Kisalföld logö

2018. 02. 26. hétfő - Edina -13°C | -2°C Még több cikk.

Vezetés vagy szakvezetés vár az iskolára?

Félti a győri Veres Péter-középiskolát az intézmény nyugdíjba vonuló igazgatója. Tudomása szerint a szakmai bizottság a két jelölt közül azt a pályázót támogatja, akinek sem szakirányú végzettsége, sem megfelelő vezetői gyakorlata nincs, ráadásul a szakmai kamarák sem őt támogatják.

Nem egyszerűen egy iskola, hanem egy jól működő tangazdaság, s a megyében sok szempontból egyedülálló szakmai képzés irányítása a tét, véli Ladocsi Flórián, aki 18 évig állt a győri Veres Péter Mezőgazdasági Szakközép- és Szakiskola élén. Az igazgatói székre ketten pályáznak: egyikük 16 éve az iskola szaktanára – okleveles agrármérnök és állattenyésztő szakmérnök, 12 éves agrártermelésben töltött szakmai múlttal –, s jelenleg is vezető beosztásban dolgozik, a másik pályázó az egyik megyei község pedagógusa, aki jelenlegi iskolájának igazgatója volt egy cikluson keresztül.

Holnap dönt a közgyűlés

Az intézményvezetői pályázatokról holnap dönt a győri közgyűlés az önkormányzat oktatási bizottságának ajánlása alapján, amely azonban már a múlt hét közepén megszületett. Zárt ajtók mögött ugyan, de a Kisalföld információi szerint a bizottság tagjai 5:2 arányban a külsős jelöltet támogatták. A tantestület megdöbbent a döntésen, a távozó igazgató szerint pedig a javaslat olyan mértékben figyelmen kívül hagyja a szakmai szempontokat, hogy ezzel egyenesen az iskola jövőjét kockáztatják.

– Az előnyben részesített pályázónak nincs szakirányú végzettsége, iskolánkban nem végezhet szaktanári munkát, s tájékozatlanságát mutatja az is, hogy az iskolai meghallgatáson feltett konkrét kérdések egyikére sem adott választ – mondta Ladocsi Flórián a külsős pályázóról, aki szerkesztőségünkbe eljuttatott nyilatkozatában megtiltotta, hogy a nevét közöljük, s a közgyűlési döntésig nem kíván megszólalni az ügyben.

Nem csak a diákokért felel

A Veres Péter-iskolánál azért is speciális helyzet az igazgatóválasztás, mert a szakmai képzés mellett a kétszáz hektáros tangazdaságot, az abban folyó termelőmunkát is irányítani kell, amit a távozó igazgató és a tantestület szerint egy laikus, a szakmát nem ismerő vezető nem végezhet sikeresen.

Tény, hogy több súlyos érv az iskola által állított jelölt mellett szól; többek között a megyei agrárkamara, valamint a kereskedelmi és iparkamara írásos állásfoglalása, amelyben kijelentik, hogy a színvonalas gyakorlati képzés folytatásának feltételeit csak a belső, megfelelő szakképesítéssel rendelkező pályázó kinevezése esetén látják biztosítottnak. Tény az is, hogy az iskolákban a vezetői programokról történt szavazás során csupán egyetlen szavazatot – ez 2 százalékos támogatottságot jelent –, a személyére történő szavazáskor pedig egyet sem kapott a külsős pályázó, azaz a 67 jelen lévő dolgozóból (egy tartózkodás mellett) 66 a belső jelöltet támogatta. Akárcsak a szülői munkaközösség, a diákönkormányzat, a közalkalmazotti tanács és a reprezentatív szakszervezet.

A szakmaiság a politikával szemben?

– Ennyire nem számít a hozzáértés, a szakmaiság a politikával szemben? Ennyire nincs helye az észérveknek egy 520 diákot képző, számos szakmai sikert elért oktatási intézmény jövőjével kapcsolatban? Vajon hogyan befolyásolja Győr megyei jogú város önkormányzatának megítélését, ha szembefordulva az érintettek állásfoglalásával, mindenáron keresztülviszik saját akaratukat? – teszi fel kérdéseit Ladocsi Flórián, aki reméli, hogy „az oly sokat emlegetett szakmaiság nem csupán üres frázis, hogy nem darál be mindent a politikai érdek, s a győri önkormányzat képes paktumok nélkül meghozni a végső döntést".

Pomaranski Luca

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ökoportya katicától levelibékáig

Az ökoportyázók azért ülnek autóba, hogy a rali távjának teljesítése közben az ökológiai… Tovább olvasom