Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Viharfelhők a rezidencia felett

A Dunapart Rezidencia csaknem kész, de mert nem épült meg a (mély)garázs és még számos, a városfejlesztési megállapodásban rögzített kiegészítő beruházás (út, körforgalom), kétséges, hogy kiadják-e a házra a használatbavételi engedélyt. Az önkormányzat garanciát szeretne, a befektető nyilván engedélyt.

A győri közgyűlés döntése értelmében összeállt, még pontosabban hétfőn összeült az az önkormányzati bizottság, amelynek feladata megoldást találni a Dunapart Rezidencia helyzetére. A bizottság tagjai a városvezetésből, illetve a közgyűlés frakcióiból kerültek ki, s persze képviselteti magát az építészszakma is. Győr egyik legnagyobb és leglátványosabb beruházásáról van szó, amely eddig főképp mint építészeti kuriózum került a Kisalföld hasábjaira. Az épületegyüttes szinte kész, lassan a beköltözésekről kellene hírt adni, most azonban másért vezető hír. A győri közgyűlés legutóbbi ülésén a polgármester tájékoztatta a képviselő-testületet arról, sürgősen megoldást kell találni, mert jelenleg kétséges, hogy az építési hatóságtól megkaphatja-e a használatbavételi engedélyt a ház. Ezzel nyilvánvalóan elébe mennek a dolgoknak, az engedélyt ugyanis még nem kérte a beruházó. Dr. Jakab Tamás, a Dunapart Rezidencia Kft. vezetője azt is hozzátette, elemi érdeke megcsinálni azokat a fejlesztéseket, amelyeket ma még leginkább hiányolnak tőle: az utat és a parkolót. Meg is csinálja, de ehhez szüksége lesz az önkormányzatra.   

KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK >>

Penthouse-ok, loftok (2007-01-27) >>
Épülhet a Duna-korzó (2006-05-19) >>
Épülhet az új győri korzó (2006-06-02) >>
Látogatók az Elevátor tetején (2006-02-28) >>

Egy biztos azonban: az ígéretekből most már elég, forintban kifejezhető garanciát szeretnénk, hogy az elmaradt beruházások megvalósulnak.
Révi Zsolt főépítész

Révi Zsolt városi főépítész az önkormányzat álláspontját így foglalta össze még a bizottsági ülés előtt (annak részleteiről ugyanis egyelőre nem nyilatkoznak az érintettek): – A városfejlesztési megállapodás és az építési engedély pontosan részletezi, mit kell a városnak és mit a beruházónak teljesítenie. A rezidencia építtetője ezek közül egyet sem teljesített, a legfontosabb hiányosság a garázs és a körforgalom megépítése. Ez utóbbi kivitelezésére ráadásul már esély sincs, ugyanis időközben olyan lehajtórámpát építtettek, amely belelógna a tervezett körforgalomba – ha egyáltalán lenne. Az önkormányzat többször, többórás megbeszéléseket folytatott dr. Jakab Tamással, ígéretek sorát kaptuk, hogy például a több mint kétszáz férőhelyes mélygarázst kiváltják majd mással, de egyikből sem lett semmi. Az építési engedélytől szintén több ponton eltértek, így valóban kétségesnek tartom, hogy megkapják-e a használatbavételi engedélyt. A beruházó részéről eddig az a kritika érte az önkormányzatot – részint persze az előző városvezetést is érintve –, hogy nem segítette a beruházások véghezvitelét. Én úgy tudom, egyszer sem kérte erre őket... Ezzel együtt most valóban megoldást kell találni, mert számos család és vállalkozás sorsa múlik azon, hogy beköltözhet-e a rezidenciába.

Nem egyedi ez az eset

A főépítészt megkérdeztük arról is, miért csak most, az utolsó előtti pillanatban léptek, a válasz az volt: az építési hatóságnak kellett volna intézkednie, s az egyébként tavasszal, a hatósági felmérés után jelezte is aggályait. Más kérdés, hogy közben jöttek az ígéretek, s a bizalom még megvolt, hogy azok meg is valósulnak. Révi Zsolt végül – szintén kérdésünkre válaszolva – hozzátette: nem egyedi eset, hogy a beruházók megpróbálnak kitérni a kötelező „penzumok" elől, mi több, az is kijelenthető, hogy szinte mindegyikük megpróbálta már. Nem túl kellemes emlék, amikor egy másik lakóparknál hosszú hónapokig tartott, míg a város nyomására megépült a szerződésben egyébként lefektetett és beígért út a közvilágítással. Nem az önkormányzatnak kellett volna viselnie a felelősséget és hallgatni a lakók jogos panaszát: ezért döntöttek most úgy, hogy a Dunapart Rezidencia esetében elejét veszik mindennek. Kiderül, sikerül-e.

Elemi érdekük megépíteni

Tény, nem épül körforgalom, de ennek az az oka, hogy az önkormányzat az érintett magántulajdonosokkal nem tudott megegyezni a körforgalomhoz szükséges terület megszerzésében.
Dr. Jakab Tamás
Persze minden éremnek két oldala van, dr. Jakab Tamás, a beruházó így látja: – A városfejlesztési megállapodás kétoldalú szerződés, a Dunapart Rezidencia Kft. a várossal szemben tett vállalásait a lehetőségeknek megfelelően tudta teljesíteni eddig. A sétány és út építésére vonatkozó kötelezettségeket önkormányzati, állami és más magántulajdonú területeken kell megvalósítani, ez megnehezítette a szükséges engedélyek beszerzését. Nem kívánok részletesen reflektálni a főépítész által elmondottakra, mert bizonyára Révi Zsolt előtt nem ismert az a tény, hogy az út és sétány építéséhez szükséges engedélyt a múlt hét végén kiadták. A Dunapart Rezidencia Kft.-nek elemi érdeke, hogy a kivitelezést minél előbb befejezze.

A rezidencia története

Szinte pontosan két éve, 2005 júliusában a győri közgyűlés elfogadta a város szabályozási tervének módosítását. Ezzel a képviselők lehetővé tették, hogy elinduljon az Elevátorként emlegetett magtárépület átalakítása, a Mosoni-Duna-part Dunakapu tértől a Széchenyi hídig tartó szakaszának rendezése, szolgáltató- és lakóház építése, valamint egy kulturált korzó kialakítása. A bontási munkák 2006 januárjában kezdődtek, az új Duna-korzó és a Dunapart Rezidencia alapkövét tavaly júniusban tették le. Mostanra a lakások elkészültek, sokan Győr egyik látványosságaként tartják számon az épületegyüttest.
– A jelenlegi úttervek a Móricz Zsigmond rakpart részleges háromsávossá tételével számolnak, s a célnak megfelelnek. Mivel a város részéről is tartalmaz kötelezettségeket a dokumentum, ezért szükséges a városfejlesztési megállapodás módosítása. A Dunapart Rezidencia Kft. kész eleget tenni vállalásainak, amennyiben a szükséges engedélyek és területek rendelkezésre állnak. Ez igaz kell legyen a szükséges parkolók kialakítására is, amelyek műszaki és jogi megoldása szintén lehetséges a felek megállapodását követően. Örülök annak, hogy az önkormányzat megfelelő szinten tűzte ki célul a problémák megoldását, mert ez garancia mindenki számára, hogy vállalásainkat meg fogjuk és meg tudjuk valósítani. Természetesen mivel egy ekkora épület átadása folyamatos, előbb csak ideiglenes használatbavételi engedély kérelmezhető; ami természetesen nem akadálya annak, hogy a lakók beköltözzenek új otthonukba.

Így hirdették a Dunapart Rezidenciát

– Soha ilyen nagyszabású épület nem készült Győrött a Püspökvár elkészülte óta.

– Az épületben 220 lakás kap helyet, otthonul, élettérül szolgálva közel ugyanennyi családnak.

– A Dunapart Rezidencia alsó szintjein üzletek, vendéglátó-ipari egységek fogadják majd az egész város arra sétáló közönségét. A Dunapart Rezidencia szolgáltatóegységeiben a fitnesz-, a wellness-, az egészségmegőrző programok mindenki számára nyitottak lesznek.

– A Dunapart Rezidencia nem terheli az ott lakók autóinak parkolási gondjaival a belvárost, hiszen föld alatti garázs épül.

– A Dunapart Rezidencia építése rendbe hoz egy régi, elhanyagolt területet, amely ezentúl Győr éke lehet.

– A Dunapart Rezidencia építői nem csupán a házat készítik el 2007-ben, de a környék közlekedési gondjain is enyhítenek azzal, hogy utakat újítanak fel, új körforgalmat helyeznek üzembe.


Sudár Ágnes

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszalépés az új buszmenetrend?

A szerkesztőségünkbe érkező olvasói visszajelzések szerint a győrieknek egye- lőre nem nagyon sikerült megbarátkozniuk a Kisalföld Volán új menetrendjével. A buszközlekedés átszervezésére nemrég készült ugyan egy tanulmány, annak tanulságai azonban (még) nem épültek be a gyakorlatba. Tovább olvasom