Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Világpolgár tudósító: a másik Galgóczi az újságban

A Galgóczi névről legtöbbeknek megyénk egyetlen Kossuth-díjas írója jut eszébe, Galgóczi Erzsébet. Pár éve azonban egy másik Galgóczi neve szerepel gyakran lapunkban, németországi olvasó-tudósítónké, Galgóczi Róberté. Ő "a Bözsi" legkisebb testvére.

Internetes felhívásunkra rálelve vállalta a Hamburgban élő Galgóczi Róbert, hogy a Külföldi olvasóink jelentik rovat tudósítójaként rendszeresen megírja németországi tapasztalatait egy-
egy itthon napirendre kerülő téma kapcsán.

Rokonai örültek, hogy megint megjelennek egy Galgóczi cikkei a Kisalföldben, mint hajdan "a Bözsié". A közgazdasági és gépészmérnöki végzettséggel rendelkező nyugdíjas pedig sok témában tájékozott, sokat utazott, ahogy arról előfizetőink is meggyőződhettek.

"Az élet sok szempontból mindenhol egyforma, de a más megközelítésből születő megoldások tanulságosak. Amúgy is tanár szerettem volna lenni, most a Kisalföld tudósítójaként válhat valóra ez az álmom" – állítja és hozzáteszi: sok véleményt érdemes megismerni és nem kell ítélkezni.

– Minden földrészen jártam, még az Északi-sark közelében is. Ötvenkét kötet napló megtelt élményeimmel, néhányat meg is osztottam az olvasókkal. A legbüszkébb mégis arra vagyok, hogy őrizhetem a ménfői gyerekkor emlékeit, hangulatát.

Magyarországon különleges a falusi lét zamatja és nekem akkor olyan hátizsákot akasztottak a vállamra, amiből ma is hasznos dolgokat tudok kivenni: nyitottságot, tartást, szorgalmat, tiszteletet, szeretetet, pontosságot. Mindig ezek segítettek – szögezte le Galgóczi Róbert.

A világjárt férfi szerint a magyaroknak nem szabad azt hinniük, hazánk a világ közepe, de több reklámot érdemelnének világszínvonalú termékeink.

Róbert a legkisebb volt családjában, a kilencedik testvér, a leghíresebb Galgóczi, Erzsébet hetedikként született és a gyerekek közt ő volt a legjobb málnaszedő.

Öccse szerint nővére az írói vénát édesapjuktól örökölte, aki hentesként dolgozott, mezőgazdasággal foglalkozott, de nagy mesemondónak számított. A vele megesettek alapján talált ki történeteket, amiket jó beleélő képességgel, részletgazdagon adott elő.

"Úgy látszik, ebből jutott nekem is kicsi" – fogalmaz Róbert, aki nővérével sokáig levelezett és az írónő soraiból egész bekezdéseket vett át szó szerint regényeibe.

(Galgóczi Róbert hosszabb, ízes nyelvezetű cikkei a www.kulfoldrol.kisalfold.hu-n olvashatók.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei szakszervezetek: elszegényedő dolgozók

"Az új adó- és járulékfizetési rendszer hátrányosan érinti a munkavállalók nagy részét, megnehezíti a legtöbb munkahelyen mostanában elkezdődő béralkukat" - hangoztatják szakszervezeti tisztségviselők. Tovább olvasom