Kisalföld logö

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 5°C | 19°C Még több cikk.

Vicc vagy düh áldozatai úton-útfélen

Összehajtott, telematricázott, átfirkált táblák, lefűrészelt láncok – viccből vagy dühből megrongált forgalomtechnikai eszközök mindenütt akadnak a megyeszékhelyen.

A helyreállítás évente milliókba kerül.

A megyeszékhely nagyjából 350 kilométer hosszú belső úthálózatán tízezres nagyságrendű a táblák száma. Némelyik még a hónap végét sem éri meg, olyan gyakran kell cserélni.

– Az a szerencsésebb – egyben ritka kivétel –, amikor úgy rongálnak meg egy táblát, hogy értelmezhető marad – kezdte a lajstromot portálunk kérdésére Máthé-Tóth Péter, az útkezelő szervezet tájékoztatásért felelős mérnöke. – A firkálás, matricázás főleg iskolák környékén dívik: az egyik megállót jelző táblán például vigyorgó utasokat pingáltak a buszablakokba... Előszeretettel egészítik ki az egyenetlen útfelület táblát is fekvő női alakra. Baj akkor van, amikor kivágják, összehajtják, elforgatják a korlátozó jelzést, vagy mondjuk átfestik, a 30-as táblát például 80-asra – a közelmúltban Ménfőcsanakon adott munkát egy ilyen a kivitelezőnknek. Az effajta rongálás különösen gyakori ott, ahol gyakran mérnek sebességet a rendőrök – jellemzően főutakon.

A Népfőiskola utca Győri úti csomópontjánál festették át ismeretlenek a 30-as korlátozó táblát 80-asra. Fotó: útkezelő szervezet.
A Népfőiskola utca Győri úti csomópontjánál festették át ismeretlenek a 30-as korlátozó táblát 80-asra. Fotó: útkezelő szervezet.

Persze véletlenül is kárt okozhatnak a közlekedők: ahol sűrűn sorakoznak a jelzések, vagy ingatlanok kapcsolódnak egymáshoz, óhatatlanul nekimegy egy-egy teherautó. A középszigeteken elhelyezett táblák rendszeres áldozatok, érdekes, hogy az esetek 85 százalékában hétvégén sérülnek meg... Pedig már mindent megpróbáltunk, kiemelt fényvisszaverő fólián helyezzük el őket és neonzöld színben rikító oszlopra ültetjük. Ám az olyan forgalmas helyszíneken, mint a Mónus Illés utca vagy a Tihanyi Árpád út–Herman Ottó utca kereszteződése, hasztalan a próbálkozásunk. S ezek még csak a táblák. A parkolást gátló oszlopok, korlátok legalább ennyire kedvelt célpontok. A felújítások idejére leszereltük például a Kazinczy utca–Aradi vértanúk útja sarkán felállított műkő oszlopok közötti fekete, kovácsoltvas láncot. A munkák végeztével visszakerültek, mégis volt, akinek hiányzott a ˝kényelem˝ és a visszahegesztett láncnak flexszel nekiesett.

A Czuczor Gergely utcában nemrégiben sikerült lencsevégre kapni ezt a táblakiegészítést.
A Czuczor Gergely utcában nemrégiben sikerült lencsevégre kapni ezt a táblakiegészítést.

A javítások néhány ezer forinttól húszezer forintig terjedő összegbe kerülhetnek, s bár az útkezelők megkísérlik behajtani a kártérítést, nem minden esetben járnak sikerrel. A szervezetnek évente 1–2 millió forintot kell helyreállításra költenie a városlakók pénzéből.

Olvasóink írták

 • 2. zotya975 2010. március 18. 20:29
  „HA-HA-HA ezt a táblát mér több hete lefényképeztem, és felraktam a képet a netre.
  http://pics.coldline.hu/pics/21682-20100318-gPfaRT.jpg kicsit szar a kép, mert telóval csináltam.”
 • 1. humer 2010. március 17. 21:23
  „Tényleg pontatlan a Cuczor utcai kiírás, mert nem csak nagy fekete autókkal állnak meg. Rendszeresen tilosban parkol ott egy hófehér X5-ös is DS- vagy BA rendszámmal.
  Már többször láttam ott a közterület felügyelőket szépen kikerülni a tilosban parkolókat. Bocsánat az éppen lerobbant kocsikat, amelyeket vészvillogóval világítottak ki.
  (Ja most látom a képen is látszik pár)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kertek alatt vágtak csapást a tolvajok

Éjjelente tolvajok járnak a Szarvas utca mögötti kertekben, a kekszgyár maradékát: téglát,… Tovább olvasom