Kisalföld logö

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 5°C | 19°C Még több cikk.

Vészhelyzetben az idősek

Hőségriadó idején a legnagyobb veszélyben a krónikus betegek és az idősek vannak. Vigyázzunk hát rájuk!

Nemzetközi tapasztalatok szerint 15 százalékkal növekszik a halálozás, ha a 27 fokot eléri a napi átlaghőmérséklet, s az arány akár 30 százalékkal is nőhet. A hirtelen jött és napok óta tartó kánikula leginkább a krónikus betegek és az idősek szervezetét viseli meg. A forróságban némi enyhülést jelent, hogy a házi segítségnyújtásban részt vevők nem maradnak magukra – kiemelt figyelem jut rájuk, a gondozási központokba, az idősklubokba bejárókat pedig figyelmeztetik az árnyék, a folyadékbevitel fontosságára.

Győrben a házi segítségnyújtásban, az étkeztetésben és a 12 idősklubban ezekben a napokban közel 2000 idős emberre figyelnek kiemelten az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény munkatársai (s akkor még nem beszéltünk a bentlakásos otthonokban élőkről).

Az Árpád úti gondozási központban 10 gondozó mintegy 77 idős embert lát el az otthonában, s emellett alkalmaznak tiszteletdíjas munkatársakat is. Barsi Bertalanné központvezető szerint a rendszer az idős otthon maradásával a lehető leghumánusabb, ám a tartós kánikula fizikailag igen megviseli az idős, s a krónikus beteg embert. ˝Az idősek együttműködőek, elfogadják a tanácsot, segítik egymást is˝ – tudatta a vezető.

A klubba csütörtökön dél körül a kánikula ellenére huszonöten érkeztek ebédelni, s a nap nagyobb részét is itt töltötték. Nekik sajátságos gyógyírt jelent a közösség, rosszullét, probléma esetén pedig helyben a segítség.

A házi segítségnyújtásban részt vevő 439 időst a gondozók látják el jó tanáccsal. Van, aki már reggel behűti az estig kitartó teát vagy vizet, az ország legidősebb embereként számon tartott Gallai Rezső pedig ˝gyufaszálas˝ módszert használ (egy pohár víz, fél szál gyufa) –, így méri mennyi vizet ivott estig.


Utazás, strandolás...

A katasztrófavédelem szakemberei is a betartandó óvintézkedésekre figyelmeztetnek. Eszerint ne hagyjunk gyermeket, házi kedvencet tűző napon álló autóban, mert pár perc alatt is 50–60 fokra felmelegszik az autó belseje, és a benne ülők hősokkot kapnak. Aki egészségi állapota miatt nem bírja a meleget, ha teheti, ne induljon útnak. Ha mégis muszáj, célszerű kora reggel vagy este útra kelni. Az autóban felejtett spray-k és gázöngyújtók is tüzet okozhatnak. Felhevült testtel nem tanácsos hideg vízbe ugrani.

Olvasóink írták

  • 1. máris 2010. július 11. 13:58
    „LESZ....JA MINDENKI AZ IDŐSEKET!!! ÉN IS IDŐS VAGYOK, BÁRKIVEL VITÁBA SZÁLLOK!!! JELENTKEZZEN AKI NEM ÍGY GONDOLJA!!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A diákmunka adószabályai

A diákok nyári munkavállalásának többféle foglalkoztatási formája létezik. Tovább olvasom