Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Veszprémvarsány: a lehetőségek iskolája

Összesen kilenc településről járnak gyerekek a veszprémvarsányi Fekete István Általános Iskolába. Az utaztatást új, korszerű iskolabusz segíti. Az intézmény fenntartása hosszú távon is biztosított.
A Pannonhalmi Többcélú Kistérségi Társulás nemrégiben sikerrel pályázott egy iskolabuszra, amelyet a szervezet döntésének megfelelően a veszprémvarsányi önkormányzat kapott meg. A slusszkulcsot és a járművet Németh Csaba polgármester június elején vette át. A településvezető a Kisalföldnek elmondta: a 41 férőhelyes, biztonsági övekkel, biztonsági gyermeküléssel felszerelt korszerű jármű értéke 42 millió forint. Szeptembertől ezzel fogják szállítani a helyi iskolába és óvodába a környező községekből a gyerekeket. Az elöljáró beszélt arról is, hogy az általános iskola fenntartása hosszú távon biztosított, amit mutat, hogy a tanulói létszám hosszú ideje 160 körül állandósult, az utánpótlást jelentő óvoda pedig teljes kihasználtsággal működik.

Hardi János iskolaigazgató kérdésünkre kifejtette: az iskola igazi kistérségi szerepet tölt be. „Veszprémvarsányon kívül nyolc településről járnak be tanulóink, a létszám több mint felét ők adják. A gyerekek jól érzik magukat az iskolában, szüleik is bizalommal viseltetnek irántunk. Oktatási-nevelési elveinkben ragaszkodunk a hagyományos erkölcsi és emberi értékekhez, ennek is köszönhető, hogy kimondottan családias a légkör az épület falain belül, ritka a durvaság. Az épület beosztásának köszönhetően a földszinti folyosón vannak az óvodások, az első emelet az alsó, a második emelet pedig a felső tagozaté. A hároméves kis nebulót beíratja a szülő az óvodába, tizennégy évesen pedig elhagyja az iskolát. Az óvoda-iskola átmenet nálunk annyit jelent, hogy egy szinttel feljebb kerülnek a gyermekek, akik már óvodásként ismerik az iskolai pedagógusokat, és iskolásként is odafuthatnak az óvó nénikhez néhány kedves szóra, simogatásra" – hangsúlyozta Hardi János.

Németh Csaba polgármester és Kara Ákos országgyűlési képviselő az új iskolabusz előtt. A honatya több helyi pályázat megvalósulását támogatta már.
Németh Csaba polgármester és Kara Ákos országgyűlési képviselő az új iskolabusz előtt. A honatya több helyi pályázat megvalósulását támogatta már.


Az iskolában a 13 tagú tantestület állandó, a szakos ellátottság jó. A diákok negyedik osztálytól csoportbontásban tanulják az angol és a német nyelvet a szülők választása szerint. Ugyancsak negyedik osztálytól lép be az informatika tantárgy. A továbbtanulást megalapozva hetedik és nyolcadik évfolyamon csoportbontásban folyik a magyar és matematika tantárgyak oktatása. A végzősök idén sikeresen írták meg a központi felvételiket, így az osztály nagyobb része érettségit adó középiskolában tanulhat tovább. A felzárkóztatásra szoruló tanulók korrepetáláson vesznek részt, a sajátos nevelési igényű gyermekekkel logopédus, gyógypedagógus foglalkozik. A lemorzsolódás mértéke elhanyagolható. A tehetségeket versenyekre, pályázatokra készítik fel, néhányuk az országos megmérettetésig is eljutott.

Hardi János elmondta, hogy változatosak a tanórán kívüli lehetőségek. A művészeti iskola keretein belül néptáncot, modern táncot, zongorán és fúvós hangszereken tanulhatnak a tanítványok. A diákok választhatnak kézműves-, hagyományőrző és német szakkört, sportkört, énekkart és rendszeresen járnak színházba is. A nagyobb ünnepek előtti szombaton játszóházba hívják a kicsiket. A nyári szünidőben három tábort szerveznek a gyerekeknek. Az intézmény alapítványának anyagi támogatása fedezetet nyújt a programok sikeres lebonyolításához.
„A tanulói, szülői visszajelzések azt igazolják, hogy elfogadták az iskola által meghatározott értékeket, irányvonalat, bizalmuk megerősítést kapott. És ami a legfontosabb: elballagó gyermekeink, diákjaink olyan útravalót kapnak, amely lehetőséget teremt további boldogulásukhoz" – jegyezte meg Hardi János.

Beruházások

A helyi önkormányzat az elmúlt években több lépcsőben felújította az iskolát. A beruházások között nyílászárócsere, szigetelés, fűtéskorszerűsítés és akadálymentesítés szerepelt. Az intézmény egyébként saját főzőkonyhával rendelkezik.

Olvasóink írták

  • 1. városi 2011. június 22. 13:57
    „És a pedagógusok vajon mennyi béren kívüli juttatást kapnak, amelyet az önkormányzat ad nekik??????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felmentette Rédly Elemért a püspök

Egészségi állapota miatt felmentette Rédly Elemért, a győr-szabadhegyi plébánost Pápai Lajos megyés… Tovább olvasom