Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 13°C | 25°C Még több cikk.

Világsztárok jöhetnek Győrbe

Egyfajta főpróbának tekintik a szervezők az ír szteppkirály, Michael Flatley társulatának győri fellépését. Ha minden jól sikerül, elképzelhető, hogy a jövőben újabb világsztárok látogatnak a megyeszékhelyre.

Amióta megépült a győri egyetemi csarnok, számos rendezvénynek adott otthont, olyan nagyszabású produkciónak azonban még nem, amilyen a Lord of the Dance előadása lesz november 23-án. A szervező Multimedia Concerts Kft. igazgatója, Hegedüs László nem titkolja, hogy a győri koncertet főpróbának szánja, s ha megfelelő fogadókészség lesz a produkcióra – azaz telt ház lesz –, valószínűleg a jövőben több szupersztár is felléphet Győrben.

Bryan Adams is felléphet

Bryan Adams is felléphet Győrben
A város és a csarnok mérete persze behatárolja a lehetőségeket – Robbie Williams vagy Paul McCartney biztos, hogy nem jön el (hacsak nem turistaként) –, szerencsére azonban sok olyan zenész van, akik európai turnéjukon szívesen vállalnak kisebb volumenű fellépéseket is. A fővárosban fellépett művészek közül például el lehetett volna hozni Győrbe Mobyt, a Placebót, Dave Gahant, a Deep Purple-t vagy a Supertrampet. S egy konkrétum: komoly esély van rá, hogy jövő tavasszal Bryan Adams is tiszteletét teszi Magyarországon, s a turné érintheti Győrt is. A felsorolt művészek százalékos részesedésért, azaz a közönség nagyságával arányos fellépti díjért is vállalják a koncertet, ellenkező esetben még magas jegyárak mellett is több mint tízezer néző kellene ahhoz, hogy megérje megszervezni az eseményt. A novemberi táncshow-ra egyébként szerte az országban, s még a határokon túl is árusítanak jegyeket.
Apropó, jegyárak: van azért előnye is annak, hogy Győr vidéki város, a jegyárak ugyanis, ha nem is sokkal, de alacsonyabbak, mint Budapesten. A Lord of the Dance-re például a legolcsóbb 5900, a legdrágább 7900 forintba kerül (utóbbiért Budapesten tízezer forintot kértek.)

Debrecenben bejött

Michael Flatley társulata november végén érkezik
Nem Győr az első vidéki város, ahol a szervezőiroda szuperkoncertet rendezett: Debrecenben az év elején már fellépett Flatley társulata, nemrég pedig az Iron Maiden adott lemezbemutató koncertet. Mindkettő nagy siker volt, de hogy Győrben is így lesz-e, az csak három hét múlva derül ki.
– Debrecenben azért is számítottunk nagy érdeklődésre, mert messze van a fővárostól, az emberek nem nagyon jutnak el egy budapesti koncertre – mondta Hegedüs László. – Győrben más a helyzet, így sokat számít, hogy mennyire lokálpatrióták a város lakói, büszkék-e arra, hogy ilyen nagyszabású eseményt rendeznek náluk, s a fővárosi fellépés helyett inkább a győrire látogatnak el. Persze nem csak a környék lakóit várjuk, valószínűleg külföldről is szép számmal érkeznek majd nézők, mint ahogy a táncegyüttes debreceni fellépésén is számosan részt vettek Ukrajnából, Szlovákiából és Romániából is. Győr ebből a szempontból nagyon jó helyen fekszik, hiszen Bécs és Pozsony egyaránt közel van.

Hiányzó tartórendszer

A győri helyszín akkor fordult meg először Hegedüs László fejében, amikor néhány hónapja a tévét nézve felfigyelt az ötezer férőhelyes egyetemi csarnokra.
– A henger alakú tető és a csarnok felépítése nem ígért sok jót, de szerencsére a technikával, például a hangfalak elrendezésével tudunk javítani a feltételeken. Gondot jelent az is, hogy számos más rendezvénycsarnokkal ellentétben a győriből hiányzik az a fém tartórendszer, amelyre rögzíteni lehet a koncerteknél szokásos fény- és hangtechnikát. A Lord of the Dance fellépésénél ezt egy szabadtéri előadásoknál használt fémállványzattal oldják meg a szervezők ennek összeállítása azonban fél nappal megtoldja a helyszínen szükséges szerelési időt, s mivel a sztárok a turnékon egyik nap itt, másnap pedig már egy másik városban lépnek fel, lehet, hogy a jövőben éppen ezért hiúsulhat meg egy-egy rendezvény.

A polgármester nem vállalta a fővédnökséget

Balogh József csak magánemberként megy el a fellépésre
Hegedüs László elmondta, amikor belekezdtek a táncegyüttes győri fellépésének szervezésébe, megkeresték Balogh József polgármestert, s megkérték, hogy fővédnökként álljon a produkció mellé.
– Furcsálltam, hogy Balogh úr nem vállalta a felkérést; a debreceni polgármester szívesen támogatta a rendezvényt, persze nem pénzzel, hanem például azzal, hogy a polgármesteri hivatal hívta össze az esemény előtti sajtótájékoztatót. Úgy tűnik, vagy a produkció, vagy én nem voltam szimpatikus a polgármester úr számára...
Balogh József ellenben nem is érti, milyen szerepe lehetne a város vezetőjeként a szervezésben. – Politikus vagyok, nem hoppmester, s elképzelni sem tudom, hogy mit kereshetnék ilyen minőségemben a rendezvényen. Soha nem vállalok szerepet hasonló, profitorientált üzleti vállalkozásokban, kizárólag jótékonysági rendezvényeken. Magánemberként egyébként érdekel a program, s valószínűleg megnézem – ahogyan a legtöbb eddigi, nagyszabású eseményt, például az ukrán Mojszejev Balett produkcióját is.

(A cikk a Kisalföld Vasárnap Reggelben jelent meg)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parkolóház: Még hat szint van hátra

Négy hónapja kezdődött meg Győr első parkolóházának az alapozása, s már kész a föld felszíne alatti… Tovább olvasom