Kisalföld logö

2018. 09. 19. szerda - Vilhelmina 13°C | 27°C Még több cikk.

Veszélyt rejtő nyeremények

Telefonos üzenettel nevezett be sorsolásos játékra az a károsult, aki autót akart így nyerni, ám arra nem számított, hogy a felhívást meghirdető cégtől emelt díjas SMS-eket kap. Ezek összesen hatvanezer forintjába kerültek.

A megyei békéltető testület eljárása végén úgy határozott, ez az összeg visszajár a károsultnak.

A döntést vitató vállalkozás pert indított, de a bíróság megerősítette a békéltetők ítéletét, miszerint az ügyfélnek vissza kell kapnia a hatvanezer forintot, mert nem tájékoztatták megfelelően a játék feltételeiről, a benevezés következményeiről.

Minderről lapunknak Horváth László, a megyei békéltető testület elnöke beszélt, mert szeretné felhívni a figyelmet a „kincs, ami nincs" típusú ajánlatokra, amelyekkel manapság elárasztják a megyénkben élők telefonjait, e-mailes postafiókjait is.

A nyereményjátéknak vagy már meg is nyert ajándéknak álcázott üzenetek virágoznak. Ám Horváth László szerint minden kéretlenül érkező nyereményfelhívás eleve legyen gyanús.

Ha előtte nem neveztünk be egy játékra sem, akkor azt kell feltételezni, hogy nem nyereményről van szó, hanem arról: valamit értékesíteni szeretnének nekünk.

Az érthető is az érdekvédő szerint, hogy a vállalkozások bevételre akarnak szert tenni, de nem tarthatnák abban a hitben ügyfeleiket, hogy ingyenesen nyereménylehetőséghez jutottak.

A szakember szerint inkább csak tapasztalatot nyerhetnek – nagyon drágán.

A gyanútlan netező miközben egy Tahitire szóló utazás vagy egy iPad sorsolásán szeretne részt venni, többnyire nem sejti, hogy borsos árú szolgáltatást rendelt meg mobilszáma megadásával.

A bankszámlaszám megadása még veszélyesebb. Alaposan el kell olvasni ilyen esetekben, miről is van szó, mert például a "reklámfilmnézésért ingyen szálláshely" ajánlat szabályzatának apró betűs részéből derül csak ki, hogy "kötelező ellátás díja" vagy "napidíj" címén mégiscsak kell fizetni, többet, mintha a szállást játék nélkül rendelné meg az ügyfél.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri Nyugdíjasegyetem: hétfőtől lehet jelentkezni

Folytatódnak a nyugdíjas-egyetemi előadások címmel szeptember 27-i számunkban írtunk arról, hogy a… Tovább olvasom