Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Vigyázat, táblaveszély az utakon!

A jelzőlámpák és KRESZ-táblák elhelyezésére, magasságára vonatkozó előírásokat törvény szabályozza, egyes helyeken mégis olyan alacsonyan vannak, hogy balesetveszélyesek, másutt pedig olyan magasan, hogy nem töltik be funkciójukat.
„Múlt héten a Vasváry Pál utcai bevásárlóközpontba mentem, amikor a Tihanyi Árpád út tókörnyéki szakaszán, a bejárathoz vezető úton úgy súroltam oldalról a fejemmel egy KRESZ-táblát, hogy felszakadt a bőr. Hogy lehet ilyen alacsonyra tenni egy közlekedési táblát? Pedig 160 centis termetem nem mondható magasnak" – panaszolta olvasónk.

Győrben másutt is feltűnhet egy-egy túl alacsonyan, illetve magasan lévő közlekedési vagy jelzőlámpa. A Batthyányi tér melletti járdán is körültekintően ajánlott sétálni s figyelni a táblákra, nehogy úgy járjunk, mint olvasónk. Az Ifjúság körúton nemrégiben gyalogosforgalomra figyelmeztető, villogó lámpákat helyeztek el a zebra fölé, azok azonban a platánfák lombkoronaszintjében helyezkednek el, így alig (nappal szinte egyáltalán nem) láthatók.

Máthé-Tóth Péter, a győri útkezelő szervezet műszaki vezetője megkeresésünkre elmondta: a táblák és lámpák helyét a közúti jelzések elhelyezéséről szóló közlekedési minisztériumi rendelet szabályozza. – Az útügyi műszaki előírás szerint kerékpár- és gyalogút felett legalább két és fél méterre kell kirakni a táblákat. Egy oszlopon legfeljebb három fő jelzés, plusz a hozzájuk tartozó, kiegészítő táblák helyezhetők el, de a legalsó tábla akkor sem lehet lejjebb, mint 250 centiméter – tájékoztatott. Hozzátette: az előírások betartásáért annak a területnek a tulajdonosa felelős, ahol a jelzés van.

Az olvasónk által kifogásolt tábla a bevásárlóközpont és az önkormányzat területének határán van, de még a városhoz tartozik, így annak magasabbra helyezése a győri útkezelő szervezet feladata. Máthé-Tóth Péter hangsúlyozta: – Haladéktalanul elvégezzük a korrigációt, s máskor is, ha bejelentést kapunk, ellenőrizzük a közúti jelzést, s szükség esetén intézkedünk.

Az autósok figyelmét a gyalogosokra felhívó lámpáról elmondta: – Tudjuk, láttuk, hogy a lombkoronaszintben van, de a törvény négy és fél méteres magasságot ír elő, ahhoz kell tartanunk magunkat. Annyit tehettünk, hogy megritkítottuk a lombkoronát, s ezután úgy ítéltük meg, hogy látható, funkcióját ellátja. Bár a metszést minden évben el kell majd végezni, inkább alkalmazkodni szeretnénk a környezethez, mint súlyosan megcsonkítani, esetleg kivágni a növényzetet.

Olvasóink írták

  • 1. Oreg35 2011. november 18. 11:41
    „A fentieken kívül a T. Győri Útkezelő már eltávolíthatná a megszüntetett autóbusz megállókból a táblákat! Több helyen van és megtéveszti a nem helyi utazni vágyókat! Pl. Botond utca , Radnóti út stb. /14-es járat/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakképzés nagyobb gyakorlattal

Az új duális szakképzési modell kormányzati koncepcióját mutatta be és az Audi győri beruházásához kapcsolódó humánerőforrás-igény biztosítására vonatkozó elképzeléseket ismertette Kara Ákos. Tovább olvasom