Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Viharos félévzárás Győrzámolyon

A félévzárás nemcsak a diákoknak és szüleiknek tartogatott izgalmakat a győrzámolyi általános iskolában, hanem a tantestületnek is.
Mikor tegnap a győrzámolyi iskolaigazgatót kerestük, Szabó László igazgatóhelyettest hívták a telefonhoz. Ő azonban rögvest tisztázta, hogy még mindig „csak" helyettesnek tekinti magát, annak ellenére is, hogy az igazgató – Portörő József – nem tartózkodik az intézményben.
Ez a momentum korántsem volt mellékes, merthogy a Kisalföld úgy értesült, igazgatóváltás történt a győrzámolyi általános iskolában. Kérdésünkre, hogy valóban így van-e, hezitáló választ adott Szabó László, mondván, más hangzott el az ominózus testületi ülésen és más szerepel a jegyzőkönyvben.

De lássuk, mi történt, bár csak annyit tudunk leírni, amennyit nekünk sikerült kihámoznunk a félszavakból. A vitát ugyanis minden érintett – az önkormányzat és az iskola is – belügynek tekinti. A napokban félévzáró tantestületi ülést tartottak az intézményben, amelyen azért vettek részt a képviselő-testület tagjai is, merthogy a téma az ez évi költségvetés volt. A kisiskolák általános nehézségeit emlegetik ezúttal is, ami nyilvánvalóan azt jelenti, a győrzámolyi iskola is nehezebb évnek néz elébe, mint eddig bármikor.

Ez két dolgot jelenthet, szeptembertől vagy csoportösszevonásokat, vagy kevesebb pénzt az iskolának. Az intézményben 142 diák tanul (nyolc tanulócsoport esetében ez 17,75-os átlagot jelent) és 16 pedagógus dolgozik. Más esetekben már többször megírtuk: ha a kisiskolák nem teljesítik a költségvetési törvényben előírt szigorú számokat, akkor gyerekenként 10 ezer forinttól elesnek. Márpedig ez a nem egészen 18-as átlag nagyon is határon van Győrzámoly esetében...

Az összevonásokhoz szükséges megyei szakvéleményt mindenesetre még nem kérték ki a megyei közgyűléstől – erősítette meg Szabó Miklós oktatásért felelős alelnök. Azt is hozzátette: mivel ezt a lépést két tanév között lehet csak megtenni, ezért ha így is dönt a helyi önkormányzat, a szakvéleményéért várhatóan majd csak tavasszal fordul a megyéhez. Anyagi vagy egyéb problémákról eddig nem értesültek Győrzámoly esetében – mondta Szabó Miklós –, ezt alátámasztja az a tény is, hogy a helyi községi lapban ősszel még nagyon is optimista hangvételű cikkben számolt be a tervekről a (volt) igazgató. Portörő Józsefet elértük tegnap, de nem kívánt nyilatkozni erről az ügyről.

Horváth Gábor polgármester is meglehetősen sejtelmesen fogalmazott: „Sajnálatos, ha az emberek nem azzal foglalkoznak, ami a kötelességük, hanem a hatáskörüket túllépve tesznek bizonyos dolgokat." Mikor megkértük arra, hogy ezt értelmezze, azt mondta, ez akár a médiára is vonatkozhat. Erről nem nyitottunk vitát, kivárjuk a jövő hét keddet, amikor a képviselő-testület összeül Győrzámolyon, hogy döntsön az iskolában kialakult helyzetről és az igazgató személyéről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy szakasz kimaradt?

Az új bácsai út vagy feltáró út az elképzelések szerint a Ladik utca nyomvonalán folytatódik. Így gyakorlatilag lesz két majdnem párhuzamos út, a Bácsai út legalább részben mentesülhet a rajta átzúduló forgalomtól. Az építés megkezdése előtt még területrendezési módosításokra lesz szükség. Június végéig elkészül a Szent- Györgyi - iskolához vezető összeköttetés is. Tovább olvasom