Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Verseny, ahol mindenki nyert

Győr és vonzáskörzetének iskolái számára rendezett elsősegélynyújtó versenyt a Vöröskereszt.

Két sérült az út mentén, egyikük füléből folyik a vér, teste mozdulatlan. Szerencsére a diákok csak a bírák kedvéért imitálták a helyzetet, hogy ténylegesen számot adhassanak arról: ilyen drámai szituációban mi a teendő. A Vöröskereszt Győr és környéke elsősegélynyújtó versenyén így aztán mindenki nyert.

A vérző fül – a diákok felkészülése szerint – koponyaalapi törésre utal, a darabos csonttörésnél pedig jó, ha a mentő kiérkeztéig mozdulatlanul hagyják a testet. A leendő elsősegélynyújtók nemcsak erre, de a többi feladathoz kapcsolódó kérdésre is kiválóan tudták a választ. Ábrahám Szabolcs és Várföldi Lajos mentőszakápolók szerint a 15 győri és Győr környéki iskolából érkező csapat alaposan felkészült. Ismereteiket később nemcsak „éles" helyzetben hasznosíthatják, hiszen az autóvezetéshez az alkalmassági és a KRESZ-vizsga mellett az elsősegélynyújtás is fontos. Többen a felkészülések ideje alatt kapnak kedvet az egészségügyi pályához: a Szent-Györgyi-szakközépiskolások közül sokan lovasterápiával, masszázzsal, ápolással foglalkoznának szívesen.

Az általános iskolások versenyében első helyen végzett a Gárdonyi-iskola csapata, megelőzve a gyárvárosi és a győrszemerei iskolák diákjait, a középiskolások kategóriájában pedig a pálffysok remekeltek. Második lett a Szent-Györgyi-, harmadik pedig a Deák-középiskola csapata. Rácz Andrea területi titkár lapunk érdeklődésére elmondta, a Vöröskeresztes fiataloknak és aktíváknak kiemelt szerep jut az iskolai rendezvényeken, hisz az ünnepségeken, programokon meglehetősen gyakori a rosszullét. Ilyenkor a diákok azonnal tudják, mi a teendő. Hamarosan a megyei, azután pedig az országos elsősegélynyújtó versenyt rendezik meg.

Olvasóink írták

  • 1. Mutu 2008. április 24. 21:48
    „csáó hol vannak a képek amik készültek?????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gépipari számítástechnikában a Jedlik-középiskola a legjobb

A legkorszerűbb tudás átadása érdekében tizennyolc számítógépet vásárolt a győri Jedlik Ányos… Tovább olvasom