Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Veszélyek a fagyban - Mit tegyünk, ha beszakad alattunk a jég?

Már nincs sok idő az olvadásig! Ezúttal a befagyott vizek veszélyeit vettük górcső alá. Életmentő ötletek arra az esetre, ha megreccsen alattunk a jég.

Egyre enyhébb időjárás érkezik az elkövetkező napokban, ezért úgy tűnik, fogy az ideje a téli sportok szerelmeseinek. Az utolsó napokra, illetve az olvadási időszakra néhány biztonsági tanácsot gyűjtöttünk össze.

A "jégre lépés" szabályait előző cikkünkben összegeztük, ezúttal a Katasztrófavédelmi Igazgatóság segítségével azt is megírjuk, hogyan kell vészhelyzetben cselekedni.

"A hidegben végzett sporttevékenység kiváló egészséget és állóképességet igényel, másrészről pedig megfelelő felszerelést és ruházatot. Ha ezek közül valamelyik hiányzik, megnő a sérülés veszélye"

"Lehetőleg több rétegű, kis nedvszívó tulajdonságú (termo, orkán, pamut) ruhákat válasszunk, mert ezek lassan engedik át a vizet.

A befagyott állóvíz - főleg bányatavak - esetén a part közelében a jég rendszerint vékonyabb, néha üreges, ezért könnyebben törik. Beszűküléseknél az áramlatok gyengíthetik a jeget, a meleg források különösen veszélyesek, mert olykor csak elvékonyítják a jeget, ami nem látható.

Befagyott folyóvizeknél a folyókanyarok külső oldalán is vékony jégréteggel kell számolni. Sebes folyású, vagy kőtömbökkel telített szakaszon a jég szintén lényegesen vékonyabb.

Sűrű hótakaró alatt a jég vékonyabb, mint a hómentes helyeken. Legalább 8-10 cm-es jégtakaró szükséges a biztonságos téli jeges sportoláshoz. A jég a tavakon, nyílt vizeken soha nem egyforma vastag, ezért ne kíséreljünk meg rajta átkelni.

A legnagyobb veszélyt a folyóvizek jelentik. Képünkön a befagyott Rába. Fotó: T.Zs.
A legnagyobb veszélyt a folyóvizek jelentik. Képünkön a befagyott Rába. Fotó: T.Zs.

Soha ne egyedül menjünk a jégre! Legalább ketten sportoljunk együtt, így tudunk egymásra figyelni, illetve egymáson segíteni baj esetén. A jégre lépés előtt vizsgáljuk meg annak minőségét, bottal ellenőrizzük az előttünk lévő jég vastagságát, szilárdságát.

A legbiztonságosabb a jól átlátszó, homogén állapotú jég. Kevésbé biztonságos a hójég, amely nem átlátszó, állaga kásásnak tűnik. A legbizonytalanabb az üreges jég, amely lehet ugyan átlátszó, de a jég belsejében jól látható légbuborékok képződtek. A jégen nyugodtan és egyenletesen lépkedjünk, ha elesünk, a jég még könnyebben beszakad.

A jég beszakadását rendszerint már előre jelzi a ropogás és a recsegés, valamint a jég felületének süllyedése. Azonnal hasaljunk a jégre, lehetőleg arccal a part felé. Lassú, nyugodt mozdulatokkal kússzunk a part felé.

Ha a jég előjelek nélkül beszakad, vagy túlságosan későn reagálunk és beszakadt alattunk, azonnal tárjuk szét karunkat és dőljünk előre, minden eszközzel gátoljuk meg, hogy a jégfelület alá csússzunk vagy lemerüljünk a vízbe.

Ha a jégfelület alá kerülünk mindig tartsuk nyitva a szemünket és nézzünk felfelé. Próbáljuk meg a felsőtestünkkel újból a jégfelület fölé jutni. Végezzünk lábunkkal lökésszerű úszó mozdulatokat.

Fotó: sioport.hu
Fotó: sioport.hu

Ha a jég újból beszakad, vágjunk magunknak utat a part felé, addig míg ki nem jutunk a partra vagy teherbíró jégfelülethez nem érünk. A víz hőmérséklete a jégfelület alatt 0-4 Celsius-fokos, vagyis már 20-30 másodperc után hidegsokk következhet be (vérkeringési zavarok, a szívműködés leállása).

Mások bajba kerülése esetén hason csúszva közelítsük meg a jég közé került embert. Ne közelítsük meg egészen a jég beszakadásának helyét. Az utolsó szakaszt hidaljuk át segédeszközökkel (hosszú ággal, bottal, kötéllel, nadrágszíjjal).

Ha több ember van a helyszínen, akkor alkossunk láncot úgy, hogy mindenki hason fekve az előtte lévő lábát fogja. A jeges vízből mentett embert ne vigyük azonnal túlfűtött, meleg helyre.

Miután jeges ruházatától megszabadítottuk, dörzsöléssel próbáljuk a vérkeringését beindítani. Az ilyen embert minden esetben orvosi ellátásban kell részesíteni. Azonnal értesítsük a mentőszervezeteket, közismert segélykérő telefonszámok ingyenesek, ezek a következők: 112, 105, 104, 107.

Aki a szabad vizek jegén való tartózkodás szabályait megszegi, szabálysértést követ el, emiatt a hivatásos katasztrófavédelmi szerv helyszíni bírságot is kiszabhat" - írta a A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A horgászoknak külön figyelnet kell fordítaniuk arra, hogy a jégbe vágott lékeket megjelöljék. Hosszabb botot vagy nádszálakat kell a lékekbe helyezni, mely messziről észlelhető.

Olvasóink írták

 • 5. bősárkányi 2012. február 16. 18:42
  „Köszönöm, alattam biztosan nem fog megreccsenni. Télen is lehet a szárazföldön sportolni, ahol esetleg csúszhat, de legalább nem reccsen.”
 • 4. habitus 2012. február 16. 17:32
  „peches ember ne menjen a jégre,,,,,,,lalalalal”
 • 3. pappe 2012. február 16. 10:54
  „"Életmentő ötletek arra az esetre, ha megreccsen alattunk a jég." Ha még csak megreccsen, akkor még nem kell életmentő ötlet, csak kisietni a partra. Ha viszont már be is szakadt, na akkor jöhetnek az ötletek...”
 • 2. pozdorja 2012. február 16. 08:24
  „Attól függ Hummerben vagyok, vagy gyalog.”
 • 1. bojtár 2012. február 16. 07:44
  „Hívjunk mobilon segítséget:)gluty-gluty”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Moldvai táncház lesz Győrben

A Cserefa zenekar moldvai csángó népzenét játszik és táncokat tanít február 17-én (pénteken) 20 órai… Tovább olvasom