Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Vétlenül ütközött, de mindent fizet?

Furcsa eseteket produkál néha a jog. A szabályok értelmében egy baleset vétlen részeseként nagy kárunk keletkezhet és elveszíthetjük biztosítási bónuszunkat.

Nyitóképünk illusztráció!

Igazunkat csak peres úton érvényesíthetjük – tudtuk meg az autós jogi kérdések szakértőjétől.

Olvasónk járműve lakott területen 50 km/h sebességgel haladt. Ekkor féktávolságon belül, jobb oldalról nagy sebességgel elétolatott egy másik személyautó. Olvasónk – hogy az ütközést elkerülje – reflexből kikerülte a tolató járművet, viszont így a szemközti árokparton egy másik autónak ütközött. A baleset következtében a hibás vezető járműve nem sérült, csak olvasónk autója és a parkoló jármű. Ennek következtében olvasónk elvesztette a biztosítási bónuszát és a saját autójában keletkezett mintegy 200 ezer forintos kár megtérítésére sem jogosult, bár a hivatalos rendőrségi jelentés a baleset okozójaként a kitolató jármű vezetőjét jelölte meg. A biztosítóktól azt a magyarázatot kapta, hogy amennyiben a baleset okozójának járműve is sérült volna, úgy a kötelező biztosítás alapján megtérítenék az ő autójában keletkezett kárt, besorolása is változatlan maradna, így viszont nem.

A kérdés: ezek szerint a fennálló szabályok értelmében megérte volna a vétkes járműben kárt okozni? A károsult mit tehet ebben a helyzetben?

Olvasónk kérdésére dr. Kovács Kázmér ügyvéd, a Magyar Autóklub jogi szakértője válaszolt.

– Nem az a megoldás, hogy ilyenkor a baleset okozójának az autójába hajtunk, hanem minden lehetséges módon elkerüljük azt. Ugyanakkor egyes biztosítóknál az ütközési nyomok értelmezése nem egységes, bár a károkozás akkor is egyértelmű lehet, ha az okozó jármű nem sérül. Hasonló eset, ha egy úttestre kifutó gyalogos okoz balesetet úgy, hogy ő maga sértetlen marad. Ekkor vagy saját háztartási biztosítása alapján, vagy ha az nincs, önerőből kell állnia a kártérítést, amit a károsult polgári peres úton követelhet tőle.

– Miért nem elég a felelősséget tisztázó rendőrségi jegyzőkönyv?

A biztosítók sajnos sok esetben perre kényszerítik a károsultakat, ha vitatják a baleset körülményeit.
– A biztosítók sajnos sok esetben perre kényszerítik a károsultakat, ha vitatják a baleset körülményeit, például mert a nyomok fizikailag nem igazolhatók, ezért biztosítási csalástól tartanak. De amikor a felelősség egyértelmű, a biztosító alaptalanul zárkózik el a kárrendezéstől. Ha minden valóban úgy történt, ahogy olvasójuk leírta, egyet tanácsolhatok: indítson polgári kártérítési pert, és amennyiben a rendőrségi jegyzőkönyv az ő állításait igazolja, a pert egyértelműen meg fogja nyerni. Utána pedig kifizetik az autójában keletkezett kárt, és a bónuszbesorolása is változatlan marad.

Olvasóink írták

 • 7. szocdem 2010. április 29. 10:51
  „5. tódi.

  Bizony amíg a jelenlegi jogász és politikai elit nem megy a helyére, addig ez mindíg is így lesz..

  A biztosítás egy rendkívül komoly gazdasági ágazat, szuper haszna van belőlle a államnak. Amíg ez így van, letojják, hogy a kisembert hogy fosztják ki. Sőt! Még segítenek is a biztosítóknak pár szabállyal, meg rendelettel, hogy nehogy az ügyfélnek legyen igaza. Absurdistan maradtunk:))))”
 • 6. bojtár 2010. április 28. 13:07
  „Már megint vakít a biztosítótársaság mint ahogy szokták hülyének nézik az embert igaz ez már nem csak a biztosítókra vonatkozik és nincs igazad tódi mert nem teheti meg ha érvényes rendőrségi jegyzőkönyv van egyszerűen fel kell szólítani a biztosítót,hogy amennyiben nem rendezik a kárt feljelentéssel fognak élni amelyhez joguk van csak épp erre alaop sok cég,hogy úgysem fognak mert az sok idő utánnajárás,de azt meg tanultam az életben ,hogy ha ez kell az igazam elérésére ezt fogom csinálni mert én sem szeretem ha hülyének néznek.”
 • 5. tódi 2010. április 27. 21:52
  „Azért csinálják így mert megtehetik , remélem már nem sokáig.”
 • 4. frenkycom 2010. április 27. 20:33
  „Üdvözöljük magyar országon ......fizetni lehet de ha baj van akkor ...semmi:S”
 • 3. janika 2010. április 26. 20:08
  „Természetes, hogy a biztosítót kell kötelezni a kár rendezésére ez esetben! Azért kötelező a biztosítás,hogy a kár mindenképp megtérüljön! A kárt előidéző,(okozót) meg perelje a biztosító! ha rajtam múlna csak is egy-két biztosítót engednék működni ebben az országban! Azokat csak is hazait!”
 • 2. Goldmund 2010. április 26. 17:51
  „És kit pereljen? Az elétolató autóst, vagy azt a ....... biztosítót, aki a rendőri jegyzőkönyv ellenére sem fizet?”
 • 1. geza11 2010. április 26. 09:47
  „A "konkurencia"harc ellenére még mindíg gyarmatok vagyunk!
  Csak fizess birka,baj esetén meg bizonygass!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túl drága ajánlatok a gyógyítóház építésére Téten

A tervektől eltérően e hónapban nem kezdődik el Téten a járóbeteg-ellátó központ építése, mivel a… Tovább olvasom