Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Videós riport a győri hőlégballonról: `a ballont 127 Celsius-fokra lehet felmelegíteni´

Videónkból kiderül, miként lehetséges az első lépésektől a kupola melegítéséig a magasba emelkedni hőlégballonnal. Plusz képgaléria a győri repülésről.

Az utóbbi hónapokban többször is kaptunk Olvasóinktól fotókat, miszerint hőlégballon emelkedett Győr fölé.

Portálunk megkereste a ballon tulajdonosát, Török Sándort, aki magyar bajnok, s az Egyesült Államokban és Japán is részt vehetett már hőlégballon-világbajnokságokon.

Az öttevényi férfi indulhatott volna az idei michigeni, jubileumi XX. hőlégballon-világbajnokságon, de végül nem sikerült a tengerentúli utazás költségeit biztosítani.

"A kupola anyaga speciális műanyagból készül"

"A hőlégballont felemelni a töltőgáz melegítésével, süllyeszteni a melegítés kikapcsolásával lehet, vagyis a statikus repülés elve működik.

Az a ballon, amit Győr feletti repülésünk alkalmával fogunk használni 4000 köbméteres, s négy gázpalackot viszünk magunkkal.


Melegszik a nagy `lufi´ - fotók: Cseh Róbert.

Tekintettel, hogy csak ketten repülünk, alacsony lesz a kosár súlya, így gázból nem szükséges sokat elhasználnunk.

A kupola anyaga speciális műanyagból készül, melyet különleges anyagokkal vonunk be a biztonság érdekében" - mondta felszállásunk előtt Török Sándor.


Videó: Cseh Róbert.Túl 3000 hőlégballonos repülésen


"A ballon belső hőmérsékletét 127 Celsius-fokra lehet felmelegíteni, s napkeltétől napnyugtáig szabad a magasba emelkedni. Utóbbinak alapfeltétele, hogy szélcsendes, tiszta időjárás legyen.

A repülés magassága elsősorban a légköri viszonyok függvénye, de általában 400 és 1200 méter közé szállunk fel" - folytatta Török Sándor, aki először 1983 decemberében szállt a magasba hőlégballonnal - Magyarországban 1976-ban jegyeztek fel először hőlégballont a légtérben - , s azóta több mint 3000 repülést mondhat a magáénak, s durván 3500 órát töltött a levegőben.


Felszállás után Marcalváros II felé fújt bennünket a szél.

A hőlégballon szerelése és melegítése körülbelül egy órát vett igénybe a marcalvárosi víztorony mellett, az emelkedést követően pedig a legmagasabban 700 méter körül jártunk.

Végül, 45 perces repülést követően Gyirmót közelében egy szántóföldön landoltunk.

Olvasó-tudósítónk felvétele repülésünkről


A kisalfold.hu munkatársának madártávlatból készített győri felvételeit szerdán tekinthetik meg.
A hőlégballon rövid története

Az első hőlégballon kezdeményt a kínaiak használták az ún. három királyság (Shu-dinasztia) idején Kongming lámpások formájában. Ezek kisméretű, belsejükben mécsest tartalmazó lámpások voltak, amelyeket katonai jelzések leadására engedtek a magasba.
 
A 17. században Francesco Lana Terzi jezsuita szerzetes fedezte fel az aeronautika egyik alaptörvényét. Rájött, hogy a levegőnek súlya van, így ami nála kisebb sűrűségű, az felemelkedik a levegőbe.
 
Az 1700-as évek közepén a franciaországi Annonay-ban működő papírgyáros család két sarja, a később csak Montgolfier-fivérekként ismert Josef és Etienne kísérletezni kezdtek, és először vízgőzzel próbálták magasba emeltetni légballonjukat, de a kihűlő vízgőz kicsapódott és átnedvesítette a papírból készült légballont.

Később arra figyeltek fel, hogy az égő papír hamuja felszáll az ég felé. A zárt füstöt is fel akarták használni, de az hamar lehűlt, és a jármű a földre ereszkedett. Végül az alulról történő folyamatos melegítés mellett döntöttek.

Először üresen engedték fel léggömbjüket a magasba, később állatokat (egy juhot, egy kakast és egy kacsát) helyeztek a kosárba. Végül eldöntötték, hogy elvégzik az első emberes repülést. XVI. Lajos király rabokat akart a próbarepülésre felhasználni, de egy fiatal orvos, Pilatre de Rozier (ő lett később az első ember, aki légibalesetben meghalt) és Francois d'Arlandes márki vállalta, hogy beszállnak a légballon gondolájába.

Így, az első, embert is szállító hőlégballonos repülést ők hajtották végre 1783. október 19-én Párizs mellett. A hivatalos, több száz meghívott előtt végrehajtott repülésre 1783. november 21-én került sor. A repülés 25 percig tartott, ezalatt körülbelül 7,5 km-t sikerült megtenni.

Maga a léghajó vászonból készült, amelyet papírral béleltek ki. A léggömb alja nyitott volt, alatta egy rácson szalma és száraz fa égett, és annak füstje, illetve a felmelegedett levegő emelte magasba a léggömböt.


A Montgolfier fivérek hőlégballonjának másolata a British Museumban.
A Montgolfier fivérek hőlégballonjának másolata a British Museumban.


Forrás: Wikipédia. 


Olvasóink írták

 • 14. gonzo 2012. szeptember 11. 19:54
  „12.Anonim,neked nevetséges,mert te jobban benne vagy a témában ezek szerint.Én is gondolkodtam,hogy vajon a 30 perces repülés mit takarhat,de aztán max annyira jutottam,hogy felszállsz,repülsz amíg repülsz aztán beszorozzák fél óránként 25 ezerrel.Mert gondolom ennél a lufinál nem úgy van,hogy letelt a fél óra,uccu neki,leszállunk:)
  Nos a te távrepülésed így az információk tudatában,belátom nem két forint lehet.Jó spórolást,várjuk a tudósítást!
  U.i.:csak ne a panelok mellől indulj!:))”
 • 13. Hyppolit 2012. szeptember 11. 16:55
  „4. exodus! Írod, hogy az érintett megtartja az előírásokat. ..igen, talán a levegőben! Tanúja voltam egy vétlent érintett (STOP-táblával védett!) totálkárosra törős balesetnek. Ne ragozzuk!”
 • 12. Anonim01 2012. szeptember 11. 15:52
  „Tisztelt" gonzo". Látod Te is írsz ide, tehát nincs egyedül.
  Én érzem, hogy nem kötekedni szeretnél. Látom te is ráéreztél a csúsztatásra.
  Aki egy komoly meghívásos nemzetközi versenyre nem tud elutazni pusztán anyagi okok miatt, azt gondolod, minden vasárnap csak úgy céltalanul szórja a pénz a felszállásokra. Személyemhez fűzött kérdésedre a válaszom, Én repülésről beszélek, ami ötven száz km-es távrepülést jelent. Nem kötélen függeszkedést tíz percig 25 000Ft. Az összehasonlításod nevetséges.
  Nem kell, sokat várnod már majd a Kisalföldben küldök képeket és úti beszámolt a repülésemről.”
 • 11. ilaci 2012. szeptember 11. 15:34
  „Amíg Török Sanyit fényezzük lelkesen, aki valóban az egyik legjobb az országban, közben elfeledkezünk egy másik neves versenyzőnkről.
  Jobb ha tudjátok, Győrnek van már ballonos világbajnoka is, egy női világbajnok, (Bognárné) aki Japánban lett a világ legjobbja.
  Úgy tudom az oktatója éppen Török Sanyi volt.”
 • 10. gonzo 2012. szeptember 11. 13:49
  „8.Anonim,nem biztos,hogy egyedül van,max épp csak ő ír ide.Nem tudom mit jelent a "minden vasárnap reggel"-ha ez nem csak egy eltúlzott szófordulat valószínű nem csak ő kívánja a sunyiba a ballonost.Én sem értem egyébként miért a panelok közül lehet csak felszállni.Ezt azért valaki elmagyarázhatná itt nekem(ünk) tanyára számüzendő panelproliknak.
  KIcsit kötekednék is veled,de tényleg csak egy kicsit:azt írod 40 éve készülsz egy felszállásra.Egyszer én is be voltam indulva a ballonra,épp Hajdúszoboszlón voltunk(6-7 éve lehetett),ott van reptér.Akkor fél óra repülés 25ezer volt.Én,mivel nem vagyok megszállott ezt sokaltam.De 40 év alatt azért már csak összekuporgatnám az árát!:))
  Na,szóval a végére:miért csak a panelok közül lehet felszállni?(akár a ballonos is válaszolhat,gondolom olvassa a róla készített cikket)”
 • 9. HarconaMarcos 2012. szeptember 11. 12:44
  „Bocs, Öttevény!”
 • 8. Anonim01 2012. szeptember 11. 12:43
  „Nem veszed észre,hogy egyedül vagy ebben a nagy csendmániában.
  Tudod ha mindeni így állna a dolgokhoz akkor sehol semmit nem lehetne csinálni.
  Füvet nyírni, kukát szállítani stb.
  Csak akkor amikor Te megengeded.
  Téged nem a zaj zavar hanem az, hogy Te hallod.
  Mihelyt máshova küldöd zajongani egyből minden stimmel.
  "HarconaMarcos" Talán elköltözhetnél egy lakatlan szigetre!”
 • 7. HarconaMarcos 2012. szeptember 11. 12:22
  „Ésmégmielőtt az irigy a panelproli fordulat is előkerülne, én annyit mondtam, hogy repkedjen onnét, ahol senkit sem zavar, nem pedig, hogy ne legyenek sportsikerei:
  http://maps.google.com/maps?saddr=47.670235,17.635083&daddr=47.667974,17.61608&hl=hu&ll=47.670691,17.62619&spn=0.013366,0.033023&sll=47.670135,17.626105&sspn=0.013366,0.033023&geocode=Fdtj1wIdCxcNAQ%3BFQZb1wId0MwMAQ&t=h&dirflg=w&mra=ls&z=16

  Amúgy, de tényleg Koroncóról mééér´ nem lehet gyakorlatozni?!”
 • 6. HarconaMarcos 2012. szeptember 11. 12:09
  „4 - hát, van még néhány zajjal járó sportág, de egyikről sem hallottam még, hogy lakótelep közepén és hétvégén és reggel kellene edzeni, hogy világbajnok lehessen valaki.”
 • 5. Anonim01 2012. szeptember 11. 11:21
  „Természetesen van némi igazság az előttem hozzá szólóknak. Van, akiket zavar, de ez minden hanghatást kibocsájtó sportrendezvényre vonatkozik.
  Szabályok vannak, és nem feltételezem, hogy ezeket Török Sándor nem tartaná, és nem tartatná be sporttársaival. Ez egy nagyon komoly és költséges sport. Amit többnyire saját költségükből fedeznek.
  A szabadidejüket áldozzák fel. Nem a kocsmában düllesztik a pultot.
  Viszont sokkal egészségesebb, mint a drog.
  Egy gyönyörű repülés után nem kell, drogambulancia mégis a fellegekben jársz.
  Sajnos 40 éve készülök egy felszállásra, e sajnos nem engedhetem meg magamnak.
  Én csak gratulálni tudok Török Sándornak és sporttársainak a kitartásért és azért a sok kiemelkedő eredményért, amivel öregbítették és szétvitték hírünket az egész világba Magyarországról.
  Még egyszer GRATULÁLOK és TOVÁBBI SOK SIKERT KÍVÁNOK.”
 • 4. exodus 2012. szeptember 11. 10:59
  „Világbajnokságra minden sportágban meghívásos alapon lehetséges kijutni.
  Rendkívüli felkészültség kell az eredmények eléréséhez. A VB meghívás azt jelenti, hogy az öttevényi pilóta világszinten is elismert tudás birtokában van. Erre inkább büszke lehetnél Harcona Marcos. Örülj, hogy gyakran láthatsz közelről ilyen különleges sportot.
  Hyppolit: - Rendkívüli repülési szabályokat tartanak be Magyarországon a pilóták. Más országokban sokkal lazább szabályozások vannak, így sokkal több a baleset is. 3500 órát repülni és életben maradni pontosan azt fémjelzi számomra, hogy Török Sándor megtartja az előírásokat. Nem véletlen kerülhetett be a világ élmezőnyébe.
  Jó repülést, jó leszállást!”
 • 3. Grabowszki 2012. szeptember 11. 08:47
  „Na végre nem sz@r, f*s, értelmetlen képek, és egy cikk is van a hőlégballonokról! Talán elindul a Kisalföld egy jobb irányba? :) Remélem.”
 • 2. Hyppolit 2012. szeptember 11. 08:19
  „Kiváló közlekedési eszköz, csak az a baj, hogy el lehet szokni a "földi" közlekedés adta KRESZ-szabályok betartásának kötelezettségétől. Márpedig ott vannak szabályok, amiket be kell tartani, különben kisebb-nagyobb, akár totálkáros baleseteket lehet okozni. Világbajnokság van tojásevésből is, a ballon minden szempontból elavult, max. egy-egy rendezvényen reklámfelület...akkor már visszajöhetnek a Zeppelinek is.”
 • 1. HarconaMarcos 2012. szeptember 10. 22:52
  „Szuper! Örülök, hogy mindenki örül. Kivéve a környéken lakókat, kiket ez a remek sportember rendszeresen vasárnap kora reggel abban az örömben részesít, hogy egy óra hosszat hallgathatják a gázfáklya dübörgését. :-/
  Érdekelne, hogy Öttevény helyett miért a lakótelepen kell ezt csinálnia! 500 méterre a Kóvalteren senkit sem zavarna, de biztos izgalmasabb a négyemeletesek között felszállni.
  Amúgy, ez frankón legális, bárhonnét bármivel fel lehet szállni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mennyibe kerül a távhő az új fűtési szezonban? Győr elküldte `ajánlásait´ a minisztériumba

Bár a távhő árát már nem az önkormányzatok szabják meg, Győr elküldhette szakmai javaslatait a Magyar Energia Hivatalnak. Összefoglaló a legfontosabb pontokról. Tovább olvasom