Kisalföld logö

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 9°C | 17°C Még több cikk.

Veszélyben a koraszülöttmentés

Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságához fordult a koraszülöttmentők közalapítványa.
Szeptember elején az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságához fordult a koraszülöttmentők közalapítványa, mert pénzhiány miatt veszélybe került a centrumok, köztük a győri központ működése. Idén ugyanis további 30 millió forintot zároltak tőlük.

Az Országos Mentőszolgálat és a Gyermekgyógyász Szakmai Kollégium a koraszülöttmentés országos rendszerének éves működési költségeit már 2001-ben is 520 millió forintra becsülte. Ennyi pénzt azonban az állam soha nem tudott biztosítani. 2003-ban még 420 millió forintot kaptak a szaktárcától, idén ennél 120 millióval kevesebbet.

Ráadásul a 300 milliónak 10 százalékát év közben zárolták, majd elvonták a szervezettől. A Pénzügyminisztérium illetékese nemrégiben úgy reagált, ha a közalapítvány nem képes több adományt szerezni, megfontolják a szervezet átalakítását. Ha ez közalapítvány megszűnését jelenti, akkor viszont az egész országban leáll a koraszülöttmentés. Az egyre kevesebb állami támogatás és a növekvő működési költségek miatt néhány vidéki mentőcentrum már a bezárást fontolgatja. A közalapítvány a hónap elején az érintett tárcákhoz fordult a központi támogatás növeléséért, illetve a zárolt, majd elvont pénz visszaszerzéséért.

Dr. Alexy Miklós, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház koraszülöttosztályának főorvosa a Kisalföld érdeklődésére elmondta: a tárgyalások során annyit sikerült elérniük, hogy a zárolt 30 millió forintot megkapják a centrumok. A szakember hangsúlyozta: a tevékenységük állandó veszélyben van, hiszen évről évre kevesebb támogatásban részesülnek. A mentés állami feladat, de adományok nélkül már eddig sem tudtak volna működni – nyilatkozta Alexy doktor. A győri centrum havi költségvetése 900 ezer, 1 millió forint, ám az ideális keret másfél millió forint lenne.

Az ország tíz koraszülöttmentő központjából csupán egy nem kapott még speciális csecsemőinkubátorral felszerelt mentőautót, ez pedig a kisalföldi megyeszékhelyen lévő. Ígéretet tavaly személyesen az egészségügyi miniszter tett erre, ám a teljesítés máig nem történt meg. Igaz, ha meg is kapnánk a járművet, akkor ott lenne a másik nagy kérdés: honnan teremtsék elő az annak fenntartásához szükséges havi 200–300 ezer forintot...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A forgalmi dugók java hátravan

Soha nem tapasztalt dugók sodorják az elviselhetetlenség határára a győri közlekedést az elkövetkezendő két hónapban – állítja a közútkezelő szakembere. A két már zajló nagyberuházás és a 150 millió forintos útburkolat-felújítási program következményeként több városrészben lelassul az élet. Az útkezelők azt mondják: minden munka értünk van, a nehézségeket túl kell élni. Tovább olvasom