Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Vével írják az ˝akációt˝

Szeptember 1-jéig búcsút mondanak az iskoláknak a diákok, ez a búcsú minden, csak nem könnyes.

A szülőknek ugyanakkor fájhat a fejük, s nemcsak az elhelyezés miatt, hanem azért is, hogy a nyári tombolás ne vezessen balesethez. Nem akarunk ünneprontók lenni, de érdemes meghallgatni az orvosok tanácsait, mert minden idénynek megvannak a maga veszélyei, amik megkeseríthetik a várva várt vakációt.

A legtöbb iskolában kedden már tanítás nélkül telik az utolsó nap, a tanárok értekeznek vagy évzárót tartanak. A tanév szeptember 1-jén kezdődik, s hogy mit csinálnak addig a diákok? – erről kérdeztünk néhányat a győri Nádorvárosi Közoktatási Központban.
 
Így fest egy ˝könnyes˝ búcsú június közepén a győri nádorvárosi iskolában. Fotó: H. Baranyai Edina
Így fest egy ˝könnyes˝ búcsú június közepén a győri nádorvárosi iskolában. Fotó: H. Baranyai Edina


Balogh Orsolya hetedikbe megy, de előtte táborozással tölti a nyarat, mint a gyerekek nagy része, akiknek elhelyezése sokszor komoly gondot jelent a dolgozó szülőknek. Viszont a tábornál is jobban várja Görögországot, ahová a családdal és a család barátaiból toborzott társasággal utazik. Hogy pontosan hová, majd kiderül, hiszen nem ő dönti el. A két és fél hónapból még mindig telik arra, hogy a közbülső időkben barátaival beszélgessen az üldögélésre, nyári láblógatásra alkalmas parkokban.

Balogh Orsolya
Balogh Orsolya

Halmai Kristóf a negyediken van túl, szerinte könnyebb volt ez, mint az előző év. A nyár harciasan telik: kommandótábor, kardtábor várja a jó növésű fiút, aki egyébként rendszeresen vesz vívóórákat. Arra, hogy ˝harcos természet vagy-e?˝, gyors és határozott ˝igen˝ a válasz, de komoly természetű fiúról van szó, aki láthatóan elhivatott is a kommandós élet iránt. Emellett szüleivel Csehországba utazik a nyáron, az ötödiktől a legkevésbé sem fél, igaz, nem is ijesztgették tanárai a tanév nehézségeivel.

Halmai Kristóf
Halmai Kristóf

A kis Csányi Liza végzett az elsővel, de viselkedésében semmi megszeppentség nincs: örömmel újságolja nyári terveit. Az biztos, hogy szeretne eljutni a tengerhez, s hogy hová vagy melyikhez, az mindegy: a részletkérdésekkel ráérnek bajlódni a felnőttek. A kislány nagyon élvezte az elsőt, jól olvas és sok barátja van. Már előre várja, hogy találkozzon velük a másodikban.

 Csányi Liza
Csányi Liza

Nem akarunk hát mi sem ünneprontók lenni, mégis érdemes meghallgatni az orvosok tanácsait, mert minden idénynek megvannak a maga veszélyei: külön baleseti statisztika kötődik a szilva- és cseresznyeszezonhoz, vagy a felállított szalmakazlakhoz. Ami igen jellemzi a vakációt, az a biciklisbaleset, aminek zúzódás, esetleg törés lehet az eredménye. Több olyan pácienst is vittek be az ambulanciára, akit labdával arcon találtak, talán a foci-vb miatt még népszerűbb most ez a sport. Vigyázzunk arra is, hogy az esős idő után elszaporodott szúnyogok csípése elfertőződhet, és akinek gyermeke allergiás a csípésre, nyilván nem kell külön figyelmeztetni a veszélyre. Sok lehet még a napszúrás, gondolkodjunk tehát a gyerekek helyett is, s vízzel, gyümölcslével szereljük fel őket a kiszáradás ellen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Krúdy diákjai repcsi röptetéssel köszöntötték a vakációt - videó

A győri középiskola aulájában több mint 150 diák gyűlt össze, s repcsi röptetéssel búcsúztatta a… Tovább olvasom