Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

VIII. Győri Fröccsnapok: jótékony gyöngy a hűvös borban

Ismét a fiatalság támogatásáért ment fölfelé a gyöngy a borban, hogy Vörösmarty szófordulatát kölcsönvegyük.

A hétvégi fröccsnapok bevételét a Kazinczy Ferenc Szép Magyar Beszéd verseny külhoni résztvevőinek támogatására fordítja a Rotary Club Győr.

Eközben pedig a 263 literes óriáspohár tartalma négy óra alatt kiürült.

Szombat este volt a legtöbb érdeklődő a VIII. Győri Fröccsnapokon, kígyózott a sor, s négy óra alatt elfogyott a 263 literes óriáspohár. Lehet számolni, de a kisfröccsöt véve alapul nekünk 1315 pohárra jön ki.

Márpedig ez csak az egyik pontja volt a Széchenyi térnek, ahol a Győrhöz, s természetesen Jedlik Ányoshoz kötődő italt mérték, aki pedig
vett, annak nemcsak a nyelve oldódott, de jó ügyet is támogatott a pénzzel.

Hurtik Imre, a Rotary Club Győr elnöke elmondta: remélhetőleg - egyelőre nem tudni a pontos számot - de jelentős összeggel támogatják a Kazinczy Szép Magyar Beszed versenyt.

A 212 literes óriáspohár tartalma négy óra alatt kiürült. Felvételünkön Varga Lajos szikvízkészítő mester és Hurtik Imre Rotary-elnök. Fotó: B. A.
A 212 literes óriáspohár tartalma négy óra alatt kiürült. Felvételünkön Varga Lajos szikvízkészítő mester és Hurtik Imre Rotary-elnök. Fotó: B. A.


A pénzt a külhoni versenyzők elszállásolására és ellátására fordítják, e miatt született tulajdonképpen a fröccsnapok, nyolc évvel ezelőtt, dr. Horváth József ügyvéd ötlete nyomán. Az első időkben a mozgalom ,,házon belül" maradt, a Rotary-tagok között, később más eseményekhez kapcsolódott és ez a második év, hogy a Széchenyi téren rendezik meg, önálló ünnepként. A célt az is jelképezi, hogy már hagyományosan a versenyt szervező Kazinczy-gimnázium önkéntesei szolgálják fel ilyenkor például a zsíros kenyeret.

A pultnál egyébként megjelent, s italt mért szombaton Nagy István, Mosonmagyaróvár polgármestere is, valamint Bolla Péter kabinetfőnök is, itt volt több Rotary-képviselő s míg például a szerencsi klub elnöke tokaji furmintot kínált a győriek főként a pannonalmi borokat higították Jedlik találmányával, a "bökős vízzel". A fröccsnek minden változata jól fogyott, a hosszúlépés, házmester, viceházmester, háziúr, lakófröccsö, kishörpi és nagyhörpi. S aki egyszer megkapja a kérdést, hogy vajon milyen fröccs is az a "hörp", annak eláruljuk: beugratás, mivel szódával higított szörpre kell gondolni.

A fröccsnapokhoz kapcsolódó kulturális programok felpezsdítették vasárnap is a Széchenyi tér életét és megkülönböztetett figyelemben részesült a Jedlik-szobor. A hétvége érdekessége volt, hogy a Rotary-tagokbol megalakult a Gyori Fröccskészítők céhe, amelyben a hajdani alapító, dr. Horváth József viseli a atyamesteri címet.

Hurtik Imre egyébként elmondta: a Rotary idén is számos jó ügyet támogatott, több millió forintos költséggel sikerült elkészíttetni a vakok számára braille-írással ellátott, Széchenyi-téri makettet, jelen volt a klub a Kantharosz-gálában, támogatta a Gift of Life programot, s a focigálán keresztül a fiatal tehetségeket is.

Olvasóink írták

  • 2. Madarász 2012. szeptember 28. 11:21
    „A színe is elég gyanús, bár a kannákon sem cimke, sem zárjegy, lehet, hogy csak szállításra használták.”
  • 1. Oreg35 2012. szeptember 24. 16:37
    „Ahogy elnézem a "finom" fröccsöt kannás borból készítették! Vagy a látszat csak csal? Arról nem szól a tudósítás milyen bort használtak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két veszélyes üzem, újabb két létesítményi tűzoltóság

Az ország 106 létesítményi tűzoltóságának mintegy 20 százaléka, 19 – ebből kettő főállású – a megyében tevékenykedik. Tovább olvasom