Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Viki álma az önálló élet

A Samu család már hozzászokott: ha együtt jönnek-mennek, az emberek megbámulják őket.
Mindketten copfosok, mosolygósak, és imádják a tornát, a játékot. Csakhogy míg ezt a 9 éves Zsófi bármikor megteheti, ikertestvérét, Vikit betegsége korlátozza a mozgásban. A család a Kínában végzett őssejtbeültetéstől remél javulást, a Győr és Környéke Motorosok Baráti Köre félmillió forint indulótőkével a minap számlát nyitott a kislány javára.

A Samu család már hozzászokott: ha együtt jönnek-mennek, az emberek megbámulják a kerekes széket, benne pedig a szőke, nevetős szemű kislányt. Elfogadják, ha templomba szeretnének menni, a segédeszközt – persze Vikivel együtt – emelniük kell. Ám képtelenek beletörődni abba, hogy a gyermek számára ne lenne némi gyógyír. Hallottak a kínai őssejtbeültetés eddigi eredményeiről és reménykednek: talán Viktóriának is jótékony lehet az orvostudományban újdonságnak számító terápia. Megpróbálják a szinte elérhetetlennek számító távolságot legyőzni, január 11-re kaptak időpontot a kínai klinikára, Sheizenbe.
– Viki haránt feküdt a szüléskor és különböző komplikációk miatt újra kellett éleszteni – szól az édesanya, Tünde magyarázata, akinek évekbe tellett, mire ki tudta mondani: sérült gyermeke született.

– Senki nem mondta el, mi és hogyan történhetett. Egyéves kora körül egy idegsebész szembesített bennünket azzal, hogy Viki sérüléseit nagy valószínűséggel a születésekor kialakuló oxigénhiányos állapot okozta. Kikészültem, összeroppantam. A lányok miatt mégis muszáj volt talpon maradnom.

Ehhez nagy segítséget jelentett az édesapa, Samu Ottó lélekjelenléte, aki gyógytornára hozta-vitte az akkor egy-kétéves Vikit, a nagymamák pedig maximálisan besegítettek a ház körüli munkákba és a kislányok gondozásába. Később az Erzsébet Ligeti Óvoda Boglárka mozgássérültcsoportjának tagja lett Viktória, a korai fejlesztés mellett pedig úszni és gyógytornára is jártak vele a szülők.

– Az iskolaválasztás komoly dilemmát okozott – szögezi le a mindig halk szavú családfő, aki könnyek nélkül képtelen beszélni a történtekről. – Vikinek a Nemzetközi Pető Intézetet javasolták, Zsófinak az úgymond normál iskolát. Végül mindketten a Petőben kezdték az elsőt, nekünk meg itthon majd megszakadt a szívünk, úgy hiányoztak. A második osztályt Zsófi már a győrújbaráti suliban végezte.

Viki nemhogy megszokta, de meg is szerette jelenlegi, második otthonát, az intézetet, ahol nemcsak a testi, de a lelki épülésükre is kiemelt figyelmet fordítanak nevelőik, gondozóik. A többiekkel együtt tökéletesen ír, olvas, járni tanul. A kínai, őssejtbeültetéssel foglalkozó klinikán már több olyan sorstársa megfordult, akik állapotában látványos a javulás. A család ezért vette fel a kapcsolatot a klinikával, ahová Vikit előjegyezték. Egy kezelés ára 20 ezer dollár, azaz durván 4 millió forint, plusz az útiköltségre és a tolmácsra gyűjtenének pénzt.

Samu Ottóné, az egyik nagymama kérte a győri motorosok segítségét, akik jószívűségéről, tenni akarásukról már korábban hallott. Kukori, Gömbi, Győző és Józsi – társaikkal együtt – félmillió forintot helyezett letétbe a Kis-Rábamenti Takarékszövetkezet 589-00057-15046060-as számlaszámán, Samu Viktória gyógykezelésére. Ehhez további segítők, szponzorok, gyermek- és felnőttcsoportok támogatását várják. (Bővebb információ lapunk 96/504-453-as telefonszámán vagy a szülők elérhetőségén: 20/433-6756; 30/668-7282.)

Pssejtkutatás gőzerővel

Az őssejtkutatás az egész világon óriási erővel folyik. Megkezdődtek a gyakorlati alkalmazások is – igaz, egyelőre csak a klinikai kísérletek szintjén – a szívizom-, a csont- és a porcszövet, vagy az idegsejtek helyreállítását, újraképzését célzó módszerek bevezetésére. Az őssejteket számos súlyos betegség – leukémia, a rák különböző fajtái, izomsorvadás – kezelésében, gyógyításában már sikerrel használják, s az orvostudomány fejlődésével alkalmazási területe mind szélesebb lesz. Nemrégiben egy 11 éves kisfiú állt talpra ezzel az eljárással.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visznek vagy rongálnak mindent

Nagy – egy Győr méretű városban több tízmillió forintos – kárt okoznak évente a… Tovább olvasom