Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Vidéki iskola városi gyerekekkel

Kisbajcs - Több kisiskola fennmaradását nehezíti, hogy a falusi gyerekeket városba íratják iskolába, Kisbajcsra ezzel szemben még Győrből is járnak ki diákok. Az intézmény kihasználja az előnyöket, amik vidéken adódnak, többek közt Ökoiskola címet szerzett.
Épp a megyei képzőművészeti versenyen dobogós helyezéseket szerzett diákjaik okleveleit kapta meg az igazgató, amikor a kisbajcsi iskolában jártunk. Németh László a másolatokat rögtön be is rakta a dossziéba, ami arról tanúskodik, tanulóik ebben a tanévben is jól szerepeltek több tantárgyi versenyen angolból, németből, matematikából is.

– Már mondtak olyat is más iskolákban dolgozó kollégák, hogy nem tudják, mi a titkunk. Én azt vallom, hogy az emberekben van a csoda, az oktatásban pedig emberek tanítanak embereket. Sokat dolgozunk persze, minden diákot egyénre szabottan fejlesztünk és a tehetségekkel is foglalkozunk tanórai kereteken kívül is – szögezte le az iskolavezető és hozzátette: végzőseik mintegy hetven százaléka rendre gimnáziumban, szakközépiskolában, a többi szakmunkásképzőben tanul tovább. Pedig nem képességeik alapján válogatott gyerekek. Négy faluból járnak ide a diákok, így négy önkormányzat tartja fenn az intézményt, aminek tagiskolája van Vámosszabadin, összevont alsós osztályokkal, de azt csak az ottani önkormányzat finanszírozza.

A kisbajcsi iskolába négy faluból járnak gyerekek, sőt, akadnak tanulók még Győrből is. Képünkön az első osztályosok.
A kisbajcsi iskolába négy faluból járnak gyerekek, sőt, akadnak tanulók még Győrből is. Képünkön az első osztályosok.

Kisbajcson most 154-en tanulnak; a szándékfelmérés szerint várhatóan szeptembertől 25-en lesznek az elsősök. Kisbajcsról, Nagybajcsról és Vénekről szinte minden gyermeket ide járatnak szüleik és Vámosszabadin is egyre több család dönt így. Sőt, van hat olyan tanuló is, akik a megyeszékhelyről járnak ide tanulni. Így nincs gond azzal, hogy ne lennének meg az állami normatíva feltételéül szabott osztálylétszámok. Az igazgató úgy véli, azért népszerű iskolájuk, mert sikerült sok környékbelivel megismertetni tevékenységüket, amit az önkormányzatok anyagilag támogatnak.

Két éve a művészeti oktatást – a modern táncok, a rajz és a festés tanítását – helyben biztosítják, azóta erre kiváló minősítést is kaptak. Pedig mikor Németh László három éve a posztjára került, kényszerintézkedéssel, létszámleépítéssel kellett kezdenie. Azóta viszont sikerült úgy megszervezni az oktatást, hogy az órák 95 százalékát szakos tanárok tartják. Negyediktől a gyerekek informatikát és németet vagy angolt tanulhatnak. A tornacsarnok, a zöld udvar előnyeit is élvezhetik a tanulók.

Tavaly év végén elnyerte az Ökoiskola címet az intézmény. Főképpen azért, mert a környezetvédelem alapjai beépülnek a
tantervbe, minden órán, amikor az a tananyaghoz kapcsolódik – és bizony sok ilyen alkalom van –, minél gyakorlatiasabb módon hívják fel a diákok figyelmét arra, hogyan védhetik maguk is a természetet. Hamarosan a szelektív hulladékgyűjtést is bevezetik az iskolában és mielőbb ökotantermet szeretnének kialakítani a szabadban, pavilonnal, tujákkal. Ez másfél-két millió forintba kerül, ahogy a salakos futópálya is, amit szintén még idén szeretnének megvalósítani.


Elégedett elsősök, sikeres végzősök

A környezet, a felszereltség, a tánctanulási és a sportlehetőségek, a gyakorlatias nyelvtanítás haszna – ezeket sorolták a kisbajcsi iskola nyolcadikosai, amikor arról kérdeztük őket, miért szeretnek ide járni. Meggyőződésük, hogy a továbbtanulásnál sincsenek hátrányban. Ormos Andrea a Révaiba, Samu Cynthia a Pálffy-középiskolába jelentkezett. Bízhatnak benne, hogy felvételt nyernek. Erdélyiné Bali Ildikó ikrei, Bence és Lili viszont még csak elsősök. Az édesanya elmondta: négy éve költöztek Kisbajcsra. Az iskolai nyílt napon meggyőződtek arról, hogy az oktatás színvonala itt ugyanolyan, mint Győrben, viszont kisebbek az osztálylétszámok, így több figyelem jut mindenkire, családiasabb a hangulat. A művészeti foglalkozásokat nagyon szeretik gyermekei, szülőként pedig az egyénre szabott foglalkozásokkal elégedett.

Olvasóink írták

  • 1. gyerekesek 2008. március 25. 19:00
    „A kisebb létszámú falusi iskolák sokkal jobbak a gyerekek számára.
    A felkapott városi iskolákban csak darabra mérik a diákokat, embertelenebb környyezetben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Festményt loptak, lebuktak

Győr - Elemelt egy 110 ezer forint értékű festményt az egyik győri barkácsáruház előteréből, majd… Tovább olvasom