Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Veszélyes vagy sem az új csomópont?

Tudni kell, hogy a csomópontban a jelzőlámpás rendszer a próbaüzemelés időszakát éli (az átadástól számított két hónapig).
A győri Fehérvári út–Ipar utca–Szigethy Attila úti kereszteződésben lévő, körgeometriájú jelzőlámpás (tehát nem körforgalmi szabályok szerint működő!) csomópontot június 23-án adták át. Mint minden újat, kétségkívül ezt is szokni kell a közlekedőknek. Az eddigi tapasztalatok azonban a szakemberek szerint kedvezőbbek annál, mint amit olvasónk említ. Wimmer József, a Magyar Közút Kht. területi főmérnöke lapunknak elmondta: főleg az átadás után, kezdetben valóban történtek itt koccanásos balesetek tájékozatlanság, hirtelen fékezések miatt. A csomópont forgalmát folyamatosan figyelemmel kísérik, s ahol szükséges, elvégzik a kisebb korrigálásokat.

Tudni kell, hogy a csomópontban a jelzőlámpás rendszer a próbaüzemelés időszakát éli (az átadástól számított két hónapig, vagyis még e hónap végéig). Jelenleg még ezért nincsenek bekapcsolva a videokamerás és aszfaltba épített járműérzékelők. A próbaidő után a rendszer a mindenkori forgalomhoz igazodva úgymond önmagát korrigálja.

Tapasztalat, hogy a környéken már nemigen látni „kóválygó" közlekedőket, vagyis olyanokat, akik az építkezés idején inkább más utakat próbáltak találni. Vagyis használják az új csomópontot. Megbízható forgalmi adatok majd a próbaidő letelte után lesznek, ha működésbe lépnek a járműérzékelők.

A tapasztalatok közül figyelemfelhívóként érdemes megemlíteni: ha valaki jobbra kis íves kanyarodásnál megindul, mert szabad jelzést kap, rögtön az első lámpánál meg is kell állnia pár másodpercre a keresztező gyalogosok, kerékpárosok védelme miatt. Erre ugyan kiegészítő jelzés is felhívja a figyelmet – de a lendületben előfordulhat a hirtelen fékezés, aztán egy koccanás hátulról...

Arra sem lehet elégszer felhívni a figyelmet, hogy ebben a csomópontban ugyanúgy érvényesek például a sávváltási szabályok, mint az utakon általában. (A körforgalmat jelző táblák lámpahiba esetén érvényesek).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabó József: közös lobbistratégiát!

Közös lobbistratégiát kell kidolgozniuk a polgármesterjelölteknek arra, hogy Győr régióközponti… Tovább olvasom