Kisalföld logö

2017. 04. 26. szerda - Ervin 12°C | 21°C Még több cikk.

Vevőre vár a Technika Háza

Győr - Nevéhez és funkciójához is méltatlan a győri Technika Háza külső megjelenése, balesetveszélyes a járókelők számára, írtuk négy hete. A gyalogosokat azóta elkerítéssel védik – az épület pedig továbbra is új gazdára vár.
Sok veszély leselkedik a magasból címmel írtunk olyan győri épületekről, amelyek homlokzati burkolata „potyogófélben" van. Ilyen egyebek között a Szent István út 5. szám alatti Technika Háza is, amely kívülről nevéhez és funkciójához méltatlan állapotú, enyhén szólva rontja a főút melletti városképet.

Azóta elkerítették a járda egy részét, nehogy az esetleg leomló vakolat, tönkrement épületdísz balesetet okozzon.

Szakértői vizsgálatok folynak, mi a további teendő.

A ház (palota) 1908-ban épült eklektikus stílusban. A Műszaki és Természettudományi Egyesület (MTESZ) 1967-ben kapta meg, azóta viseli a Technika Háza nevet. Az épületnek kisebb részben tulajdonosa a TIT Pannon Egyesülete is. Sok rangos rendezvénynek, tanfolyamnak ad otthont, szép belső terét is eszerint alakították ki. A házban van egy 130 személyes nagyterem, egy 70 és egy 40 négyzetméteres terem, büféje és klubhelyisége 100 négyzetméteres, egyébként pedig minden szükséges eszközzel felszerelt. Csak hát kívülről...

Omlás ellen: A gyalogosokat a megfakult fényű palotáról esetleg lepotyogó vakolattól, tönkrement épületdíszektől kerítés védte tegnapig. Fotó: Bertleff András
Omlás ellen: A gyalogosokat a megfakult fényű palotáról esetleg lepotyogó vakolattól, tönkrement épületdíszektől kerítés védte tegnapig. Fotó: Bertleff András

A tulajdonosok el akarják adni a költségvetésükből igen nehezen fenntartható épületet. Erről például a MTESZ Szövetségi Tanácsa 2007. április 25-én hozott határozatot, miszerint: „a MTESZ feltételeit kielégítő vevő esetén a Győri Technika Ház értékesítésre kerül. A vételárból elsősorban a győri helyi szervezet elhelyezését kell megoldani." (Hozzátesszük: a MTESZ jelenleg 16 tudományos egyesület helyi, megyei szervezetének, csoportjának is helyet ad.)

Az épület tehát több mint egy éve eladó. Úgy tudjuk, érdeklődők vannak, s remények szerint vevő is lesz. Tőle függ majd, milyen új funkciót kap a ház. Nem valószínű például, hogy szálloda lesz, ahhoz nincs az előírásoknak megfelelő parkolóhely... A Technika Háza védett, helyi építészeti emlék, ez is meghatározza jövőbeni sorsát.

Mint megtudtuk, az épület külső helyreállításához körülbelül 200 millió forint kellene, ennyi pénze pedig nincs a két társadalmi szervezetnek. Segíteni az önkormányzat sem tudott, amikor kérték, ezért döntöttek végül kényszerűségből az eladás mellett.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miért nem épül a 82-es új bevezetője?

Budapest–Győr - A 82-es főútról tett fel kérdést Szijjártó Péter győri országgyűlési képviselő… Tovább olvasom