Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Vigyázzanak: a besurranó tolvajok szezonja most van!

A besurranó tolvajok számára különösen a meleg, nyári időszak teremt kedvező lehetőséget, nem haboznak, ha meglátnak egy bukóra nyitott ablakot, nyitva hagyott ajtót.

Gondolkodás nélkül vágják ki a szúnyoghálót, ha látják, hogy mögötte nyitva az ablak. Nem árt óvatosnak lenni, hogy ne váljunk áldozattá.

A besurranó tolvajoknak számos módszere van. Bár télen is kihasználják a lehetőséget, igazából azok az évszakok kedveznek nekik, amelyekben az emberek többet szellőztetnek, alszanak nyitott ablaknál.

A Győri Rendőrkapitányság vagyonvédelmi csoportjának vezetője, Limpók Péter főhadnagy megkeresésünkre elmondta, a lakóházas övezetekben, falvakban fordul elő az, amikor az elkövetők kifigyelik az utcáról, hogy a tulajdonos hátul, a kertben dolgozik, a ház ajtaja meg nyitva van.

– Sokszor hiába van bezárva a kerítéskapu, többségében olyan zár van rajta, amit könnyűszerrel ki lehet nyitni. Azután már könnyen bemennek a tolvajok az üres lakásba. Az is előfordul, hogy kifigyelik, hol van családi rendezvény, esküvő. Kivárják azt az időt, amikor a rokonság, a vendégek a ceremónián vagy az esküvői vacsorán vannak, és senkitől nem zavarva elvihetik az értékeket, a nászajándéknak kapott pénzt – sorolta Limpók Péter.

A főhadnagy nem tartja jó megoldásnak, amikor egy lakatlan, de legtöbbször bebútorozott családi házra kiteszik a táblát a tulajdonosek: eladó. Ezt látják a betörők, bemennek s visznek, amit tudnak. Értékeket, fémet, vízcsapokat, szerelvényeket.

– Ha a család elmegy nyaralni, célszerű megkérni egy rokont, megbízható szomszédot, hogy naponta menjen át, húzza fel a redőnyöket, s ne azt lássák a bűnelkövetők, hogy nincs mozgás a házban. Utazás előtt, amikor rakodnak a csomagtartóba, érdemes figyelni, s ha gyanúsan viselkedő, kutakodó embereket látnak, érdemes felírni az autójuk rendszámát.

A lakótelepeken, társasházas övezetekben is érdemes óvatosnak lenni.
– Az ilyen lakókörnyezetekben a legjellemzőbb, hogy a földszinten lakók a bukóablakot nyitva hagyják. Az elkövető kiakasztja és bemegy a lakásba. Bármilyen meleg van is odabenn, csak akkor szellőztessenek, ha a lakásban tartózkodnak.

Ha boltba megy a lakó, akkor is érdemes becsukni még a kisablakot is. Azon egy kisebb testű elkövető át tud bújni. A szúnyoghálót kézzel be tudják szakítani, az nem véd. Amikor otthon vannak a lakók, abban a helyiségben csukják be az ablakot, ahol nem tartózkodnak. Pláne, ha alszanak – tanácsolja Limpók Péter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kellenek még késői buszjáratok Győrben?

Győrből 22.45 környékén indulnak az utolsó buszok, ezeket azonban nem tudják igénybe venni azok,… Tovább olvasom