Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Vigyázz, szórva is csúszik a Széchenyi tér!

Csúszik minden a talpunk alatt, de – jelezte több olvasónk is – különösen figyeljünk oda, ha a Széchenyi tér új faburkolatára lépünk.

Főképp, mert ez az érdesség nélküli felület központi szerepet tölt be most a győri advent idején. A Győr-Szol egyébként csak a Széchenyi téren 250–300 kilónyi kalcium-kloridot szór el naponta.

A kalcium-kloridban a rossz az, hogy csaknem ötször annyiba kerül, mint a só, jó viszont, hogy nem árt a környezetnek, s jelesül a Széchenyi téren akár az új faburkolatot is kezelni lehet vele. Ezt teszi most a Győr-Szol, amelynek jelenleg minden útmunkát végző embere és gépe az utcákon van.

Nagy Csaba városüzemeltetési szóvivő kérdésünkre közölte: ő maga nem hallott olyan panaszról, hogy a felújított Széchenyi tér új faburkolatát valaki veszélyesnek tartaná, de a már tavaly is alkalmazott kezelési technológiának köszönhetően ez a felület sem részesül más bánásmódban: a növényzetre is ártalmatlan kalcium-kloriddal szórják fel.

Viszont emlékszünk: a múlt szezonban a nagy hó ez év januárjában esett le, így elegendő volt a szolgáltatónak az átjárást biztosítania. Ám idén központi szerepet kap a tér a nagy hóesésben, ezért egyetlen nap alatt 250–300 kilónyi, míg a szűk egy hét alatt összesen 1200 kilónyi kalcium-kloridot szórtak el a téren – tudatta Nagy Csaba.

Az advent fő helyszínén egyébként háromféleképpen takarítanak: a szabadabban bejárható területeken önjáró és kormányozható, a szűkebb helyeken szintén önjáró, de kézzel tolható géppel mennek rá a hóra, s ahová ez utóbbi sem fér be, ott jön a lapát.

A jég és a letapadt hó felolvasztására a Városház téren ugyanezt a szert alkalmazzák, amiről tudni kell, hogy tonnája áfa nélkül mintegy 74 ezer forintba kerül, míg érzékeltetésképpen a só ára 16 ezer plusz áfa. Épp ezért csak ott alkalmazzák, ahol szükséges, Nagy Csaba szerint a Kazinczy utcát továbbra is sóval kezelik. Ez a belvárosi sétálóutca azért is fontos, mert új díszburkolatát hasonló kritikák érték, mint az említett fafelületet: szép-szép, de télen csúszik. 

Pénteken egyébként előbb hóekével járta a Győr-Szol ezt az utat, s mint Nagy Csaba hozzátette: a háromnegyed hétkor kezdődött intenzív havazással egy időben azonnal megkezdték a hidak, felüljárók és a tömegközlekedési útvonalak síkosságmentesítését a zrt. készenlétben lévő munkatársai és gépei.

A munka folyamatban van a közterületi járdákon, a városi buszmegállókban, valamint a hidak lépcsőin. Győr lakóutcai területein, illetve a peremkerületekben alvállalkozók végeznek hóekézési munkát, mindez addig tart, amíg az időjárás indokolja.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. annobon 2010. december 06. 17:14
  „23-hoz: na igen. :D Mondjuk átcsúszik a Dunakapu térre és máris megvan a felújítás!”
 • 23. fióka 2010. december 06. 12:37
  „Mit panaszkodtok ennyi pénzből csúszhat is:)”
 • 22. urbaniastapista 2010. december 06. 08:36
  „Ha már a teret is kiadták jó pénzért a vásározóknak, akkor a bevétel egy részéből pik-pakk el kell(ene) takarítani a havat, nem is lehetne cikk.
  Ugyanez igaz a csúszós burkolatokkal, a hóeltakarítást a burkolatot kiválasztókkal kell(ene ) megfizettetni, legközelebb meggondolnák, mit választanak.
  A Belvárosból (is) a sós hólé előbb a szennyvíztisztítóba megy, ott megritkítja a biológiai tisztítást végző mikroorganizmus állományt, aztán jut csak a Mosoni Dunába.”
 • 21. Primax 2010. december 05. 19:36
  „Cca. 3 mázsa kalcium-klorid naponta....ez a csatornahálózaton keresztül a Dunába kerül.
  " A kalcium-kloridban a rossz az, hogy csaknem ötször annyiba kerül, mint a só, jó viszont, hogy nem árt a környezetnek..." - mondja a cikk.
  Igen..., nem árt, sőt : kimondottan hasznos....és ajánlott...a dunai élővilág epedve várja nap, mint nap a "jóságos" kalcium-kloridot...”
 • 20. hidas 2010. december 05. 18:42
  „"Nagy Csaba szerint a Kazinczy utcát továbbra is SÓVAL kezelik." Most olvastam, hogy 100.000 ft büntetést fizet aki sót használ!!! Ezt miért nem tudják a Győr-Szol-nál?!”
 • 19. annobon 2010. december 05. 18:39
  „18-hoz: köszi! Általános iskolai nyelvtan, mondatelemzés, stb. A mai újságíróknak úgy látszik nem kötelező...”
 • 18. peet2 2010. december 05. 18:24
  „16
  Te vagy az első aki már a cikk cimét jogosan kritizálta.Legalább Te érteted amit
  olvastál..............De ezért nem jár 3000ft ::pedig megérdemelnéd.”
 • 17. gonzo 2010. december 05. 11:18
  „A jelenlegi győri városvezetésből egy dolog nagyon hiányzik,az pedig az önkritika.Az istenért be nem ismernék,hogy hibáztak.A tér igenis sivár,nyáron a szemedet kiviszi a térkő,annyira csillog,a faburkolatokat majd meg lehet nézni pár év múlva,hogy fognak kinézni(persze,ha cserélik más lesz a helyzet)(érdemes elnézni az élményfürdőhöz,ott hogy néznek ki a kezeletlen faburkolatok),télen meg ezek szerint csúszik a kő.Nem mellesleg arról is írtak már,hogy mennyire drága volt ez a mutatvány.Másik kedvencem a Városháza előtt álló két csökevény fenyő,amik már nem is tom hány éve vannak kipányvázva.Fejlődést,terebélyesedést én nem látok rajtuk.Le kellene vonni a konzekvenciát,két jól irányzott fejszecsapással megszüntetni a fák kínlódását,aztán odarakni két normálisabbat.De ezek aztán NEM.Hiszen ők tévedhetetlenek.”
 • 16. annobon 2010. december 05. 10:00
  „Hova "csúszik" a Széchenyi tér? A Mosoni-Dunába? Vagy esetleg nem csúszik, hanem "csúszós"? Nyelvtan elégtelen...”
 • 15. Madarász 2010. december 04. 23:09
  „9. Tökéletesen igazad van, az a vörös kö is kész életveszély, ha nedves. Azt sem kellett volna lerakni, hiába figyelmeztették őket előre, hogy csúszik, azért is lerakták...”
 • 14. poorman 2010. december 04. 22:06
  „11.

  Hülye vagy kisfiam!
  Plázacica az anyád!!!!
  Minden rendben???
  Hülye fideszes zombi!!!
  Gondolkodni megtanítottak??”
 • 13. kisokoska 2010. december 04. 21:23
  „Sajnos nem csak a Széchenyi tér csúszik, hanem a Kazinczy utca is. Azt hiszem mikor lerakták azt mondták városi vezetők, hogy ez így jó. Jó-jó!, de kinek?”
 • 12. Dildra 2010. december 04. 20:51
  „Kedves sóskajózska!!! szerintem nincs igazad...Tegnap sétáltam végig a Széchenyi téren, lapos gumi talpu csizmában. Télen csak ilyet hordok a testi épségében érdekében. Ennek ellenére én is ,,életveszélyesnek" ítéltem meg a téren való áthaladást. A csizma lapos gumi talpa sem volt elég, hogy ne csúszkáljak!!! Sokszor pillanatok választottak el tőle, hogy elessem. Szóval nem gondolnám, hogy a csizma, bakancs elegendő lenne az elesés megakadájozására. Igen is veszélyes a burkolat........persze ez csak az én személyes véleményem!!!!!:):):)”
 • 11. sóskajóska 2010. december 04. 20:33
  „A hó, a jég csuszik. Télen hideg van nyáron meg meleg . Tehát , csizma, bakancs, nem pedig plázacica
  öltözék. Most jöttem haza a térről minden rendben, boldog, beszélgető embereket láttam, ki kákán is keresi a csomót lelke csak gyülölettel telik. előbb utobb seggre esik !”
 • 10. Mankapunka 2010. december 04. 19:47
  „arrabonem

  Van azzal is,nyugi. Minap nem láttam a kereszteződést éjjel,mert éppen egy nyerges ment ott előttem,és a létező összes porhót felkapta,így nem láttad,merre van az arra.”
 • 9. poorman 2010. december 04. 19:47
  „Délután volt alkalmam megtapasztalni Győr Megyi Jogú Város vezetésének alkalmatlanságát.
  A Széchenyi-tér és a hozzá vezető utak _ÉLETVESZÉLYESEK_!!!!!!
  Győr-Szol vezetése a jó édes anyátokat!!!! Miért nem tudtátok eltakaríttatni a havat?????
  Nincs emberetek???? Akkor húzzatok ki lapáttal a térre és dolgozzatok!!!!! Mehetne a Városháza egész vezetése is Zsóttival és Bollával az éllen! Eccer az életben talán dolgoznának is!!
  SZÉGYEN!!!!”
 • 8. Hyppolit 2010. december 04. 17:34
  „A kalcium-klorid nem ártalmas a környezetre? Hoppá, megint valami újat hallottam! Szerény ismereteim szerint ugyanis éppen hogy ártalmas a környezetre, pontosabban a növényzetre, betonfelületekre és korrozív hatása miatt műtárgyaknál kifejezetten ellenjavallt. Fasoroknál, ligeteknél nem ajánlott a használata, mivel károsító hatásuk után időben eltolódva lassan bomlanak el. Már évek óta a lagjánlottabb a síkosságmentesítésre a CPM, illetve CMA termékek használata. Tény, hogy némileg drágább a sónál, de ha összevetem a lefagyott utak miatti már eddigi halálos áldozatok számával, azt hiszem vitán felüli a használatuk kérdése. Mellesleg talán éppen most lenne itt az ideje, hogy sózzák, vagy kloridozzák az utakat, mert az időközben megolvadt felületű utak szépen visszafagytak, és akár 30 km/h sebességnél is több méter lehet a fékhossz. Az emberélet megfizethetetlen!!”
 • 7. arrabonem 2010. december 04. 16:47
  „4. Mankapunka
  "Van benne valami,hogy nem sózni kell,hanem eltolni."

  Az eltolással szerintem nincs gond. Ez az egy menni szokott... :)”
 • 6. háté 2010. december 04. 16:34
  „Amilyen drága volt a térkő,--alumínium lapáttal kellene tisztítani.”
 • 5. Bors 2010. december 04. 16:17
  „Igazatok van, leszórni tíz perc lapáttal eltakarítani a latyakot az már munka.Hol vannak a hómunkások?Bár lehet hogy a lapát veszélyes erre a drága térköre.”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugdíjba megy a Mikulás!?

Szombaton a győri plázában Télapóváró hóka-mókára várják a gyermekeket, kézműves foglalkozásokon… Tovább olvasom