Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Vezérigazgató kontra képviselő

A Kisalföld Volán Rt. tudja, hogy a győri tömegközlekedési helyzet nem megfelelő, de úgy véli, a megoldás az önkormányzat kezében van. Mindez Pócza Mihály vezérigazgató leveléből derül ki, aki Bárány István önkormányzati képviselő szerdán közölt véleményére reagált.
A Kisalföld szerdai számának Postabontás rovatában közöltük Bárány István győr-bácsai önkormányzati képviselő Megpróbáltatás vagy szolgáltatás? című levelét. Ebben a helyi politikus arról írt, hogy „több mint megpróbáltatás az, ha valaki ma Győrben csúcsidőben buszra száll". Szerinte a helyzetet maga a Volán is súlyosbítja például a tömött busz után közlekedő üres járattal.

A véleményre Pócza Mihály írásban reagált, amelyet eljuttatott szerkesztőségünkbe. A Kisalföld Volán Rt. vezérigazgatója hangsúlyozza: cége sem tartja megfelelőnek a jelenlegi helyzetet, de az okokat illetően már eltérően vélekedik. „A képviselő úr hivatkozott az önkormányzat és társaságunk között megkötött szerződésre. Ha legalább egyszer elolvasta, akkor tudja, hogy a Kisalföld Volán Rt. milyen feltételek mellett vállalkozott Győr közösségi közlekedésének ellátására, és azt is ismeri, mi vonatkozik az önkormányzatra. Ugye azt nem vitatja, hogy egy szerződés mind a két szerződő fél feladatait, kötelességeit tartalmazza.

Azt viszont biztosan tudom, hogy ismeri azokat az évek óta húzódó problémákat, amelyek a jelenlegi helyzetet kialakították. Érthetetlen számomra, hogy a közfeladat ellátásának felelősségét a Kisalföld Volán Rt.-re hárítja" – áll a levélben.

„ Ön is felelős"

A vezérigazgató hozzáteszi: „Képviselő úr azt írja, hogy ha a szolgáltató utólag arra a következtetésre jut, hogy a feladatot a vállalt feltételekkel nem tudja ellátni, akkor forduljon az önkormányzathoz. A Kisalföld Volán Rt. a szerződésben foglaltakat, a vállalt feltételeket teljesíti. Tarifajavaslatainkban évek óta szorgalmazzuk, hogy Győr közösségi közlekedését jóval magasabb kilométer-kibocsátással lehet csak színvonalasan megoldani. Ugyanakkor minden évben alacsonyabb kilométer-kibocsátásról született döntés, mint amit társaságunk teljesített. Ön is a kilométer-csökkentésre szavazott, tessék megnézni a 2003. december 18-i közgyűlés jegyzőkönyvét.

Amiről ön döntött, kérem, ne hárítsa a szolgáltatóra. Ha a Kisalföld Volán Rt. nem hajt végre akár csak egy önkormányzati határozatot, ha nem teljesíti a meghatározott kilométer-mennyiséget vagy eltér a jóváhagyott menetrendben szereplő járatszámtól, tarifától, az az én felelősségem. Ha viszont ilyen eltéréseket nem tud felsorolni, akkor a Kisalföld Volán Rt. teljesíti a szerződésben vállaltakat, és a kialakult helyzetért Ön is felelős."

Évi egymilliárd kellene

Pócza Mihály szerint egymilliárd forint körüli összeget kellene évente buszvásárlásra fordítani a társaságnak (ez 12–14 busz beszerzését tenné lehetővé), ami győri helyi személyszállítási üzletágunk árbevételének a fele. Megjegyzi: ezt nyilvánvalóan nem lehet csak a viteldíjból finanszírozni.

„ Ha a képviselő úr ismeri a város és társaságunk között létrejött szerződést, akkor nem értem, miért írja, hogy hiba volt a járatok saját Volán-hatáskörben történő csökkentése. Ha ismeri a szerződést, akkor tudja azt is, hogy ezt társaságunk nem teheti meg, hiszen menetrendünket az önkormányzat hagyja jóvá. Véleményem szerint Ön tudja ezt, hiszen ismereteim szerint minden esetben egyeztetett Önnel is a témában az illetékes főjegyző" – áll a levélben.

Mi volt a cél?

„ Ha írása azt a célt szolgálta, hogy a választókörzetének polgárait meggyőzze arról, milyen komolyan veszi érdekeik érvényesítését, akkor levele nagyon jó. Ha célja az volt, hogy a problémát megoldja, akkor megítélésem szerint a levélírásra fordított energiát inkább elvárásainak és az önkormányzat lehetőségeinek összehangolására kellett volna fordítania" – teszi hozzá Pócza Mihály.

„ Már csak egy utolsó megjegyzés. Mi személyesen is ismerjük egymást, és a problémákról is szót váltottunk még decemberben. Akkor úgy érzékeltem, pontosan látja, mi idézte elő a jelenlegi helyzetet és a megoldásra is volt elképzelése. Tényleg azt hiszi, képviselő úr, hogy a tüneti kezelés megoldást jelent?

Lehet, hogy önnek ez már megoldás, de akikért szólt – ha tényleg az ő érdekükben írta meg levelét –, nem csak ezt várják. Ön is tudja, a megoldás kulcsa sokkal inkább az ön kezében van, mint az enyémben. Ha igényli, a Kisalföld Volán Rt. bővíti kapacitását, növeli teljesítményét, de erről a döntést önnek (is) kell meghozni!" – zárul a vezérigazgató levele.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb feljelentés, több üdülőbetörés

Az ismert gazdasági nehézségek ellenére az elmúlt évben tovább javultak a Győri Rendőrkapitányság… Tovább olvasom