Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Vezető drogok a kenderszármazékok

A kábítószerhez kötődő bűncselekmények felderítésében tavaly országos első helyen szerepelt a megye, idén a harmadik. A rendőrség 394 esetben indított eljárást, 93,7 százalékban volt eredményes a nyomozás.

Az általános iskolások 22, a szakiskolások 42 százaléka próbált már drogot életében.

Győrben és környékén 1540 tőből álló vadkenderültetvényt számolt fel a rendőrség a napokban. A bűnüggyel kapcsolatos tájékoztatón elhangzott: a megye tavaly az országos első helyen állt a felderített kábítószeres bűnügyek listáján.

– Idén a harmadik helyre szorult a megye, de – mint a megyei rendőrfőkapitány, Takács Tibor ezredes fogalmazott – még nincs vége az évnek. Tavaly 394 eset 93,7 százalékában volt sikeres a nyomozás. Ez évben eddig 276 kábítószerhez köthető ügy volt a megyében, a nyomozás ezek 94 százalékában volt eredményes, azaz, az elkövetőket is sikerült elfogni. A maradék 6 százalékban a drog meglett, de embert nem sikerült kötni hozzá.

A szakemberek szerint az országos elsőség főként a területre szakosodott felderítő- és bűnügyi szolgálat munkájának köszönhető, mivel ebben az esetben a rendőrség generálja a számokat. Többet nyomoz, többet derít fel. A maradék ügy, a mintegy tíz százalék egyéb, főként lakossági jelzések alapján indul útjára.

A rejtve maradás (latencia) rendkívül nagy, ami nehezíti a felderítőmunkát. S a termesztők, kereskedők is óvatosak. A tájékoztatón elhangzott: a most megbukott Győr környéki termelők egy szál hasiskendert nem adtak el a megyében, a termést az ország távoli részeibe szállították.

A Győri Városi Kábítószer Egyeztető Fórum alelnöke, Miklósyné Bertalanfy Mária megkeresésünkre megerősítette: a rendőrség felderítőmunkája mellett a nyugati határszél és a régió gazdasági helyzetéből adódó nagyobb fizetőképes kereslet is hatással van arra, hogy itt több ilyen bűncselekményre derítenek fényt. Az alelnök a 2009-es droghelyzetfelmérésük tapasztalatai alapján elmondta: 1994-től, az első vizsgálattól a droggal kapcsolatba került fiatalok aránya folyamatosan növekszik. Talán az adhat némi optimizmusra okot, hogy a növekedés tendenciája lelassult.

A kutatás szerint összességében a folyamatos droghasználók 90,2 százaléka a fiatal felnőtt – 18–34 éves –, illetve több mint kétharmada, 68,2 százaléka a nagyvárosi (10 ezer főnél nagyobb település) fiatal felnőtt populációból kerül ki. A 18 év alattiak esetében jelentős eltérések mutatkoznak az iskolatípus szerinti vizsgálat során. Míg az általános iskolások 22 százaléka, addig a szakiskolások 42 százaléka próbált már drogot életében.

A szerhasználati szokások változnak, jelentős dominancia mutatkozik a kenderszármazékoknál, folyamatosan növekszik a cannabisszármazékokat fogyasztók aránya. A kezelt betegek körében már ez a vezető szertípus. Növekszik a kezelt amfetaminfogyasztók száma, egyidejűleg pedig csökken az ópiáthasználók aránya.

Olvasóink írták

  • 3. nüs 2010. október 30. 19:09
    „persze a stól féle kemény drogosok meg élik az életüket”
  • 2. fióka 2010. október 29. 15:14
    „http://index.hu/video/2010/10/29/marihuana/”
  • 1. fióka 2010. október 29. 14:50
    „:) megy ám a fényezés”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri kamionsofőr kitálal: hogyan játsszák ki pihenési időt a fuvarozási cégek?

Óriási felháborodást váltott ki a hétfő hajnalban történt tragikus baleset az M1-esen. Egy győri… Tovább olvasom