Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 23°C Még több cikk.

Veszprémvarsány: Az iskola várja a környékbelieket

Veszprémvarsány - Két utca felújítására, valamint a főutca rossz állapotban lévő járdájának rekonstrukciójára pályázik idén a veszprémvarsányi önkormányzat. A község számára kiemelten fontos a felmérések szerint a városi intézményekkel egy szinten lévő iskola megtartása.
A veszprémvarsányi általános iskolába jelenleg 159 tanuló jár. Sok községben örülnének, ha ennyi diákjuk lenne, Németh Csaba polgármester azonban mégsem teljesen elégedett. A Kisalföld kérdésére elmondta: ennek oka az, hogy ha valamennyi olyan településről hozzájuk járnának a gyerekek, amellyel társulási megállapodásuk van, elérnék a kétszázas létszámot. Ez a falunak több bevételt jelentene, ráadásul semelyik községtől sem kérnének hozzájárulást az intézmény fenntartásához, mint ahogy most sem teszik.

Az iskolának jelenleg lázi, bakonypéterdi, romándi, bakonygyiróti, bakonytamási és sikátori nebulói vannak. Láziból azonban többen Tápszentmiklósra járnak, míg Romándról és Bakonygyirótról Bakonyszentlászlóra. Németh Csaba szerint e mögött „megmagyarázhatatlan széthúzás" áll.

Iskolások: A gyerekek az angol és német nyelv közül választhatnak, amelyet kis csoportban tanulhatnak negyedik osztálytól. Fotó: H. Baranyai Edina

Az iskolát egyébként 2006-ban újította fel az önkormányzat 44 millió forintból, amiből 30 millió forint volt a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácstól elnyert pénz, a többi pedig az önrész. Ebből kicserélték az épület nyílászáróit, korszerűsítették a fűtését, és megtörtént a konyha rekonstrukciója. A polgármester kiemelte: a kompetenciafelmérések szerint az intézmény az oktatás színvonalát tekintve a városi iskolákkal áll egy szinten.

A gyerekek az angol és német nyelv közül választhatnak, amelyet kis csoportban tanulhatnak negyedik osztálytól. Emellett hetedik-nyolcadikban a matematika és a magyar tanítása ugyancsak kis csoportban zajlik.

Az önkormányzat idén további fejlesztéseket tervez. A település vezetője beszámolt róla, hogy több pályázat benyújtására készülnek. Szeretnék az iskolát akadálymentessé tenni és a tetejét szigetelni – ez 15 millió forintba kerülne. Hasonló összeget tenne ki a Szőlő és a Petőfi utca felújítása, míg a főutca melletti rossz állapotú járdaszakasz rekonstrukciója 12 milliót kóstálna. A falu tavaly a Kossuth utca belterületi szakaszára költött 12 millió forintot. A munkálatokhoz a regionális fejlesztési tanács 4,1 millió forinttal járult hozzá.

Egy beruházás ugyanakkor már biztosan megvalósul ebben az évben. Az önkormányzat tavaly sebességkijelző kihelyezésére pályázott a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnál, sikerrel. A szerkezet a 82-es főút sikátori elágazásához kerül, és azt várják tőle, hogy lassításra készteti a Zirc felől érkező autósokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Néhány postás mindig kétszer csenget?

Győr–Budapest - A Kisalföld információi szerint a Magyar Posta belső vizsgálatot indított több… Tovább olvasom