Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Veszélyes falburkolatok

Morbid kijelentés: könnyen márványlap alatt találhatja magát, aki óvatlanul sétál a győri belvárosban. „Időette”, meglazult falburkolatok tucatját láthatja, aki nem csak a lába elé néz.
Véletlenül találkoztunk a győri belvárosban Köllő László épületburkolóval, aki speciális technikájával egyebek között néhány fontos középületet (megyeháza, vízügyi székház) is felújított már a megyeszékhelyen; írtunk is róla korábban.

Most éppen Pécsre készül az Erdélyből idetelepült mester, ám a győri épületeket változatlanul szem előtt tartja. Olvasta a Kisalföldben a lezuhant iskolai tetőcserép okozta balesetet, ennek kapcsán említette találkozásunkkor: sok olyan ház van, amely mellett bizony csak kellő óvatossággal ajánlatos elmenni...

Egy maréknyi gipsszel

Sikerült rábírnunk, ha így van, tegyen velünk legalább ízelítőül egy rövid sétát. A Czuczor Gergely utcában, a színházzal szemközti épületnél kezdtük. Az árkádsoron a burkoló márványtáblákból sokat veszélyessége miatt már eltávolítottak. Különös látni a megcsupaszított felületen, hogy ezeket a körülbelül húszkilós márványlapokat pár helyre mindössze a kőműveskanálból odafröccsentett gipsszel rögzítették. Csoda, hogy jó három évtizedig bírták.

A mester, hogy érzékeltesse a rögzítés stabilitását, felnyúlt egy maréknyi gipszért, ám az hamarabb elvált a faltól, mint hogy rendesen megfoghatta volna. Talán egy métert, ha zuhant, ám ez elég volt arra, hogy mesterünk hüvelykujjának körmét szinte azonnal kékre színezze.

Figyelmeztető tábla

Divatos volt egykoron a márványlapos burkolás. Nézhetjük az Árpád úton a gyógyszertár vagy a volt OTP épületét, a Szent István úti lakóházak többségét, vagy egy kicsit odébb magát a hajdan csupa márvány állomásépületet. Utóbbi, szebb napokat látott létesítmény (hadd ne említsük a megyeszékhely egyik kapujaként) megújulásra vár a tervek szerint. Rá is fér, nemcsak azért, mert például peronaluljáróinak burkolatai gyalázatosan koszosak, hanem mert a peronokon potyognak is a márványlapok. Van, ahol már figyelmeztető táblát kellett kitenni, másutt kifeszített háló védi az utasokat.

Eddig egy autó a kár

Mehetnénk tulajdonképpen bármerre, mondja Köllő László, például a Szent István úton a megyei bíróság melletti épülethez, amelynek már „megindult" az ornamentikája – de ha valaki séta közben felfelé is néz, láthatja, mi minden készül lefelé a magasból.

A legnagyobb kár eddig az volt, amikor egy lezuhanó márvány burkolólap egy parkoló, vadonatúj autó padlóján kötött ki. A biztosító fizetett – az a bizonyos márványlap pedig még egyszer már nem fog leesni. Csak azt nem tudni, helyette mikor, melyik...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hét, kétezer fiatal

Az IFES, a világ 143 országában jelen lévő, egyetemi keresztény közösségeket összefogó szervezet… Tovább olvasom