Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Vida Balázs már Kanadára készül

Vida Balázs spagettihídja túlszárnyalta a világrekordot, a SZE- egyetemen tésztahíd-készítési versenyén.
Vida Balázs
Kattintson a képre >>
A Széchenyi-egyetemen a múlt héten tartott tésztahíd-készítési versenyen a győri Vida Balázs spagettihídja, szinte hihetetlen, háromszázharmincöt kilogramm terhet viselt el. Hetvennyolc kilóval többet, mint amennyit világcsúcsként nyilvántartanak.

A mitől válhatott ilyen elképesztően teherbíróvá a közönséges csőtészta laikus kérdés feltevését ez egyszer megúszta Vida Balázs, hiszen az újságíró látta az általa és társai által készített tésztahidakat. Mérnöki módon tervezték szerkezetüket, kötéscsomópontjaikat, így voltak képesek megacélozni egykilónyi tésztát. A csőtészta kötőanyaga epoxigyanta volt, ám abból is a tészta csekély részét vonhatták csak be.
– Mint modell, még ha mutatós, kicsinyített híd is, ráadásul mindez tésztából, tűnhetett amolyan játéknak – mondja Balázs.

– Hogy mennyire nem az volt, jelzi, szeptember közepe óta dolgoztam rajta, rengeteg időt fordítottam rá, olykor éjszaka is dolgoztam. Terveztem papíron, segített a számítógép, modelleztem, rengeteg számítást készítettem, aztán próbahidakat készítettem. Döntő volt a csomópontok kialakítása, meg kellett találni, mi veszi fel a szerkezetben a legnagyobb terhet. Szüleimnek nagyon sokat köszönhetek és nemcsak az erkölcsi támogatást kaptam tőlük.

Harminc-negyvenezer forintot költöttünk különleges csiszoló-, vágóeszközökre. A tészta nem ideális hídalapanyag, nehéz a megmunkálása, a pontosság pedig döntő. A híd az egyik legszebb építészeti alkotás, hidakkal versenyezni ezért is szép kihívás. Erősítheti a mérnöki szemléletet, látásmódot.

A Széchenyi-egyetem ötödéves építőmérnök-hallgatójának édesapja az elektronikai terület jó ismerője, Balázs egyik húga orvostanhallgató, a másik a Kazinczy-gimnázium diákja, a bátyja ott érettségizett. A tavalyi versenyen Balázs egyik évfolyamtársnőjével közösen készített munkával indult, akkor harmadikak lettek, ahogy az országos versenyen is. A mérnökjelölt mostani hídja minden várakozást felülmúlóan szerepelt a terhelési próbán. Noha objektív volt a bírálat, hiszen a súlymérlegek mindenütt egyformák, mégsem hitelesíthető, nem világversenyen szerepelt.

Talán tavasszal, Kanadában... Balázs ugyanis szeretne részt venni a 2006-os világversenyen. Bízik benne, hogy talál az út költségeihez támogatókat.

A mérnökjelölt úgy érzi, még javíthat szerkezetén, annak pontosságán, és van egy másik tartaléka: a mostani versenyen a lehetséges ezer gramm tészta helyett 861,5 grammot használt fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy év múlva nyit az Árkád

Lerakták Győr legnagyobb bevásárlóközpontjának alapkövét. A 25 milliárd forintból épülő, 36 ezer négyzetméteres Árkádot a tervek szerint jövő év október 30-án adják át, s a beruházáshoz másfél milliárd forintos útfejlesztés is kapcsolódik. Világhírű cégek kapnak helyet az üzletközpontban: a Média Markt, az Interspar, a Hervis, a DM, a Rossmann, a Nike, a Puma, az Esprit... Tovább olvasom