Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 9°C | 11°C Még több cikk.

Vigyázat! Kiolvadhat az alumínium kéménybélés

A fűtésszezon még el sem kezdődött, már két kéménytűz volt a megyében, s egy vegyes tüzelésű kazán égett ki.

Újra visszatértek a szilárdtüzelésű fűtőberendezések, amelyeket a lakosság nagy része már elfelejtett használni azokat. Az alumíniumbéléses kéményeket csak gázkészülékkel szabad használni.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság, a gázszolgáltató és a kéményseprő és tüzeléstechnikai társaság szakemberei keddi sajtótájékoztatójukon a fűtési szezon veszélyeire hívták fel a figyelmet.

– Még a fűtési szezonban sem késő átvizsgáltatni a különböző tüzelő-fűtő berendezéseket, mivel a rosszul, nem megfelelő légellátású helyiségekben működő berendezések tragédiákat okozhatnak. A kifogástalan állapot mellett fontos, hogy körültekintően használjuk azokat.
Például ne szárítsunk ruhát mellettük, s ne legyenek a közelükben éghető faburkolatok – mondta elöljáróban Szüts György alezredes, katasztrófavédelmi igazgató.

Az alezredes elmondta, a fűtési szezon még el sem kezdődött, a megye tűzoltóit már két kéménytűzhöz riasztották és egy vegyes tüzelésű kazán is kiégett. Az igazgató a pb-gázpalackok használatának veszélyeire is felhívta a figyelmet.

– A pb-gázzal üzemelő berendezést és a gázpalackot kétszintesnél magasabb panelszerkezetű lakóépületben, illetve talajszint alatti helyiségben nem szabad elhelyezni. Kizárólag ép, sérülésmentes gázpalackot használjunk, melynek szerelvényei megfelelő tömítettségűek – hangsúlyozta Szüts György.

Az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. hálózati igazgatója, Molnár Károly a helyiségek megfelelő légellátására, légáramlási viszonyát módosító tényezőkre hívta fel a figyelmet. Egyben a készülékek felülvizsgálatának fontosságát hangsúlyozta.

– A társaság működési területén megnövekedett a karbantartás hiányára visszavezethető balesetek száma. Azért, hogy a gázfogyasztás során ne következzen be tragédia, gondoskodni kell a berendezések rendszeres felülvizsgálatáról, karbantartásáról, szükség szerinti cseréjéről.

A felhasználási helyek legalább ötévenkénti műszaki-biztonsági felülvizsgálatát célszerű szakemberrel elvégeztetni – sorolta Molnár Károly.

A hálózati igazgató a 06-40-824-825-ös telefonszámot ajánlotta, amelyen segítséget nyújtanak annak, akinek szakemberre van szüksége.

A KÉTÜSZ Győr Kft. ügyvezető igazgatója, Harnisch Róbert többek között hangsúlyozta: – A gázenergia árának emelkedése miatt az ügyfelek nagy számban visszatérnek a szilárd tüzelésre. A több éve használaton kívüli kéményeiket alkalmassági felülvizsgálat nélkül helyezik újra üzembe. Sok esetben a berendezésben tüzelésre alkalmatlan anyagot használnak, ami tűz- és életveszélyes. Életeket menthet, ha az újbóli üzembe helyezés előtt a kéményseprő szolgáltatást igénybe veszik – hívta fel a figyelmet Harnisch Róbert, aki még megjegyezte:

– A gázfűtésre használt, alumínium béléses kéményeket ne használják más fűtőanyaggal, mert a bélés a kiolvadhat a magasabb hőtől, ami ugyancsak tűzveszélyes.

Olvasóink írták

 • 5. jánosi 2009. október 21. 16:35
  „4.-nek
  István amit leírtál igaz. Annyit tennék hozzá, hogy ha kazán régi, égéstere nem füstjáratos, és
  20 cm-es csővel közvetlenül van bekötve, akkor igaz az intelem. Normál viszonyok közt ritka
  az ilyen olvadás.”
 • 4. 13.István 2009. október 21. 13:06
  „De sok szakértő van ?
  Nagyon tetszik pl: Kizárolag ép sérülésmentes gázpalackot használjunk !
  Mintha nem a forgalmazónak kellene elvágeztetni a nyomás próbát,vagy repedt
  palackot nem szerelünk föl ! Régebben az egyik vidéki Égáz cseretelepen minden
  palackot kiadás előtt fejjel lefelé vizbe dugott a cserét végző BÁCSI és megnézte
  nincs-e szivárgás az elzáró szerelvényen !!, fölhívta a figyelmet a régi tömítés el-
  távolítására és az új tömitéssel való pótlásra a hollandinál !!
  És mikor olvad az aluminium béléscső? Akkor amikor gázolajos ronggyal égetik ki a
  szilárd tüzelésre is használt bélelt kéményt, a korom az irtózatos hőt tud leadni
  mikor ég !! A kazán is csak akkor tud kiolvadni ill .kiégni, ha nincs viz a rendszerben,
  akkor viszont fölrobban , ha az elzárószerelványek zárva maradnak és nincs biztonsági
  szerelvény beépítve az elmenő ágba az elzáró szerelvény elé !! Bocs csak tanács !!”
 • 3. zotya975 2009. október 20. 20:34
  „Szerintem nekem nem ezek vannak, kábé 10 éve vettem a béléscsövet a Győri Kétüsz-től, csak azt fogadták el a mit tölük vásároltam. ( falazott kéményről van szó) Még így is szarakodtak, mert elkevertem a tanúsítványt, hiába volt belekarcolva a cég logója, meg az MSZ-szám, csak kötötték az ebet a karóhoz hogy bizonytalan eredetü. Mondom mégis honnan szedtem volna, amikor csak náluk lehet venni??? De nem, így nem engedélyezik a kéményt, tanusítvány kell. Semmi gond, a számla meg volt, bementem a Kétüsz-höz az emelet 102-be adtak egy tanusítványt azt levittem a földszint 34-be. Kész röhej volt.”
 • 2. Patriot 2009. október 20. 19:59
  „Kéménynek csak a Schiedel, vagy a Leier termékeit lehet nevezni! A többi bélelt és szerelt szarságokat csak népirtáshoz való segédeszköznek tekinthetjük......”
 • 1. zotya975 2009. október 20. 19:17
  „Az alumínium tudtommal 660-fokon olvad, azért rendesen be kell durrantani, hogy a kéményben még ekkora hő legyen. Amugy tudjátok hogy néz ki egy gázkémény ellenőrzés? A kéményseprő odamegy a kéményajtóhoz, kinyitom neki, és tükörrel megnézi a kémény tetején a zárókupakot. Gondolom ilyenkor azt vizsgálja nincs-e idegen tárgy csőrike, mókus, a kéményben , csak hát ugye a sapkától nem látja az eget. Aztán segítek neki becsukni a kéményajtót, mert ugye egyedül nem ment neki, és kiperkátam a pénzt. Ja, és persze nyáron jött, mert akkor van szezon. Idén meg csak egy papír volt bedugva, hogy nem voltunk itthon (talán dolgoztunk?) ezért nem tudott bejönni. Úgyhogy most rám maradta tükrözés a kéményben. Megnyugodtunk most sem votl mókus, és csőrike. Azaz egy kimadár volt beesve tavasszal, de idejében meghallottam és kivettem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szupermaraton: lezárások, módosított buszútvonalak

A Bécs–Pozsony–Budapest Szupermaraton miatt a rendőrség szerdán 9.30 és 11 óra között a… Tovább olvasom