Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Vicces népszavazási kérdések

Magyarország - Az utóbbi években humorosabbnál humorosabb népszavazási beadványok árasztották el az Országos Választási Bizottságot. Volt, aki ingyen sört akart, volt, aki Cicciolinát szerette volna látni a miniszterelnöki székben, s volt, aki az autópályákon 200 km/órával kívánt száguldani.
2007-ben még több mint 400 népszavazási beadvány érkezett az Országos Választási Bizottsághoz. Idén az első hat hónapban már jóval kevesebb, átlagosan havi 15, de ezek között még mindig felettébb sok a komolytalan kérdés. A legemlékezetesebb esetek között említhetjük az olyan pihent agyú ötleteket, mint például a tyúk avagy a tojás volt-e előbb?

Vége a dalnak

Ezekkel a kérdésekkel leginkább az (volna) a gond, hogy a polgárok többsége nyilvánvalóan befolyásolható vagy könnyen poénra venné a referendumot, s akár még a sört is ingyenessé tennék nagy kánikula idején, továbbá korlátlan száguldozást engednének a sztrádákon. (Abba most bele se menjünk, milyen sokba kerülnének az adófizetőknek a tízből kilencszer viccnek induló népszavazási kérdések.)

Szigeti Péter, az OVB elnöke szerint az idei első fél évben csökkent a kérdések száma, így a 2007-es „népszavazási cunami" valószínűleg már levonult. „A vicces kedvű kérdezőket az motiválhatta, hogy nyilvánosságot kapott az ötletük. Sőt, mivel korábban az OVB állásfoglalásai a Magyar Közlönybe is bekerültek, így még ez is örömet okozhatott nekik. Ma már tárgyalnunk sem kell a poénosnak szánt kérdésről, és a Közlönyben se jelenik meg. Ebben az Alkotmánybíróság is megerősített bennünket, már csak a törvényhozóknak kéne olyan jogszabályt elfogadniuk, ami végleg bezárja a kiskapukat" – érvelt az OVB elnöke.

Az Alkotmánybíróság új elnöke, Paczolay Péter rögtön beiktatásakor jelezte: megelégelte a népszavazási törvény szabályozatlanságát, mert a komolytalan kérdések egyszerűen lejáratják az intézmény tekintélyét. Tény, hogy beszédesek a következő adatok: az OVB másfél év alatt – 2006 októbere és 2008 februárja – között 465 hitelesítéssel kapcsolatos határozatot hozott, amelyek közül 148-at támadtak meg az Ab előtt.

Az öt legmókásabb felvetés

A jövőben azonban már nem bosszanthatnak/nevettethetnek minket a magyar humorbugyrok. Búcsúzzunk hát tőlük az utóbbi években feldobott, tán öt legmókásabb népszavazási kérdéssel. A sorrend szubjektív: 1. Egyetért ön azzal, hogy a tojás előbb volt, mint a tyúk? 2. Egyetért ön azzal, hogy környezetvédelmi megfontolásokból Magyarország mindenkori miniszterelnöke rollerral járjon? 3. Egyetért ön azzal, hogy Cicciolina legyen Magyarország kormányfője? 4. Egyetért ön azzal, hogy ingyen lehessen a sörhöz hozzájutni? 5. Egyetért ön azzal, hogy Magyarországon ne lehessen áramot termelni atomerőművel?

Lesz ősszel komoly népszavazás?

A jogorvoslati határidő végéig hat magánszemély támadta meg az Alkotmánybíróságon (Ab) a több-biztosítós egészségbiztosítási rendszerrel kapcsolatos népszavazást elrendelő országgyűlési határozatot. Az Ab előreláthatólag kora ősszel dönt a kifogásokról. Mint köztudott: az Országgyűlés június 9-én döntött a több-biztosítós egészségbiztosítási rendszerrel kapcsolatos népszavazás elrendeléséről. A népszavazást kezdeményező Albert házaspár kérdése így szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezően választandó, üzleti alapon működő több-biztosítós egészségbiztosítást?" A kezdeményezést támogató több mint félmillió aláírást a Liga Szakszervezetek és társult szervezetei gyűjtötték össze és adták át az Országos Választási Bizottságnak (OVB), amely a kezdeményezést érvényesnek minősítette. Érdekesség: az országgyűlési határozat arról is rendelkezik, hogy az országos ügydöntő népszavazás költségvetésére az egy naptári napon szavazásra bocsátott kérdések számától függetlenül 3,7 milliárd forint fordítható.

Olvasóink írták

 • 7. /joco1 2008. augusztus 20. 06:39
  „6:és melyik média irt, ?”
 • 6. 7. 2008. augusztus 19. 13:55
  „5.

  Hát a népszabi nem ír erről és a heti hetesben sem olvassák be hírként, de attól még igaz és egyben nagyon szomorú.”
 • 5. /joco1 2008. augusztus 18. 20:55
  „nincstövis:és amit irtál azt komolyan is "gondoltad"?”
 • 4. nincsrózsa 2008. augusztus 17. 16:34
  „Egy népszavazás cirka 4 milliárd forintba kerül. A Medgyesi és a Gyurcsány kormány által felvett hitelek NAPI kamata a legszerényebb számítások szerint is 4,5 milliárd forint. Akkor miről is beszélünk?
  Arról nem beszélve, hogy látható eredménye nincsen, mivel nagyrészt szavazat vásárlásra fordították, na meg azért jutott a haveroknak is.”
 • 3. joco 2008. augusztus 17. 13:15
  „ja és egy ujabb hir : a fidesz probál, de nem akar "kihátrálni" az Albert család +gaskocska által is támogatott"több biztositásos" népszavazás alol. Nyiltan nem mond ellent a népszavi megtartása miatt, mert az egyik föfidesznyik szerint" a referendum kiváló lesz arra, hogy megnézhessük a választokerületek mozgositási képességét" igaz ez kerül amibe kerül(több milliárd ft)”
 • 2. /joco1 2008. augusztus 17. 09:41
  „Hát valoszinü azért vannak ilyen "vicces népszavazási" kérdések mert vannak még ráérö emberkék.”
 • 1. énírtam 2008. augusztus 17. 08:04
  „Azon sem lehetne csodálkozni, ha e rendszerben a magyar bankjegyeken Gyurcsány és a Csicsolina lenne látható.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olcsóbb autóval, mint busszal vagy vonattal

Győr-Moson-Sopron - Akik elmennek egy-egy munkahely után vidékre, naponta szembesülnek az ingázás sokszor bizony áldatlan, és a kifizetett díjért cserébe kapott méltatlan állapotaival. Tovább olvasom