktatásával”
 • 16. tettes 2009. március 28. 19:25
  „Max 56 tagot a parlamantbe,a rendőrök meg jöjjenek vissza a nyugdíjból.Már spóroltam is több 100 milliót.Nem várok hálát!!!”
 • 15. pancser 2009. március 28. 19:13
  „Nem hogy nem kapcsolom le, de még néhány lámpát be is kapcsolok pluszban, a hülyeség elleni tiltakozásból. Akiknek nem tetszik a kivilágítás, költözzön a Hanságba, a szabad természetbe. Van ott béka sikló, víz, nád, csak villany nincs. A hülyeség az eget nyaldossa, nyugaton már nem tudják unalmukban mit csináljanak. Dekadens, pusztuló civilizáció az amely saját vívmányai ellen fordul. Senki nem kapcsoljon le semmit hanem élje a megszokott életét!”
 • 14. vaek 2009. március 28. 18:49
  „Nálunk nincs gond, könnyen eleget tudunk tenni ennek a kérésnek.
  Biztos, hogy nem kapcsolunk villanyt este, mert majd egész nap nem volt áram - ezért valószínű, hogy este sem lesz -, így nem csak egy órát, hanem egy egész napot voltunk "sötétségben".
  A természet megoldotta ezt a gondot is.”
 • 13. gagarin 2009. március 28. 18:18
  „Nálunk az msz/m/p már rég megvalósította ezt sok helyen!!! Ujjabb helyek bevezetése folyamatba!!!”
 • 12. kikelet_ 2009. március 27. 09:19
  „A Cuha utcában, a 22es megálló (Belváros felé) mögötti panelátjáróban, és a mögötte lévő járdás részen ezekszerint minden nap a Föld Órája van, mert közvilágítás már egy éve nincs...”
 • 11. sevcsa 2009. március 26. 09:32
  „Hát ezt nem hiszem el. Tényleg ennyire nehéz megérteni? Ennek, ahogy az összes többi hasonló dolognak (autómentes nap, ne vásárolj semmit nap stb.) a figyelemfelkeltés és az elgondolkoztatás a lényege. Ennél érthetőbben nem tudom elmagyarázni. Erre szerintem nagyon jó lenne, de olvasva itt és más fórumokon a hozzászólásokat, hallva az emberek véleményét, megdöbbentő mennyire nem képesek felfogni ezt.”
 • 10. józanparaszt 2009. március 26. 09:05
  „Lehet, hogy okostojásnak tünök, de engem nem tud meghatni sem az autómentes nap, sem ez a villanylekapcs. egyszerüen nem megyek kocsival az 50m-re lévö ujságoshoz, gyerekeimet megtanítom busszal járni, és ott égetem a villanyt, ahol éppen szükséges.... ennyi”
 • 9. extradagadt 2009. március 26. 08:37
  „Oké, megnézzük, kinyomtatjuk a terhelési görbéket fél kilenctől fél tízig. Megnézzük, kinyomtatjuk még párszáz napra visszamenőleg ugyanezt. Majd elküldjük a WWF agyoniskolázott kezdeményező főemlőseinek; ugyan nézzék már meg, van-e mérhető hatása az ilyen akcióknak - azon túlmenően, hogy az újságírók pénzt kapnak azért, hogy az ilyesmikről tudósítanak. De ha mondjuk minden háztartásban izzószál helyett modern kompakt fénycsövekkel, esetleg indukciós lámpával világítanának... ...naaaa, az azért pénzbe kerülne, annyira mégsem támogatjuk ám a CO2 kibocsátás csökkentését, ha ilyen áldozatokkal jár. És különben is, ha minden háztartásban így lenne, az akkor is csak 200-250 MW mínuszt jelentene országos szinten, ami még a szánalmas 5 %-át (a parlamentbe jutás feltétele, ha úgy vesszük) sem teszi ki az ország fogyasztásának. Komolyabbra fordítva a szót, ha tényleg leoltjuk a villanyt, ne csak a CO2-re gondoljunk. Gondoljunk arra, hogy egymilliárd emberből átlag 250 milliónak adatik meg, hogy fény, áram legyen a otthonában... Már ha egyáltalán létezik (létezhet) olyan fogalom a világukban, hogy otthon. Úgy érzem, ez volna a fontosabb, nem a jegyzőkönyveket aláírni!”
 • 8. sevcsa 2009. március 26. 08:24
  „Én meg ehhez tudok gratulálni! Te aztán tényleg tisztán látod a helyzetet, bámulatos ez a gondolatmenet. Szóval fogyasszunk csak minél többet, annál több pénz lesz a környezetvédelemre. Ti meg fröcsögjetek csak szépen továbbra is jó sokat!”
 • 7. Tisztánlátó 2009. március 26. 08:09
  „Ez a teljesítmény kiesés majd kevesebb bevétel a szolgáltatónak meg az erőműveknek ez azt jelenti kevesebb adót fizetnek majd be. Ez meg azt vonza, hogy az állam kevesebb pénzt tud adni a környezetvédelemre azon belűl is a klímaváltozás okozta károk enyhítésére.
  EHHEZ A BAROMSÁGHOZ CSAK GRATULÁLNI LEHET!!!”
 • 6. sevcsa 2009. március 26. 08:08
  „Azt kéne megérteni, hogy ez az egész egy figyelemfelkeltő akció. Nem az a lényege, hogy abban az egy órában mennyi energiát takarítunk meg, hanem hogy az emberek elgondolkozzanak rajta, miért is van ez, és az év minden napján és minden órájában jobban odafigyeljenek arra, hogy kihúzzák, lekapcsolják a felesleges fogyasztókat, energiatakarékos eszközöket használjanak stb.

  Attól pedig nem kell félni, hogy a visszakapcsolás megterheli a hálózatot, bőven elbírják azt a terhelést, ez is csak egy értelmetlen hoax, ami terjed a neten. Az meg aztán végképp baromság, hogy a közbiztonságnak árthat, nem a közvilágítást kapcsolják le.”
 • 5. pampus 2009. március 26. 07:14
  „Lassan már vissza kell térni a gyertya, vagy a csillagok és a hold fényére mert már lassan nem lehet megfizetni a villany árát. Annyira kifosszák a lakósságot.”
 • 4. k 2009. március 25. 22:06
  „Csatlakozom az előttem szólókhoz, de azért bizakodom is ( legyen már valaki optimista )
  Viszont a nagy sötétségnek is megvannak a homályos oldalai is. Lehet hogy sötét alakoknak ez majd jól jön. :)
  A közbiztonságnak meg majd árthat..”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Viharos szél megyénkben: fák dőltek, cserepek hullottak...

Győr-Moson-Sopron - Több bejelentés is érkezett a katasztrófavédőkhöz Győr-Moson-Sopron megyében az… Tovább olvasom