Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Videokonferencia a nyelvészet szolgálatában

Több helyszínen – köztük Győrött is – bemutatták azt a videokonferencia-rendszert, amelynek segítségével a Collegium Fenno-Ugricum Intézet „élő" kapcsolatot tarthat fenn a finnugor nyelvterületekkel.
A Nemzetek Háza Szövetség égisze alatt Badacsonytomajon működik a Collegium Fenno-Ugricum Intézet. A Nyugat-magyarországi Egyetem Bölcsészettudományi Karával (Szombathely) szorosan együttműködve végzik azt a tudományos munkát, amelynek középpontjában elsősorban az oroszországi finnugor nyelvek és népek nyelvpolitikai, kisebbségpolitikai, nyelvfejlesztési kérdései állnak.

Virtuális ünnepség keretében, két oroszországi és négy magyar helyszín, köztük Győr bekapcsolásával tegnap mutatták be azt a video-
konferencia-rendszert, amelynek segítségével a jövőben élőbbé válhat a kapcsolat a finnugor nyelvterületekkel.

Ahogy Pusztay János Prima Primissima díjas nyelvészprofesszor, az intézet alapító igazgatója lapunknak elmondta: az internet segítségével szeretnék összekötni az oroszországi finnugor köztársaságok egyetemeinek finnugor vagy bölcsészkarait, illetve Közép-Európa néhány finnugor egyetemét. Ennek egyik első lépése a tegnap debütált videokonferencia módszer, amely gyors, költségkímélő és hatékony, vagyis a hallgatók például lehetőséget kapnak külföldi szakmai előadásokon való részvételre, anélkül, hogy akár ők, akár a külföldi professzorok távoli helyszínekre utaznának, illetve magyar szakemberek is tudnak előadásokat tartani a társegyetemek hallgatóinak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Koszi-per után itt a Cozma-ügy

A Koszi klán perrel ellentétben valószínű, hogy a szintén országos érdeklődésre számot tartó… Tovább olvasom