Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Veres-iskola: A diákok tarolnak a versenyeken

Győr - A Veres-iskolában minden rendben. Röviden így jellemezhetnénk az intézményben uralkodó állapotokat, miután tavaly júliusban hatalmas botrányt kavart az igazgatóválasztás. Az ideiglenesen kinevezett vezető azóta nyugalomban és békében irányíthat, az iskola élete visszazökkent a régi kerékvágásba.
A Veres Péter Mezőgazdasági Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium az idei tanévben még alig hallatott magáról. Nyilván idő kellett ahhoz, hogy a pedagógusok, a diákok és a fenntartó is feldolgozza a tavaly nyáron történteket. Emlékeztetőül: a nyugdíjba vonuló igazgató helyére július elején a közgyűlés egy külső pályázót nevezett ki.

A döntést pár nap múlva egy szocialista képviselő erkölcstelennek, szakmaiatlannak, politikainak nevezte. Az igazgató a támadásokra és fenyegetésekre hivatkozva néhány héttel később lemondott. A történet legérdekesebb része az volt, amikor kiderült, annak tudatában csinálta végig a pályázati eljárást, hogy közben tudta, már megválasztották egy másik iskola vezetőjének. A csatározás megnyugtatóan zárult, nem épp irigylésre méltó körülmények között Zátonyi Szilárd igazgatóhelyettes vette át a Veres irányítását ideiglenesen egy évre.

A tanistálló két új lakója olasz hegyi ló, úgynevezett bardigiano. Fotók: Bertleff András

– Kiegyensúlyozott a légkör, jó a hangulat – összegezte a jelen állapotokat Zátonyi Szilárd, aki még nem döntött arról, ha eljön az ideje, megpályázza-e az igazgatói posztot. Az már inkább nyilvánvaló, hogy ideiglenes szék ide vagy oda, döntéseivel határozott irányba tereli az iskolát, méghozzá előre.

A tervezett udvarfelújítás, a muzeális értékű traktorok rendbehozatala (a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete győri csoportjának elnöke, Molnár József tanár úr segítségével) és kiállítása, a lovas szakkör felélesztése mellett sikeresen – kétszeres túljelentkezés mellett – beindult a pék-cukrász képzés is, mindeközben pedig a félezres diákság legjobbjai tanulmányi eredményeikkel töretlenül az országos élvonalba tartoznak. Az elmúlt hónapokban két lóval is gazdagodott a tanistálló, Medgyasszay László országgyűlési képviselő jóvoltából kerültek az iskolába. Mindegyik olasz hegyi ló, úgynevezett bardigiano, mely nemcsak számával, de fajtájával is gazdagítja az angloarab és telivér társaikból álló állományt.

A negyvenes években gyártott Kramer és az 1954-ben gyártott Hofherr traktor, amelyet bárki megtekinthet az iskolában. Fotó: Bertleff András

A diákokat most az ünnepségek tartják izgalomban, két hónapja készülnek rá.

A Veresben holnap az iskola győri lovas nemzetőrei és nemrég alakult zenekara a Lippentő néptáncegyüttessel lép fel, míg a március 15-i városi ünnepség keretében bárki megcsodálhatja a Győri Lovas Nemzetőr Díszszakasz egyenruhás fiataljait és az iskola négylábú büszkeségeit délelőtt tizenegy órakor a Szent István úti huszárparádén és este héttől a fergeteges Városház téri megmozduláson.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kultúrközpont, szálloda, irodaház épül az olajgyár helyén

Győr - Elkészültek a végleges tervek a lebontott olajgyári terület beépítésére. A város és a… Tovább olvasom