Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Vigyázzunk, nehogy elfagyjon a vízmérő

Győr - A téli időszakra magára hagyott házban számos óvintézkedést kell tennünk. Hogy mit is, ezt kérdeztük Tóth Lászlótól, a Pannon-Víz diszpécserszolgálat-vezetőjétől.
– Az egyik legfontosabb tél előtti teendőnk a vízhálózat és a vízmérő víztelenítése, a vízmérőakna gondos felkészítése. Még a téli szezon előtt figyeljünk oda a vízmérő fagy elleni védelmére. A legutóbbi „szezonban" semmilyen fagykár nem történt a vízvezetékeken, egyetlenegy vízmérő sem fagyott el. Két évvel ezelőtt viszont a január közepén beköszöntő hó nélküli hideg minden eddigit meghaladó károkat okozott. Akkor januárban a területünkön lévő 82 ezer aknás vízmérőből minden hetvenedik elfagyott. Különösen fontos, hogy most még a hideg beállta előtt odafigyeljünk a vízvezetékek és a vízmérők fagy elleni védelmére.

– Hogyan lássunk hozzá a vezetékek téliesítéséhez?

– A télen lakatlan házak, nyaralók víztelenítését úgy végezzük, hogy az aknában lévő mérőt megelőző főelzáró csapot elzárva, a víztelenítőcsonkon keresztül folyassuk ki a belső vízcsőhálózatból a vizet. A víztelenítőcsonknak a fagyhatár alatti vezetékszakaszon – a vízaknában vagy a belső hálózat legmélyebb részén – kell elhelyezkednie. Leggyakrabban háromállású szelep van beépítve: nyitás, zárás és víztelenítés. Ha ilyen még nincs, feltétlen alakíttassuk ki. Ne felejtsük el a WC víztartályát kiüríteni. A fagyveszély fenyegetheti a bűzelzáró csőszakaszokat is a WC, fürdőszoba, konyhai mosogató lefolyóinál megrekedt vízmennyiség miatt. Kipumpálhatjuk a bent maradt vizet vagy felületkímélő, fagyálló, fertőtlenítő hatású folyadékot tölthetünk a bűzelzáró vezetékszakaszba. A víztelenítéssel a fűtetlen ház vezetékeiben és a vízmérőben nem marad víz, ami megfagyhat. A megfagyott víz jelenti ugyanis a veszélyt, hiszen annak térfogata megnő és ez szétfeszíti a csőhálózatot vagy a mérőt.

– Van-e teendőnk a télen is lakott épületekben?

– A vízmérőt a télen használt ingatlanoknál is ajánlott valamilyen nedvtaszító szigetelőanyaggal beborítani, „felöltöztetni", még akkor is, ha úgy gondoljuk, „elég mélyen" helyezkedik el. A célnak megfelel egy többrétegűre hajtogatott építési fólia vagy bármi más nem nedvszívó szigetelőanyag. Szélsőségesen hideg, szeles időben a kerti csap fémcsöve is levezetheti a hideget a vízakna aljára és ez is okozhat fagykárt. Érdemes tehát a kerti csapot a leürítés után nedvességnek ellenálló anyaggal beborítani, szigetelni.

– Milyen károkat okozhat a fagy?

– Ha nem vigyázunk a vízmérőre, és esetleg elfagy, kár ér bennünket, hiszen nemcsak az elfagyott mérő pótlásának költségei, de a fagy felengedését követően az elfagyott mérőn vagy a szétroppant csöveken keresztül elfolyt víz díja is minket terhel.

– Néhányan a vízaknát is betakargatják. Ez nem megmosolyogtató túlzás?

– Egyáltalán nem. Célszerű a vízaknát felül is gondosan szigetelni. Jó szolgálatot tehet egy darab 4–5 centi vastag hungarocell lap. Ezt vágjuk pontosan akkora méretűre, amekkora a vízmérőakna teteje és alulról rögzítsük a fedőlaphoz. Az is jó megoldás, ha az akna nyílását méretre vágott hungarocell lappal gondosan lezárjuk, majd így helyezzük vissza az aknafedlapot.

– Mit tegyünk, ha mégis bekövetkezik a baj és elfagy a vízmérő?

– Ha elfagyna a vízmérőnk, akkor a vízmérőcsere díja a leggyakoribb típusnál (NA13 aknás vízmérőnél) szereléssel, kiszállással bruttó 21.600 forint. Érdemes elkerülni ezt a pluszköltséget.

Kinek a kára?

A közműves ivóvízellátásról és közműves szennyvízelvezetésről szóló 38/1995. (IV. 5.) kormányrendelet a fogyasztókat teszi felelőssé a vízmérőakna, illetve vízmérő hely fagy elleni megfelelő védelméért.
Dr. Kamarás Árpád a napokban végezte el a vízakna téliesítését.
Fotó: Krizsán Csaba cs0742-3009

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ismertség nem arányos a népszerűséggel

Győr - A győri közéleti személyiségek tízes skáláján a legnépszerűbb politikust kétszer annyian… Tovább olvasom