Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Versennyel az irodalomért

Győr - A Móra Ferenc Általános és Középiskolában rendezték meg a XVI. Móra Ferenc Novellaelemző és Fogalmazási Verseny döntőjét. A közel száz indulóból huszonnégyen jutottak be a győri fináléba, ahol mindegyiküknek egy-egy szövegalkotás volt a feladat. Az élen holtverseny született.
Tizenhat éve annak, hogy először rendezték meg a Móra Ferenc Novellaelemző és Fogalmazási Versenyt Győrben. Társrendezőként csatlakozott a rendezvényhez még a kilencvenes évek elején a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola magyar tanszéke is. A verseny kétfordulós, az első fordulóban minden évben más-más alkotó novellájának elemzésére kerül sor, majd a második fordulóban szövegalkotási feladatot kapnak a résztvevők. Idén közel százan indultak a megmérettetésen harminckét iskolából.

A döntőben huszonnégy fiatal mutathatta meg szövegalkotási munkáját, akik négy dunántúli megyéből, valamint Szlovákia és Erdély magyar tannyelvű iskoláiból érkeztek.

– Különös jelentősége van a rendezvénynek, hisz egyre többet beszélünk az oktatásban az olvasás és szövegértés fontosságáról. Ehhez szeretnénk, ha hozzájárulna a verseny, valamint célunk, hogy népszerűsítsük részben a magyar irodalmat, részben az olvasást – fogalmazott Horváth Miklós, a Móra Ferenc Általános és Középiskola igazgatója.

A novella megírása mellett a művek felolvasásával is bizonyítani kellett.
A novella megírása mellett a művek felolvasásával is bizonyítani kellett.

A délelőtt tizenegy órakor kezdődő döntőn a résztvevők három téma közül választhattak, majd kilencven perc állt rendelkezésükre a novella megírásához. A megnyitón Villányi László, a Műhely című folyóirat főszerkesztője köszöntötte a megjelenteket. A József-Attila díjas költő beszédében elmondta:

– Az ember feladata, hogy a földön személyiséggé váljon, amihez az irodalom nagyban hozzájárulhat. A résztvevők büszkék lehetnek magukra, hisz nem egyszerű feladat a szövegalkotás, főleg, ha kilencven perc alatt kell azt végrehajtani, a megadott szempontok alapján. Hozzáfűzte, nem a siker a legfontosabb, nagyobb hangsúllyal bír az irodalom iránti szeretet.

A novellák megírása után a résztvevők felolvasták műveiket az öttagú zsűri előtt, akik a művek tartalmi elemei mellett az előadásmódot is értékelték, pontozták. A bírálóbizottság tagjai között volt Gátainé Sróth Zsuzsa, a verseny alapító tagja, Villányi László, a Műhely című folyóirat főszerkesztője, dr. Boros Bálint, a Móra Ferenc Általános és Középiskola volt igazgatója, valamint a Nyugat-magyarországi Egyetemet dr. Fűzfa Balázs docens és Juhász Andrea adjunktus képviselte.

Az előadások után a zsűri visszavonult és meghozta a döntést. Az élen Szükösdi Judit (Móra Ferenc Általános és Középiskola) és Gyurkovics Máté (Révai Miklós Gimnázium) végeztek, míg a második helyet Dobszay Balázs (Pannonhalmi Bencés Gimnázium) érdemelte ki. A harmadik helyezett a Kolozsvári Unitárius Gimnázium tanulója Deák Anna lett. A díjátadás végeztével a zsűri tagjai különdíjakat osztottak ki a résztvevők között.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dr. Pellek Sándor fotói: New York után Berlin

Győr–Berlin - Perzselő szemek címmel Győr, Budapest, New York után a közelmúltban Berlinben… Tovább olvasom